Η προκαταρκτική εκτίμηση για τα αίτια του μπλακάουτ που έπληξε κυρίως την Ισπανία και την Πορτογαλία αποκλείει την κυβερνοεπίθεση, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ισπανικού ηλεκτρικού δικτύου REE, διαβεβαιώνοντας ότι δεν ανιχνεύθηκε «καμία διείσδυση» στα συστήματα ελέγχου.
«Με βάση τις αναλύσεις που μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε μέχρι στιγμής, έχουμε αποκλείσει κάποιο επεισόδιο κυβερνοασφάλειας στις εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού δικτύου», διαβεβαίωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής Επιχειρήσεων Συστήματος της REE, Εδουάρδο Πριέτο. Επεσήμανε, δε, ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι πλέον σταθερό και λειτουργεί κανονικά.
Το ηλεκτρικό σύστημα επλήγη από δραματική πτώση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην νοτιοδυτική Ισπανία που προκάλεσε αστάθεια στο σύστημα, η οποία προκάλεσε την αποσύνδεσή του από το γαλλικό δίκτυο, δήλωσε ο Εδουάρδο Πριέτο προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανόν η παραγωγή που επλήγη να ήταν από φωτοβολταϊκά, αλλά είναι νωρίς για να επιβεβαιωθεί αυτό.
Και η Πορτογαλία απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης
Και η πορτογαλική κυβέρνηση απέκλεισε από την πλευρά της το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.
«Στην Πορτογαλία, δεν έχουμε καμία πληροφορία περί κυβερνοεπίθεσης ή εχθρικής ενέργειας μέχρι στιγμής. Αυτό είναι η προκαταρκτική εκτίμηση διαφόρων υπηρεσιών», δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντόνιο Λεϊτάο Αμάρο, εξηγώντας σε συνέντευξή του στο CNN Portugal ότι «επρόκειτο για πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας» το οποίο εντοπίσθηκε στην Ισπανία.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε ότι η πηγή του μπλακάουτ είναι «πιθανώς στην Ισπανία», ενώ ο πορτογαλικός πάροχος δικτύου ενέργειας, REN, απέδωσε τη «βλάβη στο ισπανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο διαχειριστής δικτύου της Πορτογαλίας υποστήριξε ότι η διακοπή προκλήθηκε από βλάβη στο ισπανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σχετίζεται με ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο».
Χάος στις δύο χώρες
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, Μαδρίτη και Λισαβόνα, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, καθώς τα φανάρια σταμάτησαν να λειτουργούν.
Συρμοί του μετρό και τρένα ακινητοποιήθηκαν, τη στιγμή που οι επικοινωνίες διεξάγονταν με εξαιρετική δυσκολία.
Στο κέντρο της Μαδρίτης κάτοικοι και τουρίστες συγκεντρώθηκαν έξω από ξενοδοχεία και τράπεζες, που είχαν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα χάρη σε γεννήτριες, για να εκμεταλλευθούν το wi-fi. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να διασχίσουν πεζοί την πόλη, προσπαθώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Μόνο στην ισπανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν 286 επιχειρήσεις για τη διάσωση ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε ασανσέρ, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

Το δίκτυο του υπόγειου μετρό της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να λειτουργεί εκ νέου στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος), όταν ξανάρχισαν τα δρομολόγια του 80% των τρένων, αλλά η εταιρεία διαχείρισης της υποδομής σιδηροδρόμων Adif ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα τρένα σε πανεθνικό επίπεδο παραμένουν ακινητοποιημένα.

Προβλήματα σημειώθηκαν χθες και στην εναέρια κυκλοφορία, κυρίως στα αεροδρόμια της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και της Λισαβόνας, σύμφωνα με την υπηρεσία Eurocontrol.
Διαβάστε ακόμα:
→ Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ισπανία – Στο σκοτάδι τα αίτια του μπλακ άουτ