Η επίσημη ανακήρυξη του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την 6η Ιουνίου στο Περού, η οποία ακόμη αναμένεται, εξαιτίας της εξέτασης προσφυγών των δύο υποψηφίων, ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο μετά την απροσδόκητη παραίτηση του ενός από τα τέσσερα μέλη του εκλογοδικείου (JNE), της αρχής που είναι αρμόδια για την επίλυση διαφορών.
Μετά την παραίτηση, το βράδυ της Τετάρτης, το JNE ζήτησε χθες Πέμπτη από την εισαγγελία να διορίσει «επειγόντως» νέο προσωρινό μέλος προκειμένου «να μην διαταραχθεί η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας».
Η παραίτηση του εκλογοδίκη Λουίς Άρσε, που εκπροσωπούσε την εισαγγελία, σημαίνει πως στο JNE δεν μπορεί πλέον να υπάρξει απαρτία για την εξέταση των προσφυγών, που έχουν κατατεθεί στην πλειονότητά τους από την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς, την Κέικο Φουχιμόρι.
Μετά την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο αντίπαλός της, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, προηγείται με το 50,12% των ψήφων, ή με διαφορά περίπου 44.000 ψήφων. Η κυρία Φουχιμόρι περιορίζεται στο 49,87%.
Η ομάδα της τελευταίας δεν σταματά να καταγγέλλει «νοθεία» και να αξιώνει να ακυρωθούν δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια.
Το JNE σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα τόνισε πως «απορρίπτει» τις «προσβλητικές εκφράσεις του παραιτηθέντος εκλογοδίκη», ο οποίος στην επιστολή της παραίτησής του κατήγγειλε πως «όλα φαίνεται πως είχαν αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό» υπέρ του κ. Καστίγιο.
Ο κ. Άρσε «παραιτήθηκε με μοναδικό σκοπό να παραλύσει το σημερινό JNE», κατήγγειλε από τη δική της πλευρά η υποψήφια αντιπρόεδρος του Πέδρο Καστίγιο, η Ντίνα Μπολουάρτε.
«Κάνει μεγάλο κακό στη χώρα», πλειοδότησε ο δικηγόρος Ανίβαλ Τόρες, μέλος της ομάδας των νομικών συμβούλων του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Το Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), το κόμμα του κ. Καστίγιο, είδε στην παραίτηση μια προσπάθεια «να αποτραπεί η ανακήρυξη» της νίκης του υποψηφίου του, και κατά συνέπεια «να αγνοηθεί η λαϊκή ψήφος, να διαρραγεί η δημοκρατία και να επιβληθεί πραξικόπημα με βελούδινα γάντια».
«Η παραίτηση του Λουίς Άρσε αποτελεί μετωπική επίθεση εναντίον του κράτους του δικαίου με σκοπό να αποτύχει η δημοκρατία», έκρινε από την πλευρά του μέσω Twitter ο υπεύθυνος για την αμερικανική ήπειρο στη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο.
Η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), η οποία μετά το πέρας της ψηφοφορίας χαρακτήρισε τη διαδικασία «θετική» και χωρίς «σοβαρές παρατυπίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «κατέγραψε την παράξενη παραίτηση του εισαγγελέα Λούις Άρσε (…) σε αυτήν την τόσο λεπτή στιγμή της εκλογικής διαδικασίας».
Η αποστολή υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει το έργο της στο Περού ως την ανακήρυξη του νικητή ή της νικήτριας από το JNE.
Το κόμμα της κυρίας Φουχιμόρι, το Fuerza Popular («Λαϊκή Δύναμη»), ανέφερε πως θα ζητήσει από τον ΟΑΚ να επαληθεύσει τη διαδικασία, όπως είχε γίνει μετά την αμφισβήτηση της νίκης του Έβο Μοράλες στη Βολιβία από την αντιπολίτευση το 2019.
Για την κόρη του εγκάθειρκτου σήμερα πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης ενδέχεται να κρίνει το εάν στερηθεί ή όχι την ελευθερία της: βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς. Εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί ποινή τριάντα χρόνων κάθειρξης στη 46χρονη πολιτικό.
Η Κέικο Φουχιμόρι και η ομάδα της επιμένουν να μιλούν για «νοθεία» παρότι η διπλωματία των ΗΠΑ είδε μια «ελεύθερη» και «δίκαιη» διαδικασία και παρότι την Τρίτη, η πρωθυπουργός, δεύτερη τη τάξει στην ιεραρχία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, η Βιολέτα Βερμούδες, υπενθύμισε το συμπέρασμα της αποστολής του ΟΑΚ επαναλαμβάνοντας ότι η ψηφοφορία ήταν διαφανής και «δεν υπάρχει ένδειξη ότι έγινε νοθεία».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters