Αφού έκαναν ποδήλατο μέχρι τη Γαλλία, οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές της Σερβίας ξεκίνησαν την Παρασκευή μια νέα προσπάθεια – ένα τρέξιμο σχεδόν 2.000 χιλιομέτρων προς τις Βρυξέλλες με στόχο να τραβήξουν την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πολύμηνο αγώνα τους κατά της διαφθοράς και για το κράτος δικαίου στη βαλκανική χώρα.
Περισσότεροι από 20 φοιτητές ξεκίνησαν από τη βόρεια σερβική πόλη Νόβι Σαντ για έναν «υπερμαραθώνιο» τύπου σκυταλοδρομίας που αναμένεται να διαρκέσει 18 ημέρες. Υποδεχόμενοι από εκατοντάδες ανθρώπους, οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς την πόλη Όσιγιεκ της ανατολικής Κροατίας, τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού τους. Ο Nikola Kojcin αναγνώρισε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα τα καταφέρουμε, πρέπει να τα καταφέρουμε».
Σημαντικός ο ρόλος των φοιτητών
Οι φοιτητές των πανεπιστημίων έχουν αποτελέσει βασική δύναμη πίσω από ένα πανεθνικό κίνημα κατά της διαφθοράς στη Σερβία, το οποίο κλονίζει τον λαϊκιστή πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο ίδιος οδηγεί επισήμως τη Σερβία προς την ένταξη στην ΕΕ, αλλά έχει κατηγορηθεί ότι καταπνίγει τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενώ ενισχύει τους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.
Πολλοί Σέρβοι που υποστηρίζουν τη δημοκρατία είναι απογοητευμένοι με αυτό που θεωρούν ως χλιαρή αντίδραση της ΕΕ στους ολοένα και πιο αυταρχικούς τρόπους του Βούτσιτς. Οι φοιτητές δήλωσαν ότι η πορεία τους προς την έδρα της ΕΕ ήταν μια «υπενθύμιση» ότι το μπλοκ θα πρέπει να επιμείνει στις δικές του αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και του κράτους δικαίου.
Ο Βούτσιτς έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους διαδηλωτές φοιτητές ότι οργανώνουν «πολύχρωμη επανάσταση » και ότι εργάζονται για την « καταστροφή της Σερβίας » με εντολές από το εξωτερικό. Το βράδυ της Πέμπτης δήλωσε στην τηλεόραση Informer ότι η Σερβία δέχθηκε «επίθεση» και κατηγόρησε τις διαδηλώσεις για την υποτιθέμενη τεράστια ζημία που υπέστη η οικονομία της χώρας.
Επιστολή προς την ΕΕ
Οι φοιτητές ανέφεραν σε δελτίο Τύπου ότι «δεν ζητούν να σωθούν» από την ΕΕ, αλλά «στέλνουν μια σαφή υπενθύμιση στην Ευρώπη: οι δημοκρατικές αξίες … πρέπει να υποστηρίζονται όχι μόνο με επίσημες δηλώσεις, αλλά με τη δημόσια ευαισθητοποίηση και τη συλλογική δράση».
Οι δρομείς μεταφέρουν μια επιστολή που ελπίζουν ότι θα διαβαστεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ «ώστε οι άνθρωποι να ακούσουν λίγο περισσότερα για τη βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση στη Σερβία», εξήγησε η φοιτήτρια Aleksa Dimitrijevic.
Οι σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν πριν από σχεδόν έξι μήνες από τη φονική κατάρρευση του στεγάστρου του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι και για την οποία οι επικριτές κατηγόρησαν την αμέλεια και την ασέβεια προς τους κανονισμούς ασφαλείας που τροφοδοτείται από την ανεξέλεγκτη διαφθορά σε έργα υποδομής που υποστηρίζονται από το κράτος με την Κίνα.
Συμβολικά, οι δρομείς φοιτητές ξεκίνησαν το μαραθώνιο ταξίδι τους προς τις Βρυξέλλες έξω από τον κλειστό πλέον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβι Σαντ, όπου τόνοι σκυροδέματος έπεσαν χωρίς προειδοποίηση πάνω στους ανθρώπους που στέκονταν ή περπατούσαν από κάτω την 1η Νοεμβρίου.
Πολλοί διαδηλωτές στη Σερβία αντιμετώπισαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια αποκλεισμών της κυκλοφορίας και ανακρίθηκαν από την αστυνομία τους τελευταίους μήνες.
Οι φοιτητές που ταξίδεψαν με ποδήλατα στο Στρασβούργο της Γαλλίας στις αρχές Απριλίου συναντήθηκαν με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μόλις φτάσουν στις Βρυξέλλες, οι φοιτητές ελπίζουν να συναντηθούν με αξιωματούχους της Επιτροπής της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πηγή: Associated Press