Skip to main content

Reuters: Τις πρώτες 100 ημέρες, ο Τραμπ λέει στους μετανάστες «φύγετε από τις ΗΠΑ»

REUTERS/Craig Hudson

Ο Τραμπ έχει λάβει δραματικά μέτρα για να αφαιρέσει το καθεστώς νόμιμης μετανάστευσης από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Τάρας Ατάμαντσουκ βρήκε ασφάλεια για την οικογένειά του κοντά στο Χιούστον του Τέξας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Ο 32χρονος μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη σύζυγο και την κόρη του το 2023 μέσω του προγράμματος «υποδοχής υπό όρους» του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν για Ουκρανούς με αμερικανούς χορηγούς, αποκτώντας δουλειά ως μηχανικός λογισμικού με ετήσιο μισθό 120.000 δολαρίων.

Τον Φεβρουάριο προσπάθησε να ανανεώσει τη διετούς διάρκειας άδεια εργασίας του, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε σταματήσει αθόρυβα να επεξεργάζεται ανανεώσεις ή αιτήσεις από Ουκρανούς.

Τώρα ανησυχεί για το πώς θα στηρίξει την οικογένειά του, η οποία περιλαμβάνει έναν γιο που γεννήθηκε πέρυσι.

«Δεν μπορώ να δουλέψω και δεν υπάρχει πού να πάω», είπε.

Δραστικά μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ στις πρώτες 100 ημέρες

Στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ο Τραμπ έχει λάβει δραματικά μέτρα για να αφαιρέσει το καθεστώς νόμιμης μετανάστευσης από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αυξάνοντας τη δεξαμενή εκείνων που ενδέχεται να απελαθούν καθώς προσπαθεί να αυξήσει τις μετακινήσεις σε ιστορικά επίπεδα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει κινηθεί για να τερματίσει τα ανθρωπιστικά προγράμματα νόμιμης εισόδου που ξεκίνησε ο Δημοκρατικός προκάτοχός του και ακύρωσε τις βίζες χιλιάδων φοιτητών που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις ή είχαν μικρές ποινικές διώξεις, συμπεριλαμβανομένων τροχαίων αδικημάτων.

Το εύρος της καταστολής έχει αιφνιαδιάσει τους μετανάστες που έχασαν το νομικό τους καθεστώς. Ορισμένοι Δημοκρατικοί επέκριναν την ένοπλη τακτική του Τραμπ, καθώς άνδρες με πολιτικά ρούχα και μασκοφόροι αξιωματικοί για το μεταναστευτικό έχουν εισέλθει σε σπίτια, χώρους εργασίας και πανεπιστημιουπόλεις.

Διχασμός στις ΗΠΑ για τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ

Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι σχετικά με τη μεταναστευτική προσέγγιση του Τραμπ, αλλά έχει ποσοστό αποδοχής 45% για τη μετανάστευση, καλύτερη από άλλα σημαντικά ζητήματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη στα μέσα Απριλίου.

«Το μήνυμα που έδωσε η εκστρατεία του είναι: «Θα κυνηγήσουμε τους εγκληματίες», αλλά αυτό που κάνει είναι μια πολύ, πολύ ευρύτερη προσπάθεια», δήλωσε ο Άαρον Ράιχλιν-Μέλνικ, ανώτερος συνεργάτης του Αμερικανικού Συμβουλίου Μετανάστευσης, μιας ομάδας υπέρ των μεταναστών.

Ο Τραμπ είπε τον Μάρτιο ότι εξετάζει εάν θα αφαιρέσει το νομικό καθεστώς των 240.000 Ουκρανών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αποφυλάκισης υπό όρους του Μπάιντεν. Μια παρόμοια κίνηση για ανάκληση του νομικού καθεστώτος από 530.000 Κουβανούς, Αϊτινούς, Νικαράγουας και Βενεζουελάνους μπλοκαρίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η κυβέρνηση Τραμπ συνδύασε την καταστολή με μια ώθηση και ενθάρρυνση των μεταναστών στις ΗΠΑ – που εισήλθαν παράνομα- να «αυτοαπελαθούν», απειλώντας με υψηλά πρόστιμα και υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες αποστολής απελαθέντων σε διαβόητες φυλακές στο Ελ Σαλβαδόρ και στο Γκουαντάναμο.

Η Πολίνα Χολόβα, 25 ετών, από την ουκρανική πόλη Ντνίπρο, εργαζόταν ως βοηθός οδοντιάτρου στη Φλόριντα όταν αυτή και ο σύζυγός της έχασαν τις άδειες εργασίας τους τον Μάρτιο. Ελέγχει συνεχώς για ενημερώσεις σε εκκρεμείς αιτήσεις και είπε ότι το άγχος ήταν υπερβολικό.

«Τα συναισθήματά μου, δεν μπορώ να τα ελέγξω», είπε. «Απλώς κλαίω κάθε μέρα».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κους Ντεσάι είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναιρούσε αυτό που θεωρεί παράνομα προγράμματα Μπάιντεν που επέτρεπαν σε μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση Τραμπ δεν ”αφαιρεί το νομικό καθεστώς από τους μετανάστες”, εκτονώνει την παράνομη αναστολή εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών από την κυβέρνηση Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε σε δήλωσή του. «Οι αλλοδαποί που δεν έχουν λάβει άσυλο ή άλλο νομικό καθεστώς για να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπεται να παραμείνουν στη χώρα μας επ’ αόριστον».

Ο Ντεσάι είπε ότι τα προγράμματα υπδοχής υπό όρους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση και όταν υπάρχει «σημαντικό δημόσιο όφελος».

«Φύγετε τώρα»

Οι δικηγόροι μεταναστών ανέφεραν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι πελάτες που χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή της εποχής Μπάιντεν για να προγραμματίσουν ένα ραντεβού για να περάσουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ήταν μεταξύ εκείνων που πιέστηκαν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ.

Οι μετανάστες που εισήλθαν νόμιμα στη χώρα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή – τότε γνωστή ως CBP One – έλαβαν ένα λακωνικό email που τους έλεγε ότι είχε ανακληθεί η κατάστασή τους. «Είναι καιρός να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραφε.

Η Κλαούντια, 35 ετών, ο σύζυγός της και τα τέσσερα παιδιά τους εισήλθαν στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την εφαρμογή CBP One τον Αύγουστο του 2023, διαφεύγοντας από απειλές συμμοριών στο Μιτσοακάν του Μεξικού και ζήτησαν άσυλο. Το βράδυ της 11ης Απριλίου, έλεγχε το email της για οποιαδήποτε αλληλογραφία από το σχολείο των παιδιών της στο Central Valley της Καλιφόρνια, όταν έλαβε το email. Ήταν στα αγγλικά, αλλά ο πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της το μετέφρασε αυτόματα στα ισπανικά. «Ένιωσα ζαλάδα», είπε.

Ο Ντεσάι, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επέκρινε το πρόγραμμα CBP One.

«Το γεγονός είναι ότι η εφαρμογή CBP One της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν ένα παράνομο εργαλείο για να ξεπλυθεί αποτελεσματικά η παράνομη μετανάστευση, επιτρέποντας στους επίδοξους παράνομους διαβάτες των συνόρων να αποκτήσουν αδύναμους νομικούς λόγους για να περπατήσουν κατευθείαν στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τρίσια ΜακΛάφλιν, δήλωσε ότι οι πολιτικές του Τραμπ «αποκατέστησαν την ακεραιότητα στο μεταναστευτικό μας σύστημα, τερμάτισαν πολιτικές που ήταν μαγνήτες για την παράνομη μετανάστευση και έδωσε ένα σαφές μήνυμα στους παράνομους αλλοδαπούς να αυτοαπελαθούν ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες».

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ συνέλαβε 145.000 παραβάτες μετανάστευσης κατά τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας του Τραμπ – από 113.000 σε όλο το οικονομικό έτος 2024, δήλωσε εκπρόσωπος του DHS. Οι απελάσεις μειώθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας του Τραμπ από 195.000 πέρυσι σε 130.000 φέτος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του DHS, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού συναντήσεων στα σύνορα υπό τον Μπάιντεν, όπου οι μετανάστες θα μπορούσαν να σταλούν πίσω πιο γρήγορα.

Ανακλήθηκαν βίζες

Η κυβέρνηση Τραμπ αιφνιδίασε μεγάλα πανεπιστήμια με συλλήψεις φοιτητών που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια Μαχμούντ Χαλίλ, μόνιμο κάτοικο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία του λόγου.

Από τον Μάρτιο, το ICE έστειλε εκατοντάδες ονόματα αλλοδαπών φοιτητών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητώντας τους να ανακαλέσουν τη βίζα τους, σύμφωνα με έναν αμερικανό αξιωματούχο που δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει για το θέμα.

Τα ονόματα αρχικά φαινόταν ότι ήταν φοιτητές που είχαν επαφή με την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, είπε ο αξιωματούχος. Αργότερα, ήταν φοιτητές με ποινικές διώξεις, μεταξύ άλλων για τροχαίες παραβάσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Στις 8 Απριλίου, η Πρασανα Ορουγκάντι, Ινδή φοιτήτρια διδακτορικού στο Ohio State University έλαβε ένα email από το πανεπιστήμιό της που την ειδοποιούσε ότι η κατάστασή της είχε τερματιστεί σε μια βάση δεδομένων που τηρείται από το ICE γνωστή ως SEVIS, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Της είπαν ότι ο λόγος που δόθηκε ήταν «Άλλο άτομο εντοπίστηκε στον έλεγχο ποινικού μητρώου και/ή του ανακλήθηκε η βίζα».

Η Ορουγκάντι δεν είχε ειδοποιηθεί ότι είχε ανακληθεί η φοιτητική της βίζα και το μόνο ποινικό της μητρώο ήταν ένα τροχαίο παράπτωμα, αφού εκτίμησε εσφαλμένα την απόσταση στρίβοντας στη γωνία και το αυτοκίνητό της χτύπησε μερικά διακοσμητικά τούβλα, είπε στα δικαστικά έγγραφα.

Η Ορουγκάντι προχώρησε σε μήνυση και ένας δικαστής μπλόκαρε την απέλαση, ώστε να μπορεί, προς το παρόν, να συνεχίσει να σπουδάζει.

Ένας φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ρίβερσαϊντ, με ένα τέταρτο να απομένει μέχρι την αποφοίτησή του, του επιδόθηκε ο ίδιος λόγος με την Ορουγκάντι για την ανάκληση της άδειας παραμονής του.

«Δεν είχε κανένα νόημα, ήμουν εξαιρετικά μπερδεμένος», είπε σε συνέντευξή του ο 23χρονος Ινδός υπήκοος, ο οποίος στα δικαστικά έγγραφα προσδιορίζεται ως VJ.

Ζούσε στις ΗΠΑ από τα 10 του, ως εξαρτώμενος από τη βίζα H-1B της μητέρας του για ειδικευμένους εργάτες.

Όταν ήταν δευτεροετής φοιτητής στο κολέγιο, συνελήφθη για δημόσια μέθη, είπε, αλλά είχε αποκαλύψει το αδίκημα όταν έκανε αίτηση για τη φοιτητική του βίζα.

Έχει κάνει μήνυση για την αποκατάσταση της άδειας παραμονής του, αλλά ανησυχεί ότι θα κρατηθεί ή θα απελαθεί.

«Ακόμα δεν ξέρω αν μπορώ να πάω στο μάθημα ή όχι», είπε. «Είμαι εντελώς κάτω από το ραντάρ».

Πηγή: Reuters