Χρειάστηκαν πέντε ώρες ουράς σε μια κοινοτική κουζίνα στην περιοχή Νουσεϊράτ της Γάζας για την εκτοπισμένη ηλικιωμένη Ουμ Μοχαμάντ αλ-Ταλάλκα για να πάρει ένα γεύμα για να ταΐσει τα πεινασμένα παιδιά και τα εγγόνια της.
Αλλά η εύρεση τροφής μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι κοινοτικές κουζίνες της Γάζας –πηγή σωτηρίας για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους μετά από 18 μήνες πολέμου – μπορεί σύντομα να μην έχουν άλλα γεύματα για να προσφέρουν.
Πολλές ανθρωπιστικές ομάδες είπαν στο Reuters ότι δεκάδες κουζίνες της τοπικής κοινότητας κινδυνεύουν να κλείσουν, ενδεχομένως εντός ημερών, εκτός εάν επιτραπεί η βοήθεια στη Γάζα, αφαιρώντας την τελευταία σταθερή πηγή γευμάτων για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων.
Σε απόγνωση οργανώσεις και κάτοικοι της Γάζας
«Υποφέρουμε από λιμό, πραγματικό λιμό», είπε η Ταλάλκα, του οποίου το σπίτι στην πόλη Μουγκράκα της Γάζας καταστράφηκε από το Ισραήλ. «Δεν έχω φάει τίποτα από σήμερα το πρωί».
Στην κουζίνα της κοινότητας Al-Salam Oriental Food στην πόλη της Γάζας, ο Σαλάχ Αμπού Χασίρα προσφέρει αυτό που φοβάται ότι θα μπορούσε να είναι ένα από τα τελευταία γεύματα για τους 20.000 ανθρώπους που εξυπηρετούν καθημερινά ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.
«Αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις για να συνεχίσουμε. Μπορεί να βγούμε εκτός λειτουργίας μέσα σε μια εβδομάδα, ή ίσως λιγότερο», δήλωσε ο Αμπού Χασίρα στο Reuters τηλεφωνικά από τη Γάζα.
Κλειστή η δίοδος ανθρωπιστικής βοήθειας
Από τις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ έχει διακόψει εντελώς όλες τις προμήθειες στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και τα τρόφιμα που είχαν αποθηκευτεί κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στην αρχή του έτους έχουν τελειώσει. Είναι το μεγαλύτερο τέτοιο κλείσιμο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Λωρίδα της Γάζας.
Οι κοινοτικές κουζίνες ποικίλλουν από επιχειρήσεις ενός δωματίου έως κανονικά εστιατόρια. Χιλιάδες άνθρωποι που κουβαλούσαν πλαστικά και αλουμινένια δοχεία για να γεμίσουν με δωρεάν γεύματα ήταν ένα κοινό θέαμα στον θύλακα τους τελευταίους μήνες.
«Οι κοινοτικές κουζίνες, στις οποίες βασίζεται περισσότερο ο πληθυσμός στη Γάζα, επειδή δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να προμηθευτείτε φαγητό, διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να κλείσουν», δήλωσε στο Reuters η Ζιλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της UNRWA της παλαιστινιακής υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ.
«Έχουμε 70-80 κοινοτικές κουζίνες που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Γάζα… Σε τέσσερις έως πέντε ημέρες, αυτές οι κοινοτικές κουζίνες θα κλείσουν τις πόρτες τους», δήλωσε στο Reuters ο Αμτζάντ Σαβά, διευθυντής του Δικτύου Παλαιστινιακών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (PNGO) στη Γάζα.
Ο Σαβά ανέφερε τον αριθμό των λειτουργικών κοινοτικών κουζινών στη Γάζα πριν από το κλείσιμο των διασταυρώσεων σε περίπου 170. Είπε ότι επιπλέον 15 κουζίνες έκλεισαν τη Δευτέρα.
Υποσιτισμός στη Γάζα
Η κατάσταση της διατροφής των κατοίκων της Γάζας χειροτερεύει.
Περίπου 10.000 περιπτώσεις οξείας υποσιτισμού μεταξύ παιδιών έχουν εντοπιστεί σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 1.600 περιπτώσεων σοβαρού υποσιτισμού, από τις αρχές του 2025, ανέφερε σε έκθεσή του αργά τη Δευτέρα το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
«Υπήρξε αύξηση των αναφορών για περιστατικά λεηλασίας, εν μέσω της απελπιστικής ανθρωπιστικής κατάστασης…Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένοπλοι φέρεται να λεηλάτησαν ένα φορτηγό στο Ντεΐρ αλ Μπαλάχ και μια αποθήκη στην πόλη της Γάζας», ανέφερε η έκθεση του OCHA του ΟΗΕ.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι τουλάχιστον 60.000 παιδιά εμφανίζουν πλέον συμπτώματα υποσιτισμού.
«Βλέπουμε παιδιατρικές περιπτώσεις με μέτριο ή σοβαρό οξύ υποσιτισμό και βλέπουμε επίσης έγκυες, θηλάζουσες γυναίκες που έχουν δυσκολίες στο θηλασμό, υποσιτίζονται ή έχουν πολύ ανεπαρκή πρόσληψη θερμίδων», δήλωσε στο Reuters από την Ιερουσαλήμ η Ζουλί Φοκόν, Ιατρική Συντονίστρια στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς δήλωσε την Παρασκευή ότι ο λιμός δεν αποτελεί πλέον διαφαινόμενη απειλή και γίνεται πραγματικότητα.
Πενήντα δύο άνθρωποι πέθαναν λόγω πείνας και υποσιτισμού, συμπεριλαμβανομένων 50 παιδιών, πρόσθεσε.
Ο Αμπού Χασίρα είπε ότι τα τρόφιμα πωλούνται σε «πλασματικές τιμές». Οι τιμές έχουν αυξηθεί 1.400 τοις εκατό σε σύγκριση με τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), προσθέτοντας ότι τα αποθέματά του έχουν πλέον εξαντληθεί.
Ανυποχώρητο το Ισραήλ
Το Ισραήλ έχει προηγουμένως αρνηθεί ότι η Γάζα αντιμετωπίζει κρίση πείνας και λέει ότι υπάρχει ακόμη αρκετή βοήθεια για να συντηρηθεί ο πληθυσμός του θύλακα, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε και πώς θα συνεχιστεί η βοήθεια. Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο.
Ο στρατός κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς που διοικούν τη Γάζα ότι εκμεταλλεύονται βοήθεια, κάτι που η Χαμάς αρνείται, και λέει ότι πρέπει να κρατήσει έξω όλες τις προμήθειες για να εμποδίσει τους μαχητές να τις πάρουν.
Στις 31 Μαρτίου, και τα 25 αρτοποιεία που υποστηρίζονται από το WFP έκλεισαν αφού τελείωσαν το αλεύρι σίτου και τα καύσιμα μαγειρέματος. Την ίδια εβδομάδα, εξαντλήθηκε η προσφορά δεμάτων τροφίμων του WFP που διανεμήθηκαν σε οικογένειες που περιείχαν μερίδες τροφίμων δύο εβδομάδων.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε αφού μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 251 ομήρους στη Γάζα στις επιθέσεις του Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τους ισραηλινούς καταλογισμούς. Από τότε, η επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα σκότωσε περισσότερους από 51.400, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.
Πηγή: Reuters