Skip to main content

Εκλογές στον Καναδά: Νίκη των Φιλελευθέρων του Κάρνεϊ – Αμφίβολη η αυτοδυναμία

REUTERS/Jennifer Gauthier

Πολιτική ανατροπή δια χειρός...Τραμπ

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Μαρκ Κάρνεϊ είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στον Καναδά, σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης CBC.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως επισημαίνει το CBC, ωστόσο πρόκειται για έναν εντυπωσιακό πολιτικό θρίαμβο για ένα κόμμα που πριν από τρεις μήνες βυθιζόταν στις δημοσκοπήσεις.

Η αλλαγή ηγεσίας —με τον Μαρκ Κάρνεϊ να διαδέχεται τον Τζάστιν Τριντό— και η επιδείνωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, άλλαξαν ριζικά το πολιτικό τοπίο.

Η στάση απέναντι στον Τραμπ αναδείχθηκε στο κυρίαρχο ζήτημα της προεκλογικής περιόδου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά επαναλαμβάνοντας την πρόκληση για ένταξη του Καναδά ως 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.

Οι έδρες

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι Φιλελεύθεροι βρίσκονται σε τροχιά να κερδίσουν 156 έδρες, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το όριο των 172 που απαιτούνται για αυτοδυναμία. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας με πρωθυπουργό τον Κάρνεϊ, η οποία θα χρειάζεται συμφωνίες με άλλα κόμματα για να επιβιώνει στις ψηφοφορίες εμπιστοσύνης και να περνά νομοθετήματα.

Το Bloc Québécois προηγείται σε 25 εκλογικές περιφέρειες στο Κεμπέκ, ενώ το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) φαίνεται να προηγείται σε 10, κινδυνεύοντας να μην εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό εδρών για να αναγνωριστεί ως επίσημο κόμμα στη Βουλή. Οι Πράσινοι προβλέπεται να κερδίσουν δύο έδρες.

Οι εκλογές του Τραμπ

«Αυτή είναι η εκλογική αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ», σχολίασε ο Φεν Χάμπσον, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Carleton της Οτάβα. «Ήταν ένα είδος δημοψηφίσματος για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος να διαχειριστεί τον Τραμπ και τις πολιτικές του», σημείωσε, αναφερόμενος στους εμπορικούς πολέμους και την επιθετική ρητορική περί 51ης Πολιτείας.

Ο Καναδάς, όπως και η Αυστραλία, είναι έθνος εξαρτημένο από το διεθνές εμπόριο και έχει ζωτικό συμφέρον στη διατήρηση μιας φιλελεύθερης, κανόνων-βασισμένης παγκόσμιας τάξης.

Σύμφωνα με τον Χάμπσον, ο Κάρνεϊ αντιμετωπίζει πλέον τρεις βασικές προκλήσεις:

  • Τη διαχείριση της σχέσης με τις ΗΠΑ και τη διάσωση των συμφωνιών μέσω επαναδιαπραγμάτευσης της USMCA (Συμφωνία ΗΠΑ–Μεξικού–Καναδά).
  • Τη διαφοροποίηση της καναδικής οικονομίας, κάτι δύσκολο, καθώς η χώρα προσελκύει επενδύσεις κυρίως ως «πύλη» προς την αμερικανική αγορά.
  • Τη διατήρηση της ενότητας του Καναδά, καθώς οι δυτικές επαρχίες αναμένεται να αντιδράσουν έντονα στο αποτέλεσμα, ειδικά αν ο Κάρνεϊ, με τη φιλοπεριβαλλοντική του ατζέντα, δεν προωθήσει την ανάπτυξη νέων αγωγών.

Πολιτική ανατροπή

Η νίκη των Φιλελευθέρων σηματοδοτεί μια πολιτική ανατροπή που λίγοι προέβλεπαν. Μόλις πριν λίγους μήνες, το κόμμα φαινόταν πολιτικά «νεκρό», με τις δημοσκοπήσεις να το φέρνουν πίσω από τους Συντηρητικούς κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Η παραίτηση του ιδιαίτερα αντιδημοφιλούς Τριντό υπήρξε το πρώτο σημείο καμπής. Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έστρεψε το επίκεντρο της εκλογικής συζήτησης όχι στο παρελθόν των Φιλελευθέρων, αλλά στο ερώτημα: ποιος μπορεί να ηγηθεί καλύτερα απέναντι στις προκλήσεις που έρχονται;

Ο Κάρνεϊ και η ομάδα του εκμεταλλεύτηκαν άριστα τις συγκυρίες, διεξάγοντας μια προσεκτική προεκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε στην ανάγκη διαχείρισης του νέου γεωοικονομικού ρίσκου.

Για τους Συντηρητικούς, το αποτέλεσμα συνιστά πικρή ήττα, αφού μόλις πριν από λίγους μήνες φαίνονταν να έχουν ανοικτό τον δρόμο προς την εξουσία. Τώρα, καλούνται να επανεξετάσουν στρατηγική μετά από μια ακόμα εκλογική απογοήτευση.

Πηγές: BBC, Bloomberg