Skip to main content

«Μη μας εκμεταλλευτείτε» διαμηνύουν οι Ουκρανοί πολίτες προς τον Τραμπ για τα ορυκτά

REUTERS/Thomas Peter

«Δεν χρειάζεται να τους δώσουμε τα πάντα», σημειώνουν εναγωνίως πολίτες της Ουκρανίας

Καθώς το Κίεβο και η Ουάσιγκτον εργάζονται σε μια συμφωνία που θα δώσει στις ΗΠΑ μερίδιο του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, οι Ουκρανοί που ζουν με στρώματα σιδήρου κάτω από τα πόδια τους έχουν ένα μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ: μην μας εκμεταλλευτείτε, αυτοί οι πόροι είναι δικοί μας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε πίεση στο Κίεβο απειλώντας να σταματήσει τη ροή στρατιωτικών προμηθειών για να το βοηθήσει να καταπολεμήσει τη ρωσική εισβολή, εκτός εάν οι ΗΠΑ λάβουν κάποια απόσβεση για τα δισεκατομμύρια δολάρια που κοστίζει η βοήθεια.

Ωστόσο, η συμφωνία είναι ευαίσθητη για την Ουκρανία, η οποία έχει μια περήφανη ιστορία εξόρυξης άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος και ελπίζει να εκμεταλλευτεί τις ραφές των ολοένα και πιο περιζήτητων σπάνιων γαιών. Τα έσοδα από ορυκτά αποτελούν κρίσιμο πυλώνα του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην πόλη Κριβί Ριχ, στα περίχωρα της οποίας ανοιχτά ορυχεία μεταλλεύματος σιδήρου έχουν ανοίξει τεράστιους κρατήρες στο τοπίο, ο 71χρονος συνταξιούχος Ολεξάντρ είχε λίγο χρόνο για τον Τραμπ: «Δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτόν τον τζίντερ τύπο, δεν είναι τέτοιος άνθρωπος».

«Από ό,τι βλέπω, θέλουν μόνο να πάρουν, όχι να δώσουν», είπε καθώς προσερχόταν κοντά στο εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας σιδηρομεταλλεύματος UGOK.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ίδιος από το Κριβί Ριχ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός ταμείου εσόδων από ορυκτά από το οποίο θα αντλούσαν οι ΗΠΑ είχαν σημειώσει πρόοδο μετά το μνημόνιο προθέσεων που υπογράφηκε στις 18 Απριλίου:

«Το προσύμφωνο έχει γίνει πολύ πιο ισχυρό – πιο δίκαιο – και θα μπορούσε να είναι επωφελές και για τους λαούς μας, για την Ουκρανία και για την Αμερική».

«Τα ορυκτά ανήκουν στον ουκρανικό λαό»

Ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι πρέπει να βγει κερδισμένος από την αναμέτρηση με τον Τραμπ μετά από μια δύσκολη σχέση μέχρι στιγμής, αλλά ότι θα υπάρξει σάλος στη χώρα του εάν κάνει μια κακή συμφωνία.

Περίπου 60 χιλιόμετρα (40 μίλια) βόρεια του Κριβί Ριχ βρίσκεται η πόλη Ζόβτι Βόντι- ή «κίτρινα νερά» – όπου εξορύσσονταν ουράνιο και σιδηρομετάλλευμα για δεκαετίες.

«Ελπίζω ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτό σκέφτονται την Ουκρανία και τον λαό της, γιατί ο ορυκτός μας πλούτος ανήκει στον λαό», είπε η 71χρονη κάτοικος Νίνα Φεσένκο.

Η Όλγκα Μαρίνσκα, 68 ετών, είπε ότι ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα αποτρέψει την εκμετάλλευση της Ουκρανίας.

«Δεν χρειάζεται να τους δώσουμε τα πάντα», είπε. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να βγάλουν τα πάντα από αυτό το ταμείο».

Ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει πλέον συμφωνία ότι η συμφωνία δεν θα επιδιώκει να πληρώσει για τη βοήθεια των ΗΠΑ που παρείχε στο Κίεβο στο παρελθόν.

Αυτό μπορεί να συνδράμει να καθησυχαστούν οι Ουκρανοί που αισθάνονται ότι πολεμούν τη Ρωσία από το 2022 όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για λογαριασμό της Δύσης: την αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην οποία επιδιώκουν να ενταχθούν και τα ευρωπαϊκά έθνη στα οποία πολλοί Ουκρανοί αισθάνονται πολύ πιο κοντά από τη Ρωσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Πιστεύω ότι για εμάς ως Ουκρανούς, νιώθουμε λίγο σαν μια άλλη χώρα να χρησιμοποιεί την ευαλωτότητά μας, την οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς», δήλωσε η Ουκρανή νομοθέτης Inna Sovsun.

Είπε ότι είναι «κρίσιμα σημαντικό όταν σχεδιάζουμε το μέλλον να έχουμε κατά νου ότι οι άνθρωποι θα ζουν εδώ στο μέλλον».

Πηγή: Reuters