Η Kseniia Petrova δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα αντιμετώπιζε σημαντικά ζητήματα μετανάστευσης, αλλά έχουν περάσει 68 ημέρες από τότε που συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Logan της Βοστώνης ενώ ταξίδευε με αδήλωτα δείγματα εμβρύων βατράχου.
Η ρωσικής καταγωγής επιστήμονας και συνεργάτης ερευνητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ βρισκόταν νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως βρέθηκε μπλεγμένη σε ένα σύστημα κράτησης που βρίσκεται στο εθνικό προσκήνιο, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την υπόσχεσή του για μαζικές απελάσεις.
Η Πέτροβα, 30 ετών, στάλθηκε σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ στη Λουιζιάνα, όπου συνεχίζει να περιμένει την απόφαση δικαστή για το αν θα απελαθεί στη Ρωσία, όπου φοβάται ότι θα φυλακιστεί ή χειρότερα.
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κατηγορεί την Πέτροβα ότι παραβίασε εν γνώσει της το νόμο, ενώ φίλοι και συνήγοροι ζητούν την απελευθέρωσή της και λένε ότι το περιστατικό ήταν μια παράβαση που κανονικά θα τιμωρούνταν με πρόστιμο.
Καθώς η Petrova περνάει μέρες σε έναν κατάμεστο κοιτώνα περιμένοντας τη μοίρα της, οι συνάδελφοί της λένε ότι η έρευνά τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός μοναδικού στο είδος του μικροσκοπίου ανίχνευσης καρκίνου, θα καθυστερήσει ή θα είναι άνευ αντικειμένου χωρίς την επιστήμονα που, όπως λένε, παίζει κρίσιμο ρόλο.
Δύσκολες συνθήκες στο κέντρο κράτησης
«Η αλήθεια είναι με το μέρος μου», δήλωσε η Petrova, η οποία μίλησε με το Associated Press την Παρασκευή σε βιντεοκλήση από το κέντρο κράτησης του ICE της Λουιζιάνα στο Μονρόε. Κρατούσε ένα απαρχαιωμένο τηλέφωνο στο ένα αυτί και πίεζε τα δάχτυλά της στο άλλο προσπαθώντας να αποκλείσει τις υπόκωφες συνομιλίες στο παρασκήνιο σε διάφορες γλώσσες.
Πίσω από την Πέτροβα υπήρχαν ατσάλινες κουκέτες, μερικά τραπέζια, δύο φούρνοι μικροκυμάτων και μια τηλεόραση που έδειχνε το CNN. «Σχεδόν όλη μας η ζωή συμβαίνει σε αυτόν τον κοιτώνα», είπε η Petrova.
Δεκάδες γυναίκες περπατούσαν γύρω από την Petrova. Είπε ότι πολλές από αυτές ήταν Λατινοαμερικανίδες, μερικές από τις οποίες πέρασαν παράνομα τα σύνορα. Άλλες μετανάστριες βρίσκονταν στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνελήφθησαν αφού έχασαν ένα check-in με το ICE. Υπάρχουν και άλλοι που η Petrova είπε ότι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις «χωρίς κανένα νόημα ή λόγο, πραγματικά χωρίς κανένα νόημα» σχετικά με το γιατί κρατήθηκαν. Η Petrova δεν γνωρίζει για άλλους επιστήμονες στον κοιτώνα που στεγάζει 99 γυναίκες.
Η Petrova περιέγραψε το φαγητό της εγκατάστασης ως «απολύτως απαίσιο», κυρίως υδατάνθρακες χωρίς φρούτα ή λαχανικά. Οι κρατούμενες συνήθως βγαίνουν μια ώρα έξω, εκτός αν βρέχει, κάτι που συμβαίνει τακτικά αυτή την εποχή του χρόνου στην Πολιτεία Bayou.
Οι άνθρωποι περνούν τη νύχτα τρέμοντας επειδή ο κοιτώνας είναι κρύος, τα ντους είναι οδυνηρά ζεστά, η ιδιωτικότητα απουσιάζει και ο συνεχής θόρυβος καθιστά «δύσκολη τη ζωή», είπε.
Έμβρυα βατράχων
Λίγους μήνες νωρίτερα, η Petrova είχε κάνει διακοπές στη Γαλλία, όπου σταμάτησε σε ένα εργαστήριο που ειδικεύεται στην ωρίμανση υπέρλεπτων τμημάτων εμβρύων βατράχου και έλαβε ένα πακέτο δειγμάτων που θα χρησιμοποιούνταν για έρευνα.
Καθώς περνούσε από τελωνειακό έλεγχο στο αεροδρόμιο Logan της Βοστώνης, η Petrova ρωτήθηκε για τα δείγματα. Η Petrova δήλωσε στο AP ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι τα αντικείμενα έπρεπε να δηλωθούν και ότι δεν προσπαθούσε να περάσει κρυφά τίποτα. Μετά την ανάκριση, η Petrova ενημερώθηκε ότι η βίζα της ακυρώνεται.
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο X ότι η Petrova συνελήφθη αφού «είπε ψέματα σε ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σχετικά με τη μεταφορά ουσιών στη χώρα». Υποστηρίζουν ότι τα μηνύματα στο τηλέφωνό της «αποκάλυψαν ότι σχεδίαζε να περάσει λαθραία τα υλικά από το τελωνείο χωρίς να τα δηλώσει».
Το αφεντικό και μέντορας της Petrova, ο Leon Peshkin, δήλωσε ότι τα δείγματα δεν ήταν σε καμία περίπτωση επικίνδυνα ή βιολογικά επικίνδυνα.
«Δεν νομίζω ότι έκανε κάτι κακό», δήλωσε ο Peshkin στο AP. «Αλλά ακόμη και αν το έκανε, το πολύ-πολύ να της είχε επιβληθεί μια προειδοποίηση ή ίσως ένα πρόστιμο μέχρι 500 δολάρια».
Το Χάρβαρντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το πανεπιστήμιο «συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση».
Πηγή: CNN