Για αιώνες, ο στρατός της Ρωσίας, την καθιστούσε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης. Διέλυσε τόσο τον Ναπολέοντα όσο και τον Χίτλερ, ενώ η είσοδος της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε την κατεύθυνση της σύγκρουσης, και έθεσε τις βάσεις για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε.
Ο Πούτιν βασίστηκε σε αυτή τη στρατιωτική κληρονομιά για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις προσπάθειές του να ανακτήσει η χώρα την επιρροή της στην Ευρώπη, όπου πρώην σύμμαχοι, όπως η Ουκρανία έχουν διολισθήσει προς τη Δύση.
Η Ρωσία φαίνεται να επενδύει στο ότι μια στρατιωτική επέκταση κατά μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ, θα αναγκάσει τους Δυτικούς να επαναπροσδιορίσουν την σχέση τους, έναντι μιας ισχυρής Ρωσίας, αναφέρει η Wall Street Journal.
Κι ενώ, όλων τα μάτια είναι στραμμένα στον πόλεμο με την Ουκρανία, Ευρωπαίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για το τι ακριβώς πράττει ο ρωσικός στρατός, εντελώς αθόρυβα, σε άλλα τμήματα των συνόρων τους με την Ευρώπη.
«Πυρετός»
Περίπου 100 μίλια ανατολικά των συνόρων με τη Φινλανδία, στη ρωσική πόλη Πετροζαβόντσκ, στρατιωτικοί μηχανικοί επεκτείνουν στρατιωτικές βάσεις, όπου το Κρεμλίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο στρατιωτικό αρχηγείο για την εποπτεία δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών τα επόμενα χρόνια.
Αυτοί οι στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους υπηρετούν σήμερα στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, και άλλοι που στρατολογούνται επιπλέον, προορίζονται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού στρατού που σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Αναβίωση της ταξιαρχίας των σιδηροδρόμων
Τον Δεκέμβριο, η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε περίπου 100 Ρώσους στρατιώτες να παρελαύνουν στο κέντρο της πόλης για να γιορτάσουν την αποκατάσταση μιας ταξιαρχίας σιδηροδρόμων της σοβιετικής εποχής που είχε αναλάβει να τοποθετήσει τις νέες ράγες.
«Είστε η πρώτη μονάδα που ανασταίνεται», είπε ο Andrei Artyomov, κομισάριος της ευρύτερης περιοχής της Καρέλια, στους συγκεντρωμένους στρατιώτες.
Συνωμοσίες
Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν επίσης σε μυστικές επιχειρήσεις που πιστεύεται ότι διεξήγαγε η Ρωσία στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ως απόδειξη της αποφασιστικότητας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση και να ανταποδώσει για την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Όπως πιστεύεται, οι ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, βρίσκονται πίσω από συνωμοσίες για την εγκατάσταση εμπρηστικών μηχανισμών σε αεροπλάνα που χειρίζεται ο ναυτιλιακός γίγαντας DHL και τη δολοφονία του διευθύνοντος συμβούλου μιας γερμανικής εταιρείας όπλων.
Οχυρώνεται η Φινλανδία
Η Φινλανδία, η οποία αναγκάστηκε να παραχωρήσει εδάφη στη Σοβιετική Ένωση το 1940, έχει περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να αποφύγει την αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Τώρα, έχοντας ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενισχύει τα σύνορά της με ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα και συρματοπλέγματα.
Εσθονία: Φοβάται εισβολή τα επόμενα δύο χρόνια, μετά τον πόλεμο
Η ικανότητα της Ρωσίας να τα βάλει με το ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί εν μέρει από την ικανότητά της να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει προκαλέσει ανθρώπινες ζωές, αλλά έχει προσφέρει εμπειρία σε πυρά ακριβείας.
Ευρωπαίος αξιωματούχος πληροφοριών είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να δοκιμάσει τη συνοχή της συμμαχίας με μια εισβολή σε ένα μικρό έθνος του ΝΑΤΟ, όπως η Εσθονία, η οποία έχει αρκετά μεγάλο ρωσικό πληθυσμό.
«Αν ρωτήσετε πόσο σύντομα ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να διεξάγει μια περιορισμένη επιχείρηση εναντίον των κρατών της Βαλτικής, η απάντηση θα μπορούσε να είναι αρκετά σύντομα», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Carnegie Endowment for International Peace, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον.
«Οι αξιωματούχοι της Βαλτικής, είπε, βλέπουν ένα χρονοδιάγραμμα δύο έως τριών ετών μετά τον πόλεμο. Εάν το σημείο αναφοράς είναι ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας, πιθανώς με το ΝΑΤΟ, το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να είναι περισσότερο, επτά έως δέκα χρόνια, ανάλογα με το σενάριο».
Νέες στρατιωτικές ζώνες σε μεγάλες πόλεις
Για να συντονίσει τις δυνάμεις του προς τα δυτικά, πέρυσι το Κρεμλίνο άλλαξε τον τρόπο οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, δημιουργώντας νέες ζώνες που συνδέονται με την άμυνα των μεγαλύτερων πόλεων, της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης του ανθρώπινου δυναμικού θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Λένινγκραντ, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Φινλανδία. Οι μικρότερες ταξιαρχίες θα τριπλασιαστούν σχεδόν σε μέγεθος για να γίνουν μεραρχίες των 10.000 περίπου στρατιωτών, σύμφωνα με αξιωματούχους του δυτικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.
«Όσο κι αν προσπαθούν να πρωτοπορήσουν σε τακτικό ή επιχειρησιακό επίπεδο, για τους Ρώσους, το μέγεθος έχει σημασία», δήλωσε ο υποστράτηγος Sami Nurmi, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου της Φινλανδίας, αρμόδιος για τη στρατηγική. «Πάντα είναι θέμα αριθμών».
Νέες σιδηροδρομικές γραμμές
Την ίδια στιγμή, νέος σιδηρόδρομος τοποθετείται κατά μήκος των συνόρων με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, και νότια της Αγίας Πετρούπολης μέχρι τα σύνορα της Εσθονίας. Οι υπάρχουσες γραμμές που διασχίζουν την περιοχή επεκτείνονται.
Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Δώδεκα «εύκολα» σημεία
«Υπάρχουν περίπου δώδεκα σημεία κατά μήκος των ρωσο-φινλανδικών συνόρων όπου μπορείς να διαπεράσεις τα σύνορα με μηχανοκίνητες δυνάμεις», δήλωσε ο ταγματάρχης Γιούχα Κούκολα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στο Ελσίνκι και ειδικός στον ρωσικό στρατό.
«Αν τους δείτε να χτίζουν νέες σιδηροδρομικές γραμμές ή να ανακαινίζουν τις παλιές, καλό θα ήταν να αρχίσετε να δίνετε προσοχή».
naftemporiki.gr