Skip to main content

Μελόνι: Ίσως το τελευταίο δώρο του Πάπα Φραγκίσκου η συνάντηση Τραμπ και Ζελένσκι στο Βατικανό

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Η συνάντηση ίσως αποτέλεσε ακόμη και ένα σημείο καμπής, σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό- «Δεν είναι ακόμα καιρός για μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ»

Για δεκαπέντε μέρες είχε πάρει «φωτιά». Στην διάρκεια αυτών των ημερών η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής μέσα από διάφορους ρόλους, αρχικά ως ασυνήθιστος διαμεσολαβητής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αμερικανού προέδρου, καθώς βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, έπειτα ως οικοδεσπότης στην πιο εντυπωσιακή πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική εκδήλωση των τελευταίων ετών στην Ιταλία: την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.

Με αυτό τον τρόπο προλογίζει η Corriere della Sera την συνέντευξη που παραχώρησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός στην ιταλική εφημερίδα. Στην αναλυτική της συνέντευξη, η Μελόνι αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην συνάντηση του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική στιγμή».

«Νομίζω ότι ήταν μια ιδιαίτερα θετική στιγμή, και από ό,τι μου είπαν οι δυο ηγέτες ίσως να αποτέλεσε ακόμη και ένα σημείο καμπής. Ίσως το τελευταίο δώρο του Πάπα Φραγκίσκου σε όλους μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να ενισχυθεί η Ατλαντική Συμμαχία»

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία φαίνεται πιο πιθανή μετά την κηδεία, η Ιταλίδα πρωθυπουργός απάντησε:

«Αυτό που πιστεύω το μοιράστηκε με τον Τραμπ και τους ηγέτες που συνάντησα και έχω συναντήσει τις τελευταίες ημέρες: Θεωρώ ότι πρέπει να ενισχυθεί η Ατλαντική Συμμαχία. Όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά με αναφορά στο σημείο αυτό υπογραμμίζω ότι είναι σωστό η Ευρώπη να συμβάλει με εντονότερο τρόπο στην ασφάλειά της, διότι ή υπερασπίζουμε και μόνοι μας τον εαυτό μας ή δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι είμαστε ασφαλείς σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πιστεύω ότι ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να έρθουν πιο κοντά διότι, στο μεταξύ, άλλες δυνάμεις κερδίζουν έδαφος, με στόχο να υπερισχύσουν στις διεθνείς ισορροπίες. Δεν νομίζω ότι αυτό συμφέρει ούτε την Ευρώπη ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στην ερώτηση εάν μετέφερε αυτό στον Τραμπ στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, η Μελόνι έκανε λόγο για μια ειλικρινή συζήτηση που «έπιασε» πολλά θέματα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προσωπικές μας σχέσεις είναι πολύ καλές, αυτό σίγουρα έχει κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Είμαστε δύο ηγέτες που σεβόμαστε και καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, ακόμα κι όταν δεν συμφωνούμε απόλυτα. Μπορώ να πω ότι δεν ήταν πολύ εύκολο να ”πιάσουμε” το θέμα των σχέσεων με την Ευρώπη και το αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση ισχυρών σχέσεων, διότι η εικόνα που επικρατεί είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ενοποιημένου μπλοκ γραφειοκρατιών. Θα υπάρξει πολλή δουλειά να γίνει σε αυτό», είπε.

«Να βρεθεί ένα κοινό σημείο»

Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό η χώρα της μπορεί να εργαστεί για να φέρει πιο κοντά τις δυο όχθες του Ατλαντικού, ώστε η Δύση να ενισχυθεί ως πολιτισμός και όχι μόνον ως γεωγραφικός χώρος ή σύνολο συμφερόντων».

«Εδώ και καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμαρτύρονται εξαιτίας του ευρωπαϊκού εμπορικού πλεονάσματος, αλλά πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και ένα αμερικανικό πλεόνασμα με την Ευρώπη στον τομέα των υπηρεσιών και ότι οι Ευρωπαίοι επενδύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο απ’ ό,τι εκείνοι κάνουν εδώ. Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένη πως είναι αναγκαίο και εφικτό να βρεθεί ένα κοινό σημείο», τόνισε.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ

Όσο για την πιθανότητα να οργανωθεί σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε ότι «η χώρα της εργάζεται για την επίτευξη του στόχου», αλλά «δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή». Τόνισε επίσης ότι θα ήταν «μεγάλη αναγνώριση» να πραγματοποιηθεί η σύνοδος αυτή στην Ρώμη αλλά, ακόμη κι αν γίνει στις Βρυξέλλες ή κάπου αλλού, θεωρεί ότι θα έχει συμβάλει στην επίτευξη του στόχου.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης ανέφερε ακόμα ότι θεωρεί πως η γενικότερη πρόκληση που τέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία και για τους Ευρωπαίους, υπό την έννοια ότι «θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τον εαυτό μας, να δράσουμε, να επιστρέψουμε στην υπεροχή της πολιτικής και να δοθεί στην Ευρώπη η καθοριστική ώθηση που χρειάζεται».

«Η Ρωσία πρέπει να αποδείξει ότι επιθυμεί την ειρήνη»

Με αναφορά, τέλος, στο ζήτημα της Ουκρανίας, η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε:

«Παραμένουμε στο πλευρό της Ουκρανίας η οποία χωρίς την στήριξη της Δύσης δεν θα μπορούσε να υπερασπίσει την ελευθερία της. Τώρα στηρίζουμε τις προσπάθειες του Τραμπ και μας χαροποιεί το ότι ο Ζελένσκι δήλωσε διατεθειμένος να δεχτεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, αποδεικνύοντας ότι και η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη. Τώρα και η Ρωσία πρέπει να αποδείξει το ίδιο. Διότι η τριήμερη εκεχειρία που ανακοίνωσε ο Πούτιν για την επέτειο της νίκης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι κάτι το διαφορετικό, το οποίο δεν αρκεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Corriere della Sera

Διαβάστε ακόμα:

→ Προτιμότερη η «κακή» πρόταση των ΗΠΑ από την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία; Πώς η ειρήνη θα πάρει το «κεφάλι» του Ζελένσκι