Η συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας για τα ορυκτά και τους φυσικούς πόρους της χώρας δεν θα περιλαμβάνει την βοήθεια που έχουν ήδη προσφέρει οι ΗΠΑ στο Κίεβο, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram, η Ουκρανία έχει συμφωνήσει ότι η βοήθεια που έχουν ήδη προσφέρει οι ΗΠΑ στο Κίεβο δεν θα ενταχθεί στη συμφωνία.
Ο Σμίχαλ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στις ΗΠΑ για τις Εαρινές Συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι υπάρχει «θετική πρόοδος» για τη συμφωνία έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι καθορίσαμε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές μας. Η συμφωνία θα πρέπει να συνάδει με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και να μην είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και στην ουκρανική νομοθεσία», έγραψε και πρόσθεσε ότι οι νομικές ομάδες εργάζονται πάνω στο έγγραφο.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς δήλωσε την Κυριακή ότι «η συμφωνία με την Ουκρανία θα κλείσει».
Το μνημόνιο
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο στις 18 Απριλίου ως ένα πρώτο βήμα προς τη σύναψη συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι τεχνικές συνομιλίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 26 Απριλίου, με στόχο να υπογραφούν αμέσως μετά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραπονέθηκε στις 25 Απριλίου ότι το Κίεβο καθυστέρησε «τουλάχιστον τρεις εβδομάδες» στην υπογραφή της συμφωνίας.
Παρότι αμφότερες θεωρούσαν ότι θα υπέγραφαν συμφωνία για συνεργασία για τα ουκρανικά ορυκτά τον Φεβρουάριο, αυτή καθυστέρησε μετά τη συνάντηση σε τεταμένο κλίμα που είχε στο Οβάλ Γραφείο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει πλασάρει τη συμφωνία για τα ορυκτά ως έναν τρόπο για τις ΗΠΑ να «ανακτήσουν» τη βοήθεια που παρείχαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία. Οι προηγούμενες εκδοχές της συμφωνίας παραχωρούσαν στις ΗΠΑ εκτεταμένο έλεγχο σε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο χωρίς να προσφέρουν εγγυήσεις ασφάλειας ως αντάλλαγμα.