Το Ιράν θα έχει συνομιλίες στη Ρώμη την Παρασκευή με τα ευρωπαϊκά μέρη της πυρηνικής τους συμφωνίας του 2015, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του την Τετάρτη, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να τοποθετηθούν ενόψει ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν το Σάββατο.
Το Reuters ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη πρότεινε να συναντηθεί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, γνωστές συλλογικά ως E3, οι οποίες τήρησαν τη συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν, η οποία αποκλείστηκε το 2018 όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από αυτήν κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο.
«Κατά τη γνώμη μου, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχασαν τον ρόλο τους (στον φάκελο των πυρηνικών) λόγω των λανθασμένων πολιτικών που υιοθέτησαν. Φυσικά, δεν το θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνομιλίες μαζί τους στη Ρώμη», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί στα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.
Υπήρξε αρχικός δισταγμός στις «Ε3» σχετικά με την ανησυχία ότι τέτοιες συνομιλίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παράλληλη τροχιά και να παραβιάσουν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τη δεύτερη κυβέρνηση του Τραμπ, που η Ουάσιγκτον λέει ότι στοχεύουν να εμποδίσουν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Ωστόσο, τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι η E3 αποφάσισε ότι ήταν τελικά προς το συμφέρον τους να διατηρήσουν τον διάλογο με το Ιράν και να επιβεβαιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οραματίστηκαν τις παραμέτρους μιας νέας πυρηνικής συμφωνίας.
Οι πολιτικοί διευθυντές του υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκαν με αμερικανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο την Τετάρτη για να ενημερωθούν για τους προηγούμενους γύρους συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν και να προετοιμαστούν για τη συνάντηση της Ρώμης και θα μεταβούν εκεί την Παρασκευή, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.
Το Ιράν προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δυναμική των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά με την κυβέρνηση Τραμπ που ξεκίνησαν εκ νέου στο Ομάν το Σάββατο και μετά τις συνομιλίες του με τη Ρωσία και την Κίνα την περασμένη εβδομάδα. Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και του Ιράν θα συναντηθούν εκ νέου στη Ρώμη το Σάββατο.
Η προσέγγιση του Ιράν στις «E3» υποδηλώνει ότι διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές του, αλλά θέλει επίσης να αξιολογήσει τη θέση των Ευρωπαίων σχετικά με την πιθανή επαναφορά των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Τεχεράνης πριν από τον Οκτώβριο, γνωστή στους διπλωματικούς κύκλους ως «μηχανισμός snapback», όταν λήξει το ψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας του 2015.
Οι σχέσεις με Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία
Οι σχέσεις μεταξύ της E3 και του Ιράν έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο παρά τις σποραδικές συναντήσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ένα πλαίσιο νέων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ισλαμική Δημοκρατία για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της, την κράτηση ξένων πολιτών και την υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Υπογραμμίζοντας αυτές τις εντάσεις, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε την Τρίτη ότι το Παρίσι δεν θα το σκεφτόταν δύο φορές εάν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αποτύχουν για την έναρξη της απόσυρσης των κυρώσεων, οι οποίες, όπως είπε, θα είχαν «καταστροφικές συνέπειες».
Κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κρυφής ανάπτυξης πυρηνικού όπλου. Το Ιράν το αρνείται εδώ και καιρό, λέγοντας ότι το επιταχυνόμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου είναι μόνο για μη στρατιωτικούς ενεργειακούς σκοπούς.
Σε επιστολή που διανεμήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και είδε το Reuters, ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, είπε ότι τα σχόλια του Μπαρό ήταν «αβάσιμα και πολιτικά ανεύθυνα».
Είπε ότι οι κυρώσεις θα ήταν «νομικά και διαδικαστικά εσφαλμένες, απαράδεκτες και άκυρες».
«Η ανοιχτή απειλή (του Μπαρό) να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις με ”καταστροφικές επιπτώσεις” στην οικονομία του Ιράν συνιστά κατάφωρη πράξη πολιτικού και οικονομικού εξαναγκασμού», αναφέρεται στην επιστολή.
Την Τρίτη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις σε αυτό που περιέγραψε ως δίκτυο με έδρα το Ιράν και την Κίνα που είναι ύποπτο για προμήθεια συστατικών προωθητικών βαλλιστικών πυραύλων για το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.
Ο Αραγτσι είπε ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έστειλαν το “λάθος μήνυμα”.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι είναι σίγουρος για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας που θα εμπόδιζε τον δρόμο του Ιράν προς την ικανότητα πυρηνικής βόμβας.
Πηγή: Reuters