Skip to main content

Συρία: Ο υπουργός Εξωτερικών ύψωσε τη νέα σημαία της χώρας στην έδρα του ΟΗΕ

REUTERS/Eduardo Munoz

Αντικαταστάθηκε η παλαιά με τη νέα σημαία της Συρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας παρευρέθηκε σε ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, αφού νωρίτερα ύψωσε τη νέα σημαία της χώρας του στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού.

Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος της Συρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, μετά από μια αστραπιαία επίθεση ανταρτών τον Δεκέμβριο.

Ο Άσαντ αλ-Σιμπανί βρίσκεται σε μια αντιπροσωπεία αρχών από τη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού που ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα με την ελπίδα να λάβει ανακούφιση από τις σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Αμερική και τους συμμάχους της μετά τη βάναυση καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τον Άσαντ το 2011 που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

«Είμαστε ανοιχτοί στη διεθνή κοινότητα και ανυπομονούμε να μας συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο αλ Σιμπανί, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. «Με την άρση της αιτίας για τις κυρώσεις, πρέπει να αρθούν».

Η νέα Συρία

Η παρουσία μιας νέας Συρίας φάνηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, καθώς ο αλ Σιμπανί παρακολούθησε τη σημαία τριών αστέρων που χρησιμοποιούσαν προηγουμένως ομάδες της αντιπολίτευσης να αντικαθιστά τη σημαία δύο αστέρων της εποχής του Άσαντ ως επίσημο έμβλημα της χώρας.

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, του πιο ισχυρού οργάνου του ΟΗΕ, καλωσόρισαν τον νέο προσωρινό υπουργό αμέσως μετά, λέγοντας ότι η παρουσία του είναι ένα «θετικό βήμα» προς μια πιο ευημερούσα Συρία.

Ωστόσο, πολλές χώρες και αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.

«Η Συρία έχει προχωρήσει πέρα ​​από μια προσωρινή κυβέρνηση σε ένα νέο, διευρυμένο και πιο ποικιλόμορφο υπουργικό συμβούλιο», είπε στο Συμβούλιο ο Γκέιρ Πέντερσεν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία. «Αυτή είναι μια βελτίωση από ό,τι προηγουμένως. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην είναι ένα πλήρως περιεκτικό πλαίσιο για πολιτική μετάβαση. Και αυτό αφήνει πολλούς Σύρους αβέβαιους για τη θέση τους στην αναδυόμενη νέα Συρία».

Άλλοι Σύροι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε συναντήσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν ήταν σαφές εάν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θα συναντούσαν τον αλ-Σιμπανί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις ενέργειες των προσωρινών αρχών της Συρίας», δήλωσε στις δηλώσεις της η Ντόροθι Σι, αναπληρώτρια πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε από τις προσωρινές αρχές στα τέλη Μαρτίου αντιπροσωπεύει ένα θετικό βήμα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ αναμένουν «να δουν πρόσθετη δράση και τον διορισμό πιο ειδικευμένων και αντιπροσωπευτικών ατόμων για να υπηρετήσουν σε κρίσιμες θέσεις».

Πηγή: AP