Η Ινδία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την υποβάθμιση των σχέσεών της με το Πακιστάν την Τετάρτη, μια ημέρα αφότου ύποπτοι μαχητές σκότωσαν 26 άνδρες σε τουριστικό προορισμό στο Κασμίρ στη χειρότερη επίθεση εναντίον αμάχων στη χώρα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Βίκραμ Μίσρι, κατά τη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι οι διασυνοριακές σχέσεις της επίθεσης «ανακαλύφθηκαν» σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, μετά την οποία αποφασίστηκε να δράσει εναντίον του Πακιστάν.
Μέτρα κατά του Πακιστάν
Είπε ότι το Νέο Δελχί θα αναστείλει με άμεση ισχύ μια κρίσιμη συνθήκη για το νερό του ποταμού που επιτρέπει την κοινή χρήση των υδάτων του συστήματος του ποταμού Ινδού μεταξύ των δύο χωρών.
Οι σύμβουλοι άμυνας στην πακιστανική ανώτατη επιτροπή στο Νέο Δελχί κηρύχθηκαν persona non grata και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν, είπε ο Μίσρι, προσθέτοντας ότι η συνολική δύναμη της ινδικής ανώτατης επιτροπής στο Ισλαμαμπάντ θα μειωθεί σε 30 από 55.
Ο κύριος συνοριακός σταθμός ελέγχου μεταξύ των δύο χωρών θα κλείσει με άμεση ισχύ και οι Πακιστανοί υπήκοοι δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ινδία με ειδική βίζα, είπε ο Μίσρι.
Φονική επίθεση
Τουλάχιστον 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν την Τρίτη στην κοιλάδα Baisaran στην περιοχή Pahalgam της γραφικής ομοσπονδιακής επικράτειας των Ιμαλαΐων του Τζαμού και του Κασμίρ. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 25 Ινδοί και ένας υπήκοος του Νεπάλ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην Ινδία από τους πυροβολισμούς του 2008 στη Βομβάη, διαλύοντας τη σχετική ηρεμία στο Κασμίρ, όπου ο τουρισμός ανθούσε ως μια εξέγερση κατά της Ινδίας, αλλά έχει εξασθενίσει τα τελευταία χρόνια.
Μια ελάχιστα γνωστή μαχητική ομάδα, η «Αντίσταση του Κασμίρ», ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι περισσότεροι από 85.000 «εξωτερικοί» είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, προκαλώντας μια «δημογραφική αλλαγή».
Οι ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι η «Αντίσταση του Κασμίρ», γνωστή και ως «Μέτωπο της Αντίστασης», είναι ένα μέτωπο για μαχητικές οργανώσεις που εδρεύουν στο Πακιστάν, όπως η Λασκάρ-ε-Τάιμπα και η Χεζμπούλ Μουτζαχεντίν.
Το Πακιστάν αρνείται τις κατηγορίες ότι υποστηρίζει την μαχητική βία στο Κασμίρ και λέει ότι παρέχει μόνο ηθική, πολιτική και διπλωματική υποστήριξη στην εξέγερση εκεί.
Πηγή: Reuters