Skip to main content

Βενεζουέλα: Εντείνεται το κύμα φυγής

Να ελαφρύνει τους αρχικά σκληρούς όρους για την είσοδο μεταναστών από τη Βενεζουέλα αποφάσισε το Περού, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μία από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές κρίσεις στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. 

«Για ανθρωπιστικούς λόγους, αποφασίστηκε πως η παρουσίαση δελτίου ταυτότητας θα αρκεί στις περιπτώσεις εγκύων, ανηλίκων που έρχονται για να επανενωθούν με τους γονείς τους και ενηλίκων ηλικίας άνω των 70 ετών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, σχεδόν 24 ώρες αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι κανονισμοί.

«Όσον αφορά τους ανήλικους θα πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικό γέννησης και ο ενήλικας που τους συνοδεύει θα πρέπει να έχει διαβατήριο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι η έκδοση διαβατηρίου στη Βενεζουέλα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η δημόσια διοίκηση υπολειτουργεί, ενώ η κυβέρνηση θέλει να ανακόψει το κύμα φυγής. 

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά τα σύνορα του Περού, θέλοντας να ξεφύγουν από την οικονομική εξαθλίωση και την κοινωνική κρίση στην οποία βυθίζεται ολόενα και περισσότερο η Βενεζουέλα. 

Το πιο πρόσφατο κύμα φυγής πυροδότησε η απόφαση του Νίκολας Μαδούρο να προβεί σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 95%. Ήταν μία κίνηση απελπισίας, όπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, ύστερα από πληθώρα εσφαλμένων κινήσεων τα τελευταία χρόνια, για να θέσει υπό έλεγχο τον εκρηκτικό πληθωρισμό. Προειδοποιούν ότι αντ’αυτού θα οδηγήσει τον πληθωρισμό στα δυσθεώρητα επίπεδα του 1.000.000%. 

Ήδη οι τιμές καταναλωτή στη χώρα υπερδιπλασιάζονται ανά 18 ημέρες. Αυτό το μέτρο ελάφρυνσης είναι το δεύτερο εφόσον η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα δεχόταν την είσοδο στη χώρα χωρίς διαβατήριο όσων ζητούν καθεστώς πρόσφυγα.

Το Περού υπολογίζει ότι θα δεχθεί συνολικά περισσότερους από 500.000 μετανάστες από τη Βενεζουέλα. Χιλιάδες κατευθύνονται επίσης στη Χιλή. Ενδιάμεσος σταθμός και για τις δύο χώρες είναι το Εκουαδόρ, το οποίο έχει δημιουργήσει ανθρωπιστικό διάδρομο, με τοπικά και διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για μεταναστευτική κρίση ανάλογη με εκείνη της Μεσογείου το 2015. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 2,3 εκατ. Βενεζουελάνων διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι 1,6 εκατ. εγκατάλειψαν τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά. 

naftemporiki.gr