Η ειρηνευτική συμφωνία που έχει προτείνει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιτρέπει στη Ρωσία να διατηρήσει τα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία και να αλλάξει το καθεστώς της Κριμαίας.
Το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσιγκτον δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά πλήθος δημοσιευμάτων αποκαλύπτουν ότι καλεί σε de jure αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία και de facto αναγνώριση ρωσικής κυριαρχίας σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει-πέρα από την Κριμαία- τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, παρόλο που δεν τις ελέγχει πλήρως.
Η αμερικανική πρόταση φέρεται να παρουσιάστηκε από τον απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, στη Μόσχα και το Κίεβο. «Η άποψη του Τραμπ είναι ότι αυτή η γη έχει καταληφθεί και δεν πρόκειται να επιστρέψει», δήλωσε στους Sunday Times πηγή κοντά στον Γουίτκοφ, αναφερόμενη στην Κριμαία που αναδεικνύεται στο επίκεντρο των τελευταίων συζητήσεων για την ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.
«Η συμφωνία που είναι στο τραπέζι προβλέπεται ότι τα εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία θα παραμείνουν κατεχόμενα. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι, εάν η Ουκρανία απορρίψει τη συμφωνία, ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες ή και πιθανώς για χρόνια, με το Κίεβο να βασίζεται στην Ευρώπη για χρηματοδότηση και πυρομαχικά, ανέφερε η πηγή. «Η περικοπή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ θα έχει στην πραγματικότητα τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο η διακοπή της πρόβαση στα όπλα, επειδή η Ουκρανία χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να αγοράσει περισσότερα όπλα από άλλους συμμάχους», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του Κιέβου η συζήτηση για την Κριμαία είναι οδυνηρή. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει ότι το σύνταγμα της χώρας του είναι ξεκάθαρο: η Κριμαία, την οποία προσάρτησε παράνομα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2014, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, ο Τραμπ επέκρινε τον Ζελένσκι για τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι με τη στάση του καθιστά δυσκολότερο τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Πάντως χθες ο Ζελένσκι φάνηκε να ρίχνει νερό στο κρασί του δηλώνοντας στο BBC ότι τα εδαφικά ζητήματα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα μπορούσαν να συζητηθούν εφόσον συμφωνηθεί μια «πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».

Διαβάστε ακόμα:
→ Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία είναι «πολύ κοντά σε συμφωνία»