Το Πακιστάν προετοιμάζει διεθνείς νομικές πρωτοβουλίες για την αναστολή από την Ινδία μιας βασικής συνθήκης κοινής χρήσης των υδάτων του ποταμού, δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός υπουργός, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των γειτόνων εντείνονται μετά από επίθεση σε τουρίστες στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία.
Ο Ακίλ Μάλικ, υπουργός για το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη, δήλωσε στο Reuters αργά τη Δευτέρα ότι το Ισλαμαμπάντ επεξεργάζεται σχέδια για τουλάχιστον τρεις διαφορετικές νομικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς του ζητήματος στην Παγκόσμια Τράπεζα – τον μεσολαβητή της συνθήκης.
Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο ή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η Ινδία έχει παραβιάσει τη Σύμβαση της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών, είπε.
«Οι διαβουλεύσεις για τη νομική στρατηγική έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί», είπε ο Μάλικ, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το ποιες υποθέσεις θα συνεχιστούν θα ληφθεί «σύντομα» και πιθανότατα θα περιλαμβάνει την επιδίωξη περισσότερων της μιας λεωφόρων.
Οι αξιωματούχοι των υδάτινων πόρων της Ινδίας δεν απάντησαν αμέσως σε ένα αίτημα που ζητούσε σχόλιο.
Αντίποινα της Ινδίας μετά την δολοφονική επίθεση στο Κασμίρ
Η Ινδία την περασμένη εβδομάδα ανέστειλε τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού του 1960 με τη μεσολάβηση της Παγκόσμιας Τράπεζας μετά την επίθεση στο Κασμίρ, λέγοντας ότι θα διαρκέσει έως ότου «το Πακιστάν απαρνηθεί αξιόπιστα και αμετάκλητα την υποστήριξή του στη διασυνοριακή τρομοκρατία».
Το Ισλαμαμπάντ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι.
Η Ινδία λέει ότι οι δύο από τους τρεις δράστες που εντόπισε ήταν από το Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ έχει πει ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια να σταματήσει ή να εκτραπεί η ροή του νερού που ανήκει στο Πακιστάν… θα θεωρηθεί ως πράξη πολέμου».
Το Πακιστάν ανέστειλε επίσης κάθε εμπόριο με την Ινδία και έκλεισε τον εναέριο χώρο του στις ινδικές αεροπορικές εταιρείες.
Οι δύο γείτονες με πυρηνικά έχουν πολεμήσει σε δύο από τους τρεις πολέμους τους από την ανεξαρτησία τους το 1947 για το Κασμίρ, το οποίο και οι δύο κυβερνούν εν μέρει αλλά διεκδικούν πλήρως.
Η συνθήκη είναι μια συμφωνία για τη διανομή και τη χρήση των υδάτων του ποταμού Ινδού και των παραποτάμων του, που τροφοδοτούν το 80% της αρδευόμενης γεωργίας και της υδροηλεκτρικής ενέργειας του Πακιστάν. Ήταν λειτουργικό μέχρι τώρα παρά τους πολέμους και άλλες περιοδικές κρίσεις εχθρότητας μεταξύ των δύο εθνών.
Ο Μάλικ πρόσθεσε ότι μια τέταρτη διπλωματική επιλογή που εξετάζει το Ισλαμαμπάντ ήταν να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε όλα τα κατάλληλα και αρμόδια φόρουμ», είπε.
«Η συνθήκη δεν μπορεί να ανασταλεί μονομερώς και δεν μπορεί να ανασταλεί, δεν υπάρχει (τέτοιο) πρόβλεψη στη συνθήκη», είπε ο Μάλικ.
Ο Κουσβίντερ Βοχρά, ένας πρόσφατα συνταξιούχος επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Υδάτων της Ινδίας, δήλωσε: «Υπάρχουν πολύ περιορισμένες επιλογές (για το Πακιστάν)… Μπορώ να πω ότι υπάρχουν ισχυροί λόγοι για να υπερασπιστούμε τη δράση μας (της Ινδίας).
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί και από τις δύο πλευρές λένε ότι η Ινδία δεν μπορεί να σταματήσει αμέσως τις ροές νερού, επειδή η συνθήκη της επέτρεψε να κατασκευάζει μόνο υδροηλεκτρικούς σταθμούς χωρίς σημαντική αποθήκευση ή φράγματα στους τρεις ποταμούς που έχουν διατεθεί στο Πακιστάν.
Όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να αλλάζουν σε λίγους μήνες και οι αγρότες, που ήδη έχουν πληγεί από την έλλειψη νερού που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, έχουν εγείρει ανησυχίες.
Πηγή: Reuters