Μαχητές του σιιτικού κινήματος των Χούδι, με την υποστήριξη στρατιωτικών πιστών στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, μπήκαν στην πρωτεύουσα της κατά πλειονότητα σουνιτικής επαρχίας Σάμπουα, στα ανατολικά της χώρας, ανέφεραν κάτοικοι, παρά τους αλλεπάλληλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους από τη συμμαχία εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Κάτοικοι ανέφεραν ότι ηγέτες φυλών της περιοχής αλλά και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας διευκόλυναν την είσοδο των δυνάμεων των Χούδι στην πόλη Άτακ, όπου κατέλαβαν τον έλεγχο γραφείων των τοπικών αρχών και εγκαταστάσεων των υπηρεσιών ασφαλείας.
Είναι η πρώτη φορά που οι Χούδι (ζαϊντίτες σιίτες) και δυνάμεις πιστές στον κ. Σάλεχ μπήκαν στην πόλη από όπου προέρχεται η ακραιφνώς σουνιτική φυλή των Αουλάκι.
Η εξέλιξη φέρνει τους Χούδι πιο κοντά στον πιο πολύτιμο οικονομικό πόρο της χώρας, τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και τον τερματικό σταθμό εξαγωγής αερίου Μπάλχαφ, στην Αραβική Θάλασσα, περίπου 160 χλμ. νοτιοανατολικά της Άτακ.
Η Σαουδική Αραβία, με την υποστήριξη τεσσάρων ακόμη κρατών του Κόλπου και άλλων αραβικών χωρών, διεξάγει εδώ και δύο εβδομάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Χούδι, που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν, μετά την προέλασή τους προς το Άντεν, προπύργιο του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να καταφύγει στο Ριάντ.
Η εκστρατεία όμως απέτυχε να σταματήσει την είσοδο των Χούδι και των δυνάμεων οι οποίες παραμένουν πιστές στον κ. Σάλεχ στο Άντεν. Η συμμαχία λέει ότι έχει αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των Χούδι, έχει καταστρέψει αποθήκες όπλων και τους έχει απωθήσει σε ορισμένες επαρχίες του νότου, γύρω από το Άντεν.
Στο «παιχνίδι» και η Αλ Κάιντα
Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής Αλ Σίντα στην κεντρική Υεμένη ξύπνησαν και είδαν τα λάβαρα της αλ Κάιντα να κυματίζουν στα κτίρια των τοπικών αρχών.
Οι κάτοικοι είπαν ότι μαχητές της Αλ Κάιντα, υπό την ηγεσία ενός τοπικού οπλαρχηγού, γνωστού με το όνομα Μάμουρ Αλ Χάκεμ, κατέλαβαν την περιοχή τη νύχτα. Κατά τους ίδιους, οι Χούδι, οι οποίοι έλεγχαν την πόλη επί δύο μήνες και πλέον, αποχώρησαν χωρίς να δώσουν μάχη.
Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), ένας από τους πιο ενεργούς βραχίονες του δικτύου που είχε ιδρύσει ο Οσάμα μπιν Λάντεν, εκμεταλλεύεται το κενό ασφαλείας για να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τα ερείσματά τις στις απομακρυσμένες περιοχές της ανατολικής Υεμένης.
Την περασμένη εβδομάδα η ΑΚΑΧ κατέλαβε την πόλη Μουκάλα, επίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Σύμφωνα με κατοίκους, μαχητές προσπαθούν να εκδιώξουν από την πόλη την Αλ Κάιντα, όμως μεγάλα τμήματά της παραμένουν υπό τον έλεγχο των μελών της.
Οι Χούδι, οι οποίοι είχαν καταλάβει τη Σαναά τον Σεπτέμβριο, είχαν υποστηρίξει αρχικά πως η προέλασή τους πέραν της πρωτεύουσας σκοπό είχε να αντιμετωπιστεί η αλ Κάιντα, η οποία διαθέτει παρουσία στην κεντρική και στην ανατολική Υεμένη.
Οργή Ιράν κατά Σ. Αραβίας
Στο διπλωματικό πεδίο, το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Σαουδικής Αραβίας στην Ισλαμική Δημοκρατία στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις, μετά τον ισχυρισμό του ταξίαρχου Άχμεντ Ασέρι – εκπροσώπου της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ – ότι η Τεχεράνη εκπαιδεύει τους Χούδι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Σύμφωνα με το υπουργείο ξωτερικών του Ιράν, ο διπλωματικός απεσταλμένος εκλήθη λόγω των «ανυπόστατων κατηγοριών» του ταξίαρχου Ασέρι το βράδυ της Τετάρτης.