Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τηλεφωνικά τον νέο πρωθυπουργό του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, για τη νίκη του στις γενικές εκλογές της Δευτέρας.
Στην πρώτη αυτή επικοινωνία επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των δύο ηγετών να συναντηθούν σύντομα και να εγκαινιάσουν ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις.
Η εκλογική νίκη των Φιλελεύθερων υπό τον Κάρνεϊ, έστω και χωρίς αυτοδυναμία, φέρνει τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη σε μια θέση ισχύος – αλλά και δοκιμασίας. Οι εμπορικοί δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ, όπως και τα επαναλαμβανόμενα σχόλια του Αμερικανού προέδρου που ερμηνεύτηκαν ως υπονομευτικά για την καναδική κυριαρχία, σημάδεψαν την προεκλογική αναμέτρηση.
Τώρα, με τα εκλογικά αποτελέσματα να δείχνουν ένα Κοινοβούλιο χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία, ο Κάρνεϊ καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη ισορροπία: να χτίσει μια νέα σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα αναζητεί κοινοβουλευτική στήριξη για τις εσωτερικές του προτεραιότητες.
Σύμφωνα με το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Τραμπ συνεχάρη τον Κάρνεϊ και οι δύο συμφώνησαν «στη σημασία της συνεργασίας Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών ως ανεξάρτητων, κυρίαρχων εθνών προς αμοιβαίο όφελος».
Τα εμπόδια
Ο δρόμος μπροστά, ωστόσο, μόνο εύκολος δεν είναι. Οι Φιλελεύθεροι προβλέπεται να εξασφάλισαν 169 έδρες –τρεις λιγότερες από τις 172 που απαιτούνται για πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων– και πλέον θα χρειαστούν τη στήριξη άλλων κομμάτων για να νομοθετήσουν και να αποφύγουν πιθανή ήττα σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι πιθανότεροι σύμμαχοι είναι οι αποδυναμωμένοι Νέοι Δημοκράτες (αριστερό κόμμα), οι οποίοι έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τους Φιλελεύθερους, καθώς και το Μπλοκ του Κεμπέκ. Ιδιαίτερα για μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και βιομηχανιών που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς, υπάρχει συναίνεση από όλα τα κόμματα – ένα πεδίο στο οποίο ο Κάρνεϊ ίσως βρει έδαφος για γρήγορη δράση.
Η άνοδος των Φιλελευθέρων αποτελεί αξιοσημείωτη ανατροπή για ένα κόμμα που λίγους μήνες πριν φαινόταν να καταρρέει, ενώ η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κάρνεϊ ήρθε μετά την παραίτηση του βαθιά αποδυναμωμένου Τζάστιν Τριντό.
Πλέον, ο Κάρνεϊ –με θητεία στην κεντρική τράπεζα του Καναδά αλλά και της Βρετανίας– κρατά το τιμόνι μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που καλείται να ελιχθεί ανάμεσα σε εσωτερικές προκλήσεις και την πίεση για επαναπροσδιορισμό της σχέσης με την Ουάσιγκτον. Το αν η νέα εποχή θα φέρει πράγματι «αμοιβαίο όφελος», όπως ειπώθηκε στο τηλεφώνημα των δύο ηγετών, θα φανεί στις διαπραγματεύσεις που έρχονται.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, CNN