Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός σε ειρήνη με την Ουκρανία και συνεχίζεται η εντατική δουλειά με τις ΗΠΑ, αλλά η σύγκρουση είναι τόσο περίπλοκη που η ταχεία πρόοδος που θέλει η Ουάσιγκτον είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος λέει ότι θέλει να τον θυμούνται ως ειρηνοποιό, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει το «λουτρό αίματος» του τριετούς και πλέον πολέμου στην Ουκρανία.
Αλλά η Ουάσιγκτον υπογραμμίζει ότι είναι απογοητευμένη από την αποτυχία της Μόσχας και του Κιέβου να καταλήξουν σε όρους για τον τερματισμό του πιο θανατηφόρου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ο (Ρώσος) πρόεδρος παραμένει ανοιχτός σε πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους επίλυσης αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σημείωσε ότι ο Πούτιν είχε εκφράσει την προθυμία του για απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από το Κίεβο.
Οι στόχοι της Ρωσίας έπρεπε να επιτευχθούν με κάθε τρόπο, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η προτίμηση της Μόσχας ήταν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι ειρηνικά.
«Κατανοούμε ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να επιτύχει μια γρήγορη επιτυχία σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο Πεσκόφ στα αγγλικά. Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται τον Πεσκόφ που ανάφερε ότι οι βαθύτερες αιτίες του πολέμου στην Ουκρανία ήταν πολύ περίπλοκες για να επιλυθούν σε μια μέρα.
Η απόφαση του Πούτιν να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022 πυροδότησε τη χειρότερη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι δυτικοευρωπαίοι ηγέτες και η Ουκρανία χαρακτήρισαν την εισβολή ως αρπαγή γης σε αυτοκρατορικό στυλ και υποσχέθηκαν επανειλημμένα να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο ως ορόσημο στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, η οποία, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, διευρύνοντας το ΝΑΤΟ και καταπατώντας αυτό που θεωρεί τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Τριήμερη κατάπαυση πυρός
Ο Πούτιν τον Μάρτιο είπε ότι η Ρωσία υποστήριξε κατ’ αρχήν την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά ότι οι μάχες δεν θα μπορούσαν να διακοπούν έως ότου επεξεργασθούν ή διευκρινιστούν ορισμένες κρίσιμες προϋποθέσεις.
Τη Δευτέρα, ο Πούτιν κήρυξε τριήμερη κατάπαυση του πυρός τον Μάιο για να συμπέσει με την 80ή επέτειο από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η πρόοδος στην επίλυση του πολέμου εξαρτάται από το εάν η Ρωσία θα κάνει το πρώτο βήμα για να συμφωνήσει σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Ο διαμεσολαβητικός ρόλος των ΗΠΑ
Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι πίστευε ότι ο Πούτιν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι αν δεν ήταν ο Τραμπ, η Ρωσία θα προσπαθούσε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία.
«Αν δεν ήμουν εγώ, νομίζω ότι θα ήθελε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Τραμπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε την Τρίτη ότι τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες προτάσεις από τη Μόσχα και το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα υποχωρήσουν ως μεσολαβητής εάν δεν υπάρξει πρόοδος.
Ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματούσαν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εάν η Ουάσιγκτον αποχωρούσε από τις συνομιλίες.
Πηγή: Reuters