Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν δραπετεύσει από ένα νέο ξέσπασμα βίας στο Νότιο Σουδάν, ενώ υπάρχουν αναφορές σε όλη τη χώρα για μαζικές εκτελέσεις, λεηλασίες και στρατολόγηση διά της βίας παιδιών–στρατιωτών, επισημαίνουν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.
Πολλοί από τους πρόσφυγες που συρρέουν στις γειτονικές χώρες Ουγκάντα, Αιθιοπία και Σουδάν, μεταφέρουν μαζί τους υποσιτισμένα παιδιά, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία υπογραμμίζει πως η κατάσταση των θυμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης επιδεινώνεται από την έλλειψη τροφίμων και ένα ξέσπασμα χολέρας.
Το νεότερο κράτος του κόσμου βρίσκεται περισσότερο από δύο χρόνια σε εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Σάλβα Κίρ και του πρώην ηγέτη των ανταρτών και αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ, κάτι που έχει δημιουργήσει φόβους για μια διάχυτη αστάθεια σε όλη την ανατολική Αφρική.
Οι υποστηρικτές του Μάκαρ ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν στις τελευταίες συγκρούσεις σε δρόμο στην Κεντρική Εκουατόρια, πολιτεία που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Τζούμπα.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάικλ Μακούι υποβάθμισε αυτές τις αναφορές, επιμένοντας πως η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη πέρσι βρίσκεται σε καλή πορεία.
«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η (σ.σ. η ευθύνη για να εφαρμοστεί η) ειρηνευτική συμφωνία δεν ανήκει στον Ρικ Μάκαρ» δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα.
Το νέο ξέσπασμα συγκρούσεων ενέτεινε τους φόβους περί πλήρους αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου στο Νότιο Σουδάν, που είχε ξεσπάσει το 2013, όπου σημειώθηκαν σφαγές με φυλετικά κίνητρα, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων πολιτών και τον εκτοπισμό σχεδόν τριών εκατομμυρίων.
Όπλα, πετρέλαιο, χολέρα
Στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από την πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο, αλλά σήμερα οι δρόμοι ήταν ήσυχοι. Οι κάτοικοι ανέφεραν ραγδαία άνοδο στις τιμές των καυσίμων, των λαχανικών, του αλευριού και άλλων βασικών τροφίμων. Έμποροι κατήγγειλαν ότι οι ελλείψεις και οι αυξήσεις οφείλονται σε εμπόδια στον κεντρικό εμπορικό δρόμο προς και από την Ουγκάντα.
Τράπεζες έκλεισαν τα υποκαταστήματα τους και πολλές οικογένειες βρίσκονται σε καταφύγια έξω από εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε όλη την πόλη.
Στην ύπαιθρο, παραστρατιωτικές οργανώσεις, που συχνά πολεμούν για τον έλεγχο εδαφών, βοσκοτόπων και πετρελαιοφόρων περιοχών, εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους.
«Ένοπλες ομάδες που επιχειρούν σε διάφορα μέρη σε όλο το Νότιο Σουδάν λεηλατούν χωριά, δολοφονούν αμάχους και στρατολογούν διά της βίας στις δυνάμεις τους νέους άνδρες και αγόρια» δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.
Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τη χώρα, καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, πρόσθεσε. Οι περισσότεροι κατέφυγαν στην Ουγκάντα, ενώ τις τελευταίες δέκα μέρες διπλασιάστηκε η ροή των προσφύγων που περνούν τα σύνορα.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το εάν θα καταφέρουμε να έχουμε γρήγορα τη δυνατότητα να προσφέρουμε βοήθεια στον αυξανόμενο αριθμό υποσιτισμένων παιδιών που περνούν τα σύνορα» τόνισε η Φλέμινγκ.
Άλλο 1,6 εκατ. πολίτες του Νότιου Σουδάν είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, επισήμανε ο Γενς Λέρκε, από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
«Πρόκειται για έναν πραγματικά πολύ μεγάλο αριθμό, είναι μια τεράστια κρίση» σχολίασε ο Λέρκε, σημειώνοντας πως από τον Δεκέμβριο του 2013, συνολικά 900.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει από το Νότιο Σουδάν.
Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παράλληλα τόνισε ότι ένα ξέσπασμα χολέρας εξαπλώνεται στην χώρα, με 35 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά στην κομητεία Τζούμπα.