Skip to main content

Δανοί πολιτικοί προς Τραμπ: Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση

Τα περί πώλησης της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ περιγέλασαν Δανοί πολιτικοί, έπειτα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει συζητήσει ιδιωτικά με τους συμβούλους του το ενδεχόμενο να αγοράσει η χώρα του το μεγαλύτερο νησί του κόσμου.

Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο την Κοπεγχάγη και η Αρκτική θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στη διάρκεια των συναντήσεών του με τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας, η οποία είναι αυτόνομο έδαφος της Δανίας.

Τα περί συζητήσεων για την αγορά της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ έφερε πρώτη στο φως η εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με δημοσίευμά της, ο Τραμπ έχει συζητήσει πολλές φορές με συμβούλους του στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει την περιοχή αυτή, στην οποία ζουν 56.000 κάτοικοι και διατύπωσε την πρόθεσή του να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κοπεγχάγη με «διάφορους βαθμούς σοβαρότητας».

Ορισμένοι σύμβουλοι θεώρησαν αστείο την ιδέα να αγορασθεί η Γροιλανδία, όμως άλλοι στον Λευκό Οίκο την πήραν περισσότερο στα σοβαρά, όπως δήλωσαν την Πέμπτη στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Η Γροιλανδία, ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα της Δανίας που βρίσκεται ανάμεσα στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, εξαρτάται από την οικονομική στήριξη της Δανίας. 

«Πρέπει να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο εντελώς εκτός εποχής», σχολίασε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Αν το σκέπτεται αληθινά αυτό, τότε είναι η τελική απόδειξη πως έχει τρελαθεί», δήλωσε από την πλευρά του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό DR ο Σόρεν Έσπερσεν, εκπρόσωπος του Δανικού Λαϊκού Κόμματος για εξωτερικές υποθέσεις. «Η σκέψη ότι η Δανία θα πουλήσει 50.000 πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς γελοία», δήλωσε. 

«Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι στη Γροιλανδία πιστεύουν πως είναι καλύτερα να έχουν μια σχέση με τη Δανία απ’ ό,τι με τις ΗΠΑ, μακροπρόθεσμα» είπε στο Reuters η Όγια Χέμνιτς Λάρσεν, βουλευτής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Γροιλανδίας, του Inuit Ataqatigiit (IA). «Το πρώτο που σκέπτομαι είναι ‘Όχι, ευχαριστώ’», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν και ο υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν, όμως αξιωματούχοι είπαν πως θα απαντήσουν αργότερα σήμερα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη δεν ήταν επίσης διαθέσιμη για σχόλιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters