Skip to main content

Ο ηγέτης του Κασμίρ εφιστά την προσοχή στα αντίποινα της Ινδίας μετά την δολοφονική επίθεση

REUTERS/Stringer

Η γραφική περιοχή διεκδικείται πλήρως τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν

Η Ινδία δεν πρέπει να κάνει τίποτα για να αποξενώσει τους κατοίκους του Κασμίρ στο κυνήγι των μαχητών που σκότωσαν 26 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα, ειδικά καθώς οι κάτοικοι της περιοχής των Ιμαλαΐων με μουσουλμανική πλειοψηφία έχουν διοργανώσει διαμαρτυρίες εναντίον αυτής της επίθεσης, δήλωσε ο επικεφαλής υπουργός της τη Δευτέρα.

Οι δολοφονίες τουριστών στις 22 Απριλίου από ένοπλους ισλαμιστικής οργάνωσης προκάλεσαν καταστολή υπόπτων μαχητών στην ταραγμένη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κατεδάφισης εννέα σπιτιών που ανήκαν σε οικογένειες ύποπτων ισλαμιστών μαχητών.

Η Ινδουιστική πλειοψηφία πολεμά μια ένοπλη εξέγερση στο Κασμίρ εδώ και δεκαετίες, αν και τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είχε βελτιωθεί. Η γραφική περιοχή διεκδικείται πλήρως τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν, αλλά κυβερνάται μόνο εν μέρει από τους γείτονες.

«Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για να αποξενώσουμε τον λαό μετά την αυθόρμητη αντίδρασή του (κατά της επίθεσης)», δήλωσε ο Ομάρ Αμπντουλάχ, επικεφαλής υπουργός της ινδικής ομοσπονδιακής επικράτειας Τζαμού και Κασμίρ, στην τοπική συνέλευση.

«Τα όπλα μπορούν μόνο να ελέγξουν τη μαχητικότητα, όχι να την τελειώσουν. Θα τελειώσει μόνο όταν ο κόσμος είναι μαζί μας. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν φτάσει τώρα σε αυτό το στάδιο».

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αρκετές διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων με τα κεριά και ένα συμβολικό ημερήσιο κλείσιμο, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Κασμίρ κατά της επίθεσης.

Καταστροφή σπιτιών από τις ινδικές αρχές

Ορισμένοι κάτοικοι του Κασμίρ έχουν επίσης ταχθεί κατά της κίνησης των αρχών να καταστρέψουν πολλά σπίτια οικογενειών τρομοκρατών, όπως αυτό του Ριφάτ Σέιχ.

Τη Δευτέρα, στάθηκε δίπλα στην ισοπεδωμένη κουζίνα του, εκτιμώντας τις ζημιές που είπε ότι προκλήθηκαν από εκρηκτικά που χρησιμοποίησε η αστυνομία για να γκρεμίσει το σπίτι.

Η αστυνομία λέει ότι ο αδερφός του Ασίφ είναι με την ένοπλη ομάδα Lashkar-e-Taiba, την οποία το Νέο Δελχί έχει ανακηρύξει τρομοκρατική οργάνωση και φέρεται να είχε ρόλο στην επίθεση της 22ας Απριλίου.

Ο Σέιχ είπε ότι η οικογένειά της δεν είχε δει ούτε μίλησε με τον Ασίφ αφού έφυγε από το σπίτι ένα πρωί το 2022 με το πρόσχημα ότι θα πάει στην τοπική αγορά.

«Γιατί μας τιμωρούν καταστρέφοντας το σπίτι μας με αυτόν τον τρόπο για αυτό που λένε ότι έκανε;» ρώτησε εκείνος. «Δεν ξέρουμε πού είναι ή τι κάνει. Αυτό είναι πρόκληση, αλλά προσεύχομαι ο κόσμος να παραμείνει ήρεμος».

Δύο αξιωματούχοι της αστυνομίας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος, λένε ότι ενεργούσαν μόνο εναντίον κατοικιών που διατηρούσαν δεσμούς με τρομοκράτες. Αρνήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν εκρηκτικά ή ότι συνέλαβαν μέλη των οικογενειών των μαχητών.

Το σπίτι του Ναζίρ Αχμάντ Βανί στο χωριό Κασιπόρα του Κασμίρ ήταν ένα από τα εννέα σπίτια που έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής. Η αστυνομία λέει ότι ο γιος του, Αμίρ Ναζίρ, είναι μέλος της ομάδας Jaish-e-Mohammed που η Ινδία έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική ομάδα.

Σπασμένα κομμάτια γυαλιού βρίσονται στην πίσω αυλή του σπιτιού του Βανό όπου καλλιεργούσε καλαμπόκι. Η οροφή του σπιτιού γκρεμίστηκε λόγω της πρόσκρουσης των εκρηκτικών, είπαν οι συγγενείς του, προσθέτοντας ότι ο Αμίρ έφυγε από το σπίτι τον περασμένο Απρίλιο και δεν επέστρεψε.

«Με κράτησαν στο αστυνομικό τμήμα όλη τη νύχτα. Δεν μου είπαν τίποτα εκείνη τη στιγμή. Έμαθα για τη ζημιά μόνο το επόμενο πρωί όταν ήρθα στο σπίτι», είπε ο Βανί.

Πηγή: Reuters