Η Σιγκαπούρη διέταξε τη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, να εμποδίσει την πρόσβαση των πολιτών της χώρας σε αναρτήσεις τριών αλλοδαπών που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εθνικές εκλογές τον επόμενο μήνα για φυλετικές και θρησκευτικές γραμμές.
Οι εντολές εκδόθηκαν μετά από ορισμένες αναρτήσεις που κρίθηκαν «προοριζόμενες να προωθήσουν ή να προδικάσουν την εκλογική επιτυχία ή τη θέση ενός πολιτικού κόμματος ή υποψηφίου», δήλωσε την Παρασκευή το Τμήμα Εκλογών και το υπουργείο Εσωτερικών.
Η Meta δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Δύο από τα τρία άτομα των οποίων οι αναρτήσεις αποκλείστηκαν, απέρριψαν τις κατηγορίες.
Οι εκλογές της 3ης Μαΐου, οι πρώτες βάσει των νέων κανόνων για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εισήχθησαν το 2023, φαίνεται ότι θα αναδείξουν νικητή το Κόμμα Λαϊκής Δράσης(PAP), το οποίο έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες σε κάθε ψήφο από την ανεξαρτησία του 1965.
Οι κανόνες απαγορεύουν στους αλλοδαπούς να δημοσιεύουν διαδικτυακές προεκλογικές διαφημίσεις, τις οποίες ορίζει ως διαδικτυακό υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει ή να βλάψει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή υποψήφιο.
Οι αρχές αναγνώρισαν πίσω από τις αναρτήσεις τους αλλοδαπούς Ισκαντάρ Αμπντούλ Σαμάντ, ταμία του ισλαμιστικού κόμματος Parti Islam Se-Malaysia, τονν Μοχάμεντ Σούκρι Ομάρ, επικεφαλής της νεολαίας του κόμματός του στην πολιτεία Σελαγκόρ της Μαλαισίας και τον Ζουλφικάρ μπιν Μοχαμάντ Σάριφ, ένας Αυστραλός που απαρνήθηκε την υπηκοότητα της Σιγκαπούρης το 2020.
Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κόμματος Λαϊκής Δράσης είπε ότι οι αναρτήσεις τους παρενέβησαν στην εσωτερική πολιτική και επηρέασαν τους πολίτες να ψηφίσουν για φυλετικές και θρησκευτικές γραμμές.
Οι αρχές διαπίστωσαν ότι ο Ζουλφικάρ είχε κατηγορήσει τους Μαλαισιανούς-μουσουλμάνους νομοθέτες ότι δεν εκπροσωπούσαν τα μουσουλμανικά συμφέροντα. Ο Σούκρι είχε αναδημοσιεύσει την ανάρτηση του Ζουλφικάρ και ο Ισκαντάρ είχε εκφράσει την υποστήριξή του στα social media στον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος.
Ο Ισκαντάρ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Η αντίδραση του Σούκρι
Σε μια ανάρτηση στο Facebook το Σάββατο σχετικά με τη διαταγή, ο Σούκρι είπε ότι δεν επιδίωξε ποτέ να παρέμβει στις εκλογές και ότι ανησυχεί για τα δεινά των Μαλαισιανών Μουσουλμάνων στη Σιγκαπούρη «μια κοινότητα ολοένα και πιο περιθωριοποιημένη σε διάφορες πτυχές, είτε στην εκπαίδευση, στην οικονομία είτε στην πολιτιστική ελευθερία.
Ο γενικός γραμματέας του Parti Islam Se-Malaysia Τακιγιουντίν Χασάν είπε ότι οι απόψεις των δύο ηγετών του κόμματος δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη πολιτική ή τη στάση του.
Ενώ το κόμμα σεβάστηκε τις ανησυχίες της Σιγκαπούρης, η απάντηση της κυβέρνησης στα σχόλιά τους ήταν «κάπως υπερβολική και μονομερής», πρόσθεσε.
Ο Ζουλφικάρ με ανάρτηση στο Facebook είπε ότι η διαταγή έδειξε ότι το PAP και οι υποστηρικτές του ήταν φοβισμένοι και ότι «μυρίζει απόγνωση».
Πηγή: Reuters