Skip to main content

Κορωνοϊός: Η χαλάρωση γύρισε μπούμερανγκ στην Ευρώπη

Πολλοί θεωρούσαν ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πανδημία του κορωνοϊού θα τελούσε υπό έλεγχο, προλειαίνοντας το έδαφος για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες, καθώς η Γηραιά Ήπειρος καταγράφει συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει… χάος στις μετακινήσεις και τα ταξίδια των Ευρωπαίων.

Από τη Γαλλία έως την Ουκρανία, ο αριθμός των νέων περιστατικών βαίνει ανοδικός. Η Γερμανία, για παράδειγμα, εμφάνισε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων από τον Μάιο. Εξίσου δυσμενής είναι η κατάσταση και στη Γαλλία -και ιδίως στο Παρίσι και τη Μασσαλία.

Ακόμη και η Ελλάδα, άλλωστε, η οποία στο πρώτο κύμα της πανδημίας ανταποκρίθηκε άκρως θετικά στην υγειονομική πρόκληση, πλέον εμφανίζει σταθερά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Αυτή η κατάσταση, όπως είναι εύλογο, έχει επιφέρει σημαντικές αναταράξεις στον κλάδο του τουρισμού και του ταξιδιού.

Η βρετανική κυβέρνηση, μόλις προχθές, ενέταξε τη Γαλλία και την Ολλανδία στη λίστα των χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε υποχρεωτική 14ήμερα καραντίνα.

Μπούμερανγκ ο τουρισμός

Όπως αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα, το άνοιγμα των συνόρων και η πρόωρη προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στις περισσότερες χώρες, οι οποίες δυσκολεύονται να αποτινάξουν τον βραχνά του θανατηφόρου ιού.

Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα ενός νέου γενικευμένου lockdown φαντάζει μακρινή για τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι διστάζουν να επιβάλλουν πολύ αυστηρά μέτρα υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ύφεσης και των οικονομικών επιπτώσεων.

Η Ένωση Ισπανών Επιχειρηματιών, για παράδειγμα, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ένα δεύτερο lockdown θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και κάλεσε τη Μαδρίτη να εφαρμόσει εναλλακτικά μέτρα.

Στην ίδια μοίρα Ελλάδα – Κροατία

Στην Ελλάδα, η οποία είχε επενδύσει πολλά στο άνοιγμα του τουρισμού, η κατάσταση βαίνει προς εκτροχιασμό. Η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να περιορίσει τη λειτουργία των μπαρ, εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων, τα οποία σε αρκετές περιοχές της χώρας κλείνουν στις 12.00 τα μεσάνυχτα. Την ίδια ώρα, στους γάμους και τις κοινωνικές εκδηλώσεις έχει τεθεί ανώτατιο όριο παραβρισκόμενων στα 50 άτομα.

Πέραν της Ελλάδας, όμως, ο τουριμός γύρισε μπούμερανγκ και στην Κροατία, η οποία επίσης προσδοκούσε σημαντικά οφέλη από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε 150 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Ελπίδα το εμβόλιο

Πλέον, ενόσω οδεύουμε προς το τέλος του καλοκαιριού, καθίσταται σ’ όλους σαφές ότι η πανδημία παραμένει παρούσα, κάτι το οποίο εγείρει έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι το φθινόπωρο.

Μοναδική ελπίδα, ευτυχώς, αποτελούν οι αισιόδοξες ειδήσεις από τον κλάδο της ιατρικής, με την επιστημονική κοινότητα να μετράει αντίστροφα για την παραγωγή του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου, το οποίο αναμένεται πριν το τέλος του 2020.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg