Skip to main content

Το Σ.Α. του ΟΗΕ καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με δήλωσή του που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του, μετά από την τρίωρη συνεδρίασή του αργά χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί όλα τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν αυστηρά και πλήρως» τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων εκείνες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι για την Ουάσιγκτον «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ωστόσο ο τόνος του ήταν πιο μετρημένος σε σχέση με πριν από ένα μήνα που είχε απειλήσει να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Πιονγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα, που παραδέχτηκε ότι εκτόξευσε πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία, επικαλέστηκε το δικαίωμα της αυτοάμυνας απέναντι στις «εχθρικές προθέσεις» που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ οι οποίες μετέχουν σήμερα στις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σεούλ.

Για την Ουάσιγκτον, το ζητούμενο ήταν να διατηρηθεί η διεθνής ενότητα με τη Μόσχα και το Πεκίνο, υποστηρικτές της Πιονγιάνγκ. Στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από ένα μήνα δύσκολων συνομιλιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να πείσουν την Κίνα και τη Ρωσία να υιοθετήσουν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ.

Η απλή έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας δήλωσης αντικατοπτρίζει ωστόσο την αναγνώριση απουσίας επιλογών για τον ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να διαπραγματευτεί για τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Σύμφωνα ωστόσο με διπλωμάτη, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δείχνει τη «σαφή βούληση για ενότητα των μελών του Συμβουλίου να αντιδράσουν από σήμερα» στον απόηχο της βορειοκορεατικής δοκιμής.

Η ενότητα «στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας που μετράει» διαβεβαιώνει ο Μανουέλ Λαφόν Ραπνουί του Ινστιτούτου έρευνας Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις.

Η δήλωση, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και προτάθηκε στους εταίρους της του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλείται «σκανδαλώδεις ενέργειες και απειλές εναντίον άλλου κράτους μέλους του ΟΗΕ» και ζητεί την «άμεση διακοπή» τους. Μέσω των ενεργειών αυτών, η Βόρεια Κορέα «υπονομεύει σκόπιμα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» τονίζεται στο κείμενο.

Στην πρώτη αντίδρασή της στη βορειοκορεατική εκτόξευση πυραύλου, η Κίνα, ο βασικός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, είχε καλέσει όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Συγκεεκριμένα το Πεκίνο σημείωσε πως αν η κατάσταση βρίσκεται σε μια καμπή, «οι πιέσεις και οι κυρώσεις» σε βάρος της Πιονγιάνγκ «δεν μπορούν να επιλύσουν εκ θεμελίων το πρόβλημα».

Η Ρωσία είχε δηλώσει «εξαιρετικά ανήσυχη» καταγγέλλοντας μια «τάση για κλιμάκωση» των εντάσεων. Η Γαλλία, η Βρετανία και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασαν επίσης την εκτόξευση του πυραύλου.

Στη δήλωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ειρηνική, διπλωματική και πολιτική λύση στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο κάθε συζήτηση έχει παγώσει εδώ και χρόνια, ενώ επί του παρόντος ουδεμία προοπτική επανάληψης των συνομιλιών διαφαίνεται.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP