Ίχνη πλαστικοποιητών και υδρογονανθράκων, που είναι δυνητικά επικίνδυνοι για την υγεία, περιέχουν 22 εμπορικά διαθέσιμα στην γαλλική αγορά ελαιόλαδα, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό «60 εκατομμύρια καταναλωτές» (60 Millions de consommateurs) που ανέλυσε την σύνθεσή τους.
Όπως εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV η Πατρίτσια Χαιροπούλου, δημοσιογράφος στο “60 Millions de consommateurs”, αναλύθηκαν 22 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (δηλαδή αυτά που εξάγονται απευθείας από τον καρπό με απλή μηχανική πίεση ή με φυγόκεντρο) και διαπιστώθηκε πως όλα περιέχουν υπολείμματα πλαστικοποιητών (ουσίες που προστίθεται στα πλαστικά για την αύξηση της ευλυγισίας τους) και υδρογονανθράκων, δηλαδή ουσίες που βρίσκονται σε «δεξαμενές, μουσαμάδες ή σωλήνες που χρησιμοποιούνται κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά».
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, είτε βιολογικά είτε συμβατικά, τα έλαια περιέχουν έναν έως τρεις φθαλικούς εστέρες ή πλαστικοποιητές, οι οποίοι ως ενδοκρινικοί διαταράκτες θεωρούνται επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Ορισμένα ελαιόλαδα περιέχουν επίσης MOSH (κορεσμένοι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου) και MOAH (αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου).
Πρόκειται για παράγωγα πετρελαίου, που χρησιμοποιούνται ιδίως ως λιπαντικά κινητήρα.
Πώς μπορεί να μολυνθούν
Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, μολύνοντας τα τρόφιμα, το πρώτο μπορεί να συσσωρευτεί στο ήπαρ και το λεμφικό σύστημα, ενώ το δεύτερο, το MOAH, έχει καρκινογόνες ιδιότητες.
Η μόλυνση μπορεί να συμβεί κατά τη συγκομιδή, τη σύνθλιψη ή τη μεταφορά της ελιάς, ιδιαίτερα μέσω διαρροών λαδιού από το τρακτέρ, τον θραυστήρα ή το φορτηγό, αναφέρουν επίσης οι συγγραφείς της μελέτης, σημειώνοντας πως ορισμένα ελαιόλαδα περιέχουν 10 mg/kg MOAH, ποσότητα που είναι πέντε φορές υψηλότερη από το όριο το οποίο θεωρείται αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.