Skip to main content

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ισπανία – Στο σκοτάδι τα αίτια του μπλακ άουτ

REUTERS/Eva Manez

Χάος στις μεταφορές και τα καταστήματα - Δεκάδες απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρες

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, λόγω του μπλακ άουτ που σημειώθηκε. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί σε όσες περιοχές το ζητήσουν.

Μέχρι στιγμής, οι περιφέρειες της Μαδρίτης, της Ανδαλουσίας και της Εξτρεμαδούρα έχουν ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης καθώς και άλλες λειτουργίες.

Σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στη Χώρα των Βάσκων και σε περιοχές της Βαρκελώνης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη που προκάλεσε μπλακ άουτ σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου REE, έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα στο 35,1% της Ισπανίας. «Επί του παρόντος, στις 20.35 η REE (διαχειρίστρια εταιρία του ισπανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας) ανταποκρίθηκε στο 35,1% της ζήτησης», εξήγησε ο Εντουάρντο Πριέτο, διευθυντής επιχειρήσεων σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Cadena Ser.

Έντεκα τρένα παραμένουν ακινητοποιημένα με επιβάτες, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών. «Πρέπει ακόμη να προσφέρουμε βοήθεια σε έντεκα τρένα. Μόλις αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο κέντρο ελέγχου του ηλεκτρικού σταθμού Ατότσα στη Μαδρίτη», έγραψε ο Όσκαρ Πουέντε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Τα νοσοκομεία σε Μαδρίτη και Καταλονία προχώρησαν στην αναστολή όλων των προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων, αλλά είναι σε θέση να φροντίζουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, χάρη στις γεννήτριές τους.

Πολλά διυλιστήρια διέκοψαν τη λειτουργία τους και ορισμένα πολυκαταστήματα έκλεισαν και στις δύο χώρες, όπως τα σουπερμάρκετ Lidl και το ΙΚΕΑ.

«Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Δεν ξέρω σε ποιον να στραφώ. Η κόρη μου στη Βαρκελώνη γεννάει. Δεν θέλουμε να χάσουμε το τρένο για εκεί». Είπε ο Άνχελες Αλβάρεθ, ένας επίδοξος ταξιδιώτης που περίμενε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης.

Ουρές στα σούπερ μάρκετ

Τα πλάνα από σουπερμάρκετ της Μαδρίτης δείχνουν μεγάλες ουρές στα ταμεία και άδεια ράφια, καθώς ο κόσμος έτρεξε να κάνει προμήθειες.

Η Τράπεζα της Ισπανίας ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα λειτουργούν «επαρκώς» χάρη στα εφεδρικά συστήματά τους, όμως κάποιοι κάτοικοι λένε ότι οι οθόνες των ΑΤΜ είχαν σβήσει. «Βρίσκομαι σε ένα κέντρο δεδομένων και όλα έσβησαν. Όλοι οι συναγερμοί ηχούν και τώρα περιμένουμε να μάθουμε τι συνέβη», είπε ο μηχανικός, κάτοικος Βαρκελώνης, Χοσέ Μαρία Εσπέχο, 40 ετών.

Σε βίντεο που ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ ο δήμαρχος της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα, προέτρεψε τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μείνουν εκεί όπου βρίσκονται. «Είναι ουσιαστικής σημασίας να μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης», εξήγησε.

Πορτογαλία: Πλήρης αποκατάσταση μέσα στη νυχτα;

Στην Πορτογαλία, η διαχειρίστρια  εταιρίας του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας REN, ανέφερε πως η ηλεκτροδότηση μπορεί να αποκατασταθεί σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας (Δευτέρα προς Τρίτη). Εντωμεταξύ,  η εταιρεία ύδρευσης EPAL ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα και με την υδροδότηση. Στα καταστήματα ο κόσμος σχημάτιζε ουρές για να αγοράσει φακούς, γεννήτριες και μπαταρίες. Ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος EDP διαμήνυσε στους πελάτες του ότι δεν γνωρίζει πότε θα «ομαλοποιηθεί» η κατάσταση, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να χρειαστούν «πολλές ώρες» μέχρι να γίνει αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico.

Ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ισπανία μετέδωσαν ότι το μετρό της Μαδρίτης εκκενώθηκε. Διακόπηκαν επίσης οι αγώνες τένις του τουρνουά Όπεν της Μαδρίτης.

Καθώς οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν, στο κέντρο της πόλης επικρατούσε ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα. Κάποιοι άνθρωποι με φωσφοριζέ γιλέκα στέκονταν στις διασταυρώσεις για να κατευθύνουν τη ροή της κυκλοφορίας.

286 απεγκλωβισμοί στη Μαδρίτη

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης. Υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία γύρω από κτίρια κρίσιμης σημασίας. Ένας από τους τέσσερις ουρανοξύστες όπου στεγάζεται η Βρετανική Πρεσβεία εκκενώθηκε.

Οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έκαναν επίσης λόγο για ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες και σε συρμούς του μετρό. Οι υπηρεσίες διάσωσης έκαναν 286 απεγκλωβισμούς, μόνο στην περιοχή της Μαδρίτης.

Κάποιοι κάτοικοι κατάφεραν να συνδεθούν στο Ίντερνετ και να αναρτήσουν βίντεο όπου αφηγούνται τις περιπέτειές τους – είτε στα μέσα μεταφοράς, είτε στα ασανσέρ. «Χτυπούσα την πόρτα και φώναζα. Με άκουσε ένας γείτονας και ειδοποίησε τη δημοτική αστυνομία», είπε ένας άνδρας, που παγιδεύτηκε επί 40 λεπτά σε έναν ανελκυστήρα.

Περίπου το 43% της ενέργειας της Ισπανίας προέρχεται από μονάδες που λειτουργούν με ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά. Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 20% των αναγκών και τα ορυκτά καύσιμα άλλο ένα 23%.

Η πορτογαλική αστυνομία ανέφερε ότι οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν σε όλη τη χώρα. Το μετρό δεν λειτουργεί στη Λισαβόνα και το Πόρτο και τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν. Η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό της Λισαβόνας ανέφερε ότι οι συρμοί ακινητοποιήθηκαν και κάποιοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε αυτούς.

REUTERS/Pedro Nunes

Μια πηγή της αεροπορικής εταιρείας TAP Air είπε ότι το αεροδρόμιο της Λισαβόνας λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες. Η ΑΕΝΑ, που διαχειρίζεται 46 αεροδρόμια στην Ισπανία, ανέφερε καθυστερήσεις στις πτήσεις σε όλη τη χώρα.

Τέτοια εκτεταμένα, πολύωρα μπλακάουτ είναι σπάνια στην Ευρώπη. Το 2003 ένα πρόβλημα σε μια γραμμή υδροηλεκτρικού σταθμού μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας προκάλεσε μπλακάουτ 12 ωρών στην ιταλική χερσόνησο. Το 2006 από υπερφόρτωση του δικτύου στη Γερμανία σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, ακόμη και το Μαρόκο.

Σάντσεθ: Άγνωστες ακόμη οι αιτίες

Η αιτία που προκάλεσε το μαζικό μπλακ άουτ στη χώρα είναι προς το παρόν άγνωστη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου, ζητώντας πάντως να μη γίνονται εικασίες.

«Καμία αιτία δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τηλεπικοινωνίες, ζητώντας φειδώ στη χρήση των κινητών τηλεφώνων, προτρέποντας το κοινό να χρησιμοποιεί τηλέφωνα μόνο για σύντομες κλήσεις και την απαραίτητη επικοινωνία έως ότου το σύστημα επανέλθει πλήρως.

Ο Σάντσεθ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει αυξημένη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους, διευκρινίζοντας πάντως προσθέτει ότι οι διακοπές ρεύματος δεν έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής προβλήματα ασφαλείας στη χώρα.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας στη σημασία του να βασίζoνται οι πολίτες μόνο στα επίσημα κανάλια πληροφόρησης, και να μην δίνουν βάση σε σενάρια και εικασίες σχετικά με την αιτία του μπλακ άουτ.

Ο Σάντσεθ επιβεβαίωσε ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε ορισμένες περιοχές στη βόρεια και νότια Ισπανία «χάρη στη βοήθεια από τη Γαλλία και το Μαρόκο».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν, ότι τα λιμάνια της χώρας δεν έχουν αναφέρει κάποιο περιστατικό. Ωστόσο η εναέρια κυκλοφορία έχει μειωθεί η δε κυκλοφορία των τρένων έχει διακοπεί για λόγους ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη
Ποιο είναι το «σπάνιο φαινόμενο» που μπορεί να προκάλεσε το μαζικό μπλακ άουτ στην Ιβηρική
Πορτογαλία: «Πιο δύσκολη» η αποκατάσταση στην ενέργεια σε σύγκριση με την Ισπανία
Ισπανοί περιγράφουν στη «Ν» το χάος του μπλακ άουτ: Ζούμε σκηνές τρόμου, δεν έχουμε ενημέρωση για τίποτα