Ακόμη ένα αιματηρό επεισόδιο, με θύματα 26 αθώους τουρίστες, γράφτηκε την περασμένη Τρίτη, στην πόλη Παχαλγκάμ στη γραφική κοιλάδα Μπαϊσάραν στο υπό ινδική διοίκηση έδαφος του Κασμίρ. Αυτονομιστές, που φέρεται να καθοδηγούνται από το Ισλαμαμπάντ, πραγματοποίησαν τη χειρότερη επίθεση -εδώ και χρόνια- εναντίον αμάχων.
Αν και το Νέο Δελχί, που χαρακτήρισε το μακελειό ως τρομοκρατικό, δεν κατηγόρησε επισήμως καμία ομάδα, εξαπέλυσε σειρά τιμωρητικών μέτρων κατά του γειτονικού Πακιστάν την Τετάρτη.
Οι πολίτες παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς οι Ινδοί αξιωματούχοι αφήνουν υπονοούμενα για το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιθέσεων.
Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ.
Η «γέννηση» του Πακιστάν και της Ινδίας
Το Κασμίρ μια γραφική και εθνοτικά ποικιλόμορφη κοιλάδα στα βουνά των Ιμαλαΐων, αποτελούμενη κατά βάση από μουσουλμάνους, είναι αμφισβητούμενη περιοχή που μαστίζεται από βία εδώ και γενιές.
Η χώρα έμεινε μετέωρη το 1947, όταν οι Βρετανοί χώρισαν την πρώην αποικία τους, Ινδία, σε δύο χώρες.
Η μία ήταν το Πακιστάν, το οποίο έχει μουσουλμανική πλειοψηφία. Η άλλη, αποτελούμενη κυρίως από Ινδουιστές, διατήρησε το όνομα Ινδία.
Το «μοίρασμα» και το «ριγμένο» Πακιστάν
Ο ινδουιστής κυβερνήτης του Κασμίρ, το οποίο επίσης ανήκε στη βρετανική Ινδία, αρνήθηκε να προσχωρήσει σε κάποια από τις δύο χώρες. Αλλά, και τα δύο έθνη εποφθαλμιούσαν την περιοχή.
Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες από τη διχοτόμηση, ο κυβερνήτης άλλαξε γνώμη. Η περιοχή έγινε μέρος της Ινδίας. Αλλά το Πακιστάν δεν παραιτήθηκε από τη διεκδίκησή του. Και οι δύο χώρες έστειλαν στρατεύματα στην περιοχή, με αποτέλεσμα το Πακιστάν να καταλάβει περίπου το ένα τρίτο και η Ινδία τα δύο τρίτα.
Έκτοτε, ανάμεσα στα δύο έθνη έχουν σημειωθεί στρατιωτικές επιθέσεις και τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς αυτονομιστές αντάρτες έχουν σκοτώσει δεκάδες άμαχους, ανάμεσά τους και ινδουϊστές προσκυνητές.
Μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου
Από την τελευταία φορά που ξέσπασε ο πόλεμος το 1999, το Κασμίρ παρέμεινε ως μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου.
Στα πρόθυρα του πολέμου
Οι δύο πυρηνικά εξοπλισμένοι γείτονές του έχουν φτάσει αρκετές φορές στα πρόθυρα του πολέμου, μεταξύ άλλων το 2019, όταν μια επίθεση αυτοκτονίας στο Κασμίρ σκότωσε τουλάχιστον 40 Ινδούς στρατιώτες.
Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για την επίθεση. Το Ισλαμαμπάντ δήλωσε, ότι η ομάδα μαχητών Jaish-e-Muhammad, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, έχει απαγορευτεί επίσημα στο έδαφός του.
Αλλά Ινδοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι εξακολουθεί να δρα στη χώρα και χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική ομάδα.
Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές
Τα δύο έθνη δεν έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους για το Κασμίρ τον τελευταίο μισό αιώνα, παρά τις δεκαετίες βίας και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να μεσολαβήσουν στη διαμάχη.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι χρηματοδοτεί την αυτονομιστική βία. Το Πακιστάν έχει αρνηθεί την κατηγορία, ενώ υποστηρίζει ότι η διαμάχη για το Κασμίρ θα πρέπει να επιλυθεί μέσω δημοψηφίσματος υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέποντας στους κατοίκους να αποφασίσουν οι ίδιοι για το έδαφός τους.
Η εθνικιστική ατζέντα του Μόντι και η κατάλυση της αυτονομίας του Κασμίρ
Οι εντάσεις οξύνθηκαν κυρίως από τότε που η Ινδία έθεσε τέρμα στην αυτονομία του Κασμίρ.
Το 2019, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανακάλεσε μέρος του ινδικού συντάγματος που είχε παραχωρήσει αυτονομία στο κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ. Η κίνηση για την πλήρη ενσωμάτωση του ινδικού τμήματος του Κασμίρ, όπως είναι γνωστή η περιοχή, ήταν μέρος της ινδουιστικής εθνικιστικής ατζέντας του.
Φυλάκισε χιλιάδες πολιτικούς ηγέτες, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολίτες βάζοντας για χρόνια στον γύψο το δημοκρατικό πολίτευμα.
Πάντως βίαιες ταραχές έχουν ξεσπασει και στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν. Οι διαμαρτυρίες αντανακλούν μια ευρύτερη αίσθηση δυσαρέσκειας για την πακιστανική κυριαρχία.
Στόχος ο τουρισμός
Ο στρατός της Ινδίας διατηρεί μόνιμα κάπου 500.000 μέλη του προσωπικού του στην περιοχή.
Οι ινδικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες η ορεινή περιοχή να γίνει τουριστικός προορισμός, προβάλλοντας για παράδειγμα τη δυνατότητα επισκέψεων για σκι τους χειμερινούς μήνες ή επισκέψεων για να ανακουφίζονται από την αποπνικτική ζέστη στην υπόλοιπη Ινδία ταξιδιώτες το καλοκαίρι.
Κάπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν το Κασμίρ το 2024, στην πλειονότητά τους Ινδοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
naftemporiki.gr