Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης να απελευθερώσει τον έναν από τους δράστες του σφαγιασμού ιερέα στη Νορμανδία και να τον θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό φορώντας του ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ήταν μια «αποτυχία, πρέπει να το παραδεχτούμε», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.
«Αυτό πρέπει να ωθήσει τους εισαγγελείς να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ προωθημένες μεθόδους απόκρυψης των τζιχαντιστών», υπογράμμισε ο Βαλς.
Ο ένας από τους τζιχαντιστές δράστες, ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς, είχε φυλακιστεί για περίπου δέκα μήνες εν αναμονή της δίκης του γιατί είχε επιχειρήσει δύο φορές πέρυσι να μεταβεί στη Συρία. Είχε βγει από τη φυλακή τον Μάρτιο και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η εισαγγελία είχε ασκήσει έφεση μάταια για την αποφυλάκισή του υπό όρους.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, η δημοτικότητά της οποίας βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, κατηγορείται από τη δεξιά αντιπολίτευση και την ακροδεξιά για αναποτελεσματικότητα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την επίθεση στη Νίκαια. Οι έντονες επικρίσεις, μερικούς μήνες πριν από τις προκριματικές εκλογές για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2017, έλαβαν διαστάσεις μετά την επίθεση της Τρίτης σε εκκλησία της βορειοδυτικής Γαλλίας. Έκτοτε υπήρξαν φωνές που ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
Μετά τις επιθέσεις του επικεφαλής του δεξιού κόμματος Les Republicains (LR) Νικολά Σαρκοζί, ο Μανουέλ Βαλς κατηγόρησε τον προκάτοχο του Φρανσουά Ολάντ ότι «χάνει την ψυχραιμία του». Ο Σαρκοζί δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αριστερά «αιφνιδιάστηκε» από τη βία και τη βαρβαρότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει πίσω από «νομικούς σχολαστικισμούς» για να απορρίψει τις προτάσεις τις αντιπολίτευσης κατά της τρομοκρατίας.
Έπειτα από μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συγκλονίσει τη χώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι υπέρ της απαγόρευσης της χρηματοδότησης από το εξωτερικό των τζαμιών και υπέρ «μιας νέας σχέσης» με το Ισλάμ στη Γαλλία. Είπε επίσης ότι θα ήθελε οι ιμάμηδες «να εκπαιδεύονται στη Γαλλία και όχι αλλού».