Αν και η αμερικανική πρόταση για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ικανοποιεί σχεδόν όλα τα αιτήματα της Μόσχας- με την Κριμαία να αναγνωρίζεται ως ρωσικο έδαφος από τις ΗΠΑ-, η Ουάσιγκτον φαίνεται να προσπαθεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον το δικαίωμα του Κιέβου στην ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης.
Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος.
Κατά το Bloomberg, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποβαθμίζοντας την επιμονή της Μόσχας για αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, θα ζητήσουν από τη Ρωσία να αποδεχθεί το δικαίωμα του Κιέβου να αναπτύξει έναν επαρκώς εξοπλισμένο και επανδρωμένο στρατό και αμυντική βιομηχανία, ως μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Το θέμα αναμένεται να θέσει στη Μόσχα ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για την Ρωσία, Στιβ Γουίτκοφ, κατά την επόμενη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα. Θα είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ανδρών σε διάστημα τριών μηνών.
Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον φέρνει αυτή την πρόταση στο τραπέζι υποδεικνύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει κάποιες παραχωρήσεις από το Κρεμλίνο, σχολιάζει το πρακτορείο.
Εάν γίνει δεκτό αυτό το αίτημα, σημαίνει ότι ο Πούτιν θα πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο του για αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, ο οποίος ήταν ανάμεσα στις βασικές δηλωμένες επιδιώξεις της Μόσχας κατά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην χώρα. Από την έναρξη του πολέμου, ο Πούτιν επιθυμεί να τεθούν μειωθεί σημαντικά το μελλοντικό μέγεθος του στρατού της Ουκρανίας (σε αριθμό στρατιωτών και εξοπλισμού), κάτι που για πολλούς σημαίνει ότι η χώρα θα μείνει αβοήθητη απέναντι σε μελλοντικές απειλές.
Η έκβαση σε αυτό το μέτωπο εξαρτάται από την προθυμία της Ρωσίας να αφήσει την Ουκρανία να καθορίσει ανεξάρτητα το εύρος των μελλοντικών της δυνάμεων.
Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει επίσης η Μόσχα να επιστρέψει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια της Ουκρανίας, τον οποίο κατέλαβε στις αρχές της εισβολής της στη χώρα το 2022. Στη συνέχεια, η εγκατάσταση θα τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ για τη διανομή της ενέργειας και στις δύο πλευρές.
Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα έχει διέλευση πάνω από τον ποταμό Δνείπερο και ότι θα επιστραφεί η γη που κατέχεται από τη Ρωσία στην περιοχή Χάρκοβο. Ο Πούτιν ζήτησε την αναγνώριση του συνόλου των περιοχών Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Χερσώνα ως ρωσικού εδάφους, παρά το γεγονός ότι έχει αποτύχει να τις καταλάβει πλήρως.
Οι δηλώσεις Τραμπ
Ο Τραμπ είπε την Πέμπτη ότι «ασκεί μεγάλη πίεση και στις δύο πλευρές» για τον πόλεμο. Δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν «θέλει να κάνει μια συμφωνία». «Θα το μάθουμε πολύ σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με τις παραχωρήσεις που έχει κάνει η Ρωσία, ο Τραμπ απάντησε: «να σταματήσει τον πόλεμο» και συνέχισε «να σταματήσει, (ώστε) να μην πάρει ολόκληρη τη χώρα», διευκρινίζοντας πως κατά την άποψή του είναι μια «αρκετά μεγάλη παραχώρηση» εκ μέρους της Ρωσίας.
Λαβρόφ: Η Μόσχα είναι «διατεθειμένη» να συνάψει συμφωνία
«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», έκρινε από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στο CBS News. Η Μόσχα είναι «διατεθειμένη» να συνάψει συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «μιλά για συμφωνία, κι είμαστε διατεθειμένοι να συνάψουμε συμφωνία, όμως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημεία, στοιχεία της που πρέπει να διασαφηνιστούν», ξεκαθάρισε πάντως.