Skip to main content

Ισπανία – Πορτογαλία: Αποκαταστάθηκε σχεδόν πλήρως η ηλεκτροδότηση, παραμένουν τα ερωτήματα για το μπλακάουτ

REUTERS/Violeta Santos Moura

Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες επηρεάστηκαν από το μπλακάουτ

Στο 99% της ηπειρωτικής Ισπανίας, καθώς και το σύνολο της Πορτογαλίας, έχει αποκατασταθεί πλέον η ηλεκτροδότηση, μετά το μαζικό μπλακάουτ των προηγουμένων ωρών στην Ιβηρική χερσόνησο.

Την ίδια ώρα, πάντως, παραμένουν τα ερωτήματα για τη διακοπή που προκάλεσε χάος στις δύο χώρες, αφήνοντας μεγάλες πόλεις χωρίς ρεύμα για ώρες.

Το μπλακάουτ, το οποίο επηρέασε δεκάδες εκατομμύρια πολίτες, είχε αποδοθεί από τον πάροχο δικτύου REN της Πορτογαλίας στις ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεν έκανε καμία εικασία για τα αίτια του μπλακάουτ που ξεκίνησε χθες στις 12:33 (ώρα Ισπανίας, 13:33 ώρα Ελλάδας).

«Καμία θεωρία δεν έχει αποκλειστεί», τόνισε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σάντσεθ. «Ποτέ» στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει ξανά μια τέτοια «κατάρρευση» του ισπανικού δικτύου, συνέχισε διευκρινίζοντας ότι «χάθηκαν ξαφνικά 15 γιγαβάτ» από το ισπανικό δίκτυο και αυτό «μέσα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα».

«Δεκαπέντε γιγαβάτ αντιστοιχούν περίπου στο 60% της ζήτησης» σε ηλεκτρικό ρεύμα στην Ισπανία εκείνη την ώρα της ημέρας, εξήγησε ο Σάντσεθ.

Ο Πορτογάλος ομόλογός του Λουίς Μοντενέγκρο, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια «κατάσταση σοβαρή και πρωτοφανή», τα αίτια της οποίας εντοπίζονται «πιθανόν στην Ισπανία».

Πάντως το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Πορτογαλίας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διακοπή οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση. Η Τερέσα Ριμπέρα, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την προώθηση της καθαρής ενέργειας, δήλωσε το ίδιο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και χαρακτήρισε τη διακοπή ρεύματος «ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια που καταγράφηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό».

REUTERS/Nacho Doce

Χάος στις δύο χώρες

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, Μαδρίτη και Λισαβόνα, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, καθώς τα φανάρια σταμάτησαν να λειτουργούν.

Συρμοί του μετρό και τρένα ακινητοποιήθηκαν, τη στιγμή που οι επικοινωνίες διεξάγονταν με εξαιρετική δυσκολία.

Στο κέντρο της Μαδρίτης κάτοικοι και τουρίστες συγκεντρώθηκαν έξω από ξενοδοχεία και τράπεζες, που είχαν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα χάρη σε γεννήτριες, για να εκμεταλλευθούν το wi-fi. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να διασχίσουν πεζοί την πόλη, προσπαθώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μόνο στην ισπανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν 286 επιχειρήσεις για τη διάσωση ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε ασανσέρ, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

REUTERS/Violeta Santos Moura

Η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας αναμένεται να αποκατασταθεί τις επόμενες ώρες σε πολλές βασικές γραμμές, με τη σύνδεση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης και αυτή μεταξύ Μαδρίτης και Βαλένθια να αποκαθίστανται.

Το δίκτυο του υπόγειου μετρό της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να λειτουργεί εκ νέου στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος), όταν ξανάρχισαν τα δρομολόγια του 80% των τρένων, αλλά η εταιρεία διαχείρισης της υποδομής σιδηροδρόμων Adif ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα τρένα σε πανεθνικό επίπεδο παραμένουν ακινητοποιημένα.

REUTERS/Violeta Santos Moura

Προβλήματα σημειώθηκαν χθες και στην εναέρια κυκλοφορία, κυρίως στα αεροδρόμια της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και της Λισαβόνας, σύμφωνα με την υπηρεσία Eurocontrol.

Διαβάστε ακόμα:

→ Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ισπανία – Στο σκοτάδι τα αίτια του μπλακ άουτ

→ Ισπανοί περιγράφουν στη «Ν» το χάος του μπλακ άουτ: Ζούμε σκηνές τρόμου, δεν έχουμε ενημέρωση για τίποτα