Skip to main content

Το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου και οι απαντήσεις της Ευρώπης

SHUTTERSTOCK

Σημαντικές διαφορές μεταξύ Ευρώπης/ Κιέβου από τη μία πλευρά και ΗΠΑ από την άλλη, αναδεικνύουν τα κείμενα που προέκυψαν από τις συνομιλίες σε Παρίσι και Λονδίνο με σκοπό τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας. Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters

Τις προτάσεις των ΗΠΑ και τις ενστάσεις ή αντιπροτάσεις Ευρωπαίων όπως προέκυψαν από τις συνομιλίες αξιωματούχων των δύο πλευρών σε Παρίσι (17 Απριλίου) και Λονδίνο (23 Απριλίου) με σκοπό μια συμφωνία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, φέρνει στο φως το Reuters με αποκλειστικό δημοσίευμα.

Το Reuters δημοσιιεύει τα βασικά σημεία δύο κειμένων:

Το πρώτο αποτυπώνει τις προτάσεις που μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ σε Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Παρίσι οι οποίοι με τη σειρά τους τις διαβίβασαν στους Ουκρανούς.

Το δεύτερο κείμενο προέκυψε μία εβδομάδα αργότερα από συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Λονδίνο και έχει δοθεί στην αμερικανική πλευρά.

Εδαφικό: De jure αναγνώριση ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία

Ως προς το εδαφικό: Οι προτάσεις Γουίτκοφ καλούν σε de jure αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία αλλά και την de facto αναγνώριση ρωσικής κυριαρχίας σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας.

Αντίθετα, στο ευρωπαϊκό και ουκρανικό έγγραφο παραπέμπει σε λεπτομερείς συζητήσεις για το εδαφικό μετά την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο κείμενο για αναγνώριση ρωσικού ελέγχου σε οποιαδήποτε ουκρανική περιφέρεια.

Εγγυήσεις ασφαλείας, ΝΑΤΟ

Σχετικά με την ασφάλεια της Ουκρανίας: Το έγγραφο του Γουίτκοφ αναφέρει πως η Ουκρανία θα έχει μια «στιβαρή εγγύηση ασφαλείας» με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες να ενεργούν ως εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν αναφέρει περισσότερα για αυτό αλλά λέει πως το Κίεβο δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο κείμενο (Ευρωπαίων – Ουκρανών) αναφέρει ότι δεν θα υπάρχουν όρια στις ουκρανικές δυνάμεις και ουδείς περιορισμός όσον αφορά στη στάθμευση στρατιωτικών συμμαχικών προς την Ουκρανία δυνάμεων επί ουκρανικού εδάφους, διάταξη που είναι πιθανό να ενοχλήσει τη Μόσχα. Προτείνει επίσης στιβαρές εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο (μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ) Πολιτείες με μια «συμφωνία τύπου Άρθρου 5», δηλαδή έναν τύπο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής του ΝΑΤΟ.

Κυρώσεις, αποζημιώσεις

Όσον αφορά στα οικονομικά μέτρα: Οι προτάσεις του Γουίτκοφ προβλέπουν άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, στο πλαίσιο της υπό συζήτησης συμφωνίας.

Οι αντιπροτάσεις Ευρωπαίων και Ουκρανών κάνουν λόγο για «σταδιακή ελάφρυνση των κυρώσεων μετά την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης» προειδοποιώντας ότι αυτές μπορεί να επανέλθουν αν η Ρωσία παραβιάσει τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Το ευρωπαϊκό και ουκρανικό έγγραφο προτείνει επίσης η Ουκρανία να λάβει οικονομική αποζημίωση (από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία) για καταστροφές που προκάλεσε ο πόλεμος. Το κείμενο του Γουίτκοφ αναφέρει μόνο πως η Ουκρανία θα αποζημιωθεί οικονομικά, χωρίς όμως να αναφέρει από πού θα προέλθουν τα χρήματα.