Οι υπηρεσίες των ΟΗΕ για τη σίτιση και τους πρόσφυγες σχεδιάζουν μεγάλες περικοπές λόγω των πρωτοφανών περιορισμών στη χρηματοδότηση, με την πρώτη από τις δύο υπηρεσίες να αναμένεται να περικόψει το εργατικό της δυναμικό έως και κατά 30%, γεγονός που θα επηρεάσει έως 6.000 θέσεις εργασίας.
Ο ανθρωπιστικός τομέας έχει πληγεί από περικοπές στη χρηματοδότηση από μεγάλους δωρητές, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλες χώρες της Δύσης καθώς θέτουν ως προτεραιότητες τις αμυντικές δαπάνες.
Σε εσωτερικό σημείωμα που εστάλη στο προσωπικό στις 24 Απριλίου, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Στίβεν Όμολο δήλωσε ότι οι περικοπές είναι απαραίτητες λόγω του «πρωτοφανούς χρηματοδοτικού περιβάλλοντος» με τις προβλέψεις για δωρεές το 2025 να ανέρχονται στα 6,4 δισεκ. δολάρια, μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.
«Συνεχίζουμε να είμαστε ανήσυχοι που η κατάσταση δεν εμφανίζει καμία ένδειξη βελτίωσης», δήλωσε ο ίδιος. Το WFP και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Το σημείωμα προς το προσωπικό από τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι με ημερομηνία 23 Απριλίου ανέφερε ότι σχεδιάζεται συνολική μείωση στα κόστη της τάξης του 30% και ότι οι υψηλόβαθμες θέσεις θα μειωθούν στο ήμισυ.
«Πρέπει να κλείσουν γραφεία»
«Θα πρέπει να κλείσουμε τα γραφεία κάποιων χωρών, αντί να καλύπτουμε τις χώρες αυτές μέσω ενισχυμένων δομών γραφείων για πολλές χώρες», δήλωσε. Εκπρόσωπος του WFP δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
«Η UNHCR καθώς και πολλοί άλλοι ανθρωπιστικοί οργανισμοί έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τη χρηματοδοτική ανασφάλεια που προέρχεται από τους δωρητές μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γουίλιαμ Σπίντλερ. «Αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε σε αυτό σταματώντας ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που κάναμε στο πεδίο».
Πηγή: ΑΜΠΕ