Skip to main content

Η Κίνα υποστηρίζει τις συνομιλίες Ιράν – ΗΠΑ για τα πυρηνικά, αντιτίθεται στις «παράνομες» κυρώσεις

JESSICA LEE/Pool via REUTERS

Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τον συντονισμό και τη συνεργασία με την Τεχεράνη

Την υποστήριξής της στο Ιράν εκφράζει η Κίνα όσον αφορά την διεξαγωγή συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις ΗΠΑ και αντιτίθεται στη χρήση βίας και στις «παράνομες» μονομερείς κυρώσεις για να προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα, είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν την Τετάρτη.

Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τον συντονισμό και τη συνεργασία με την Τεχεράνη σε διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις, είπε ο Γουάνγκ στον Ιρανό Αμπάς Αραγτσί κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην κινεζική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου.

«Η κινεζική πλευρά επαινεί την υπόσχεση του Ιράν να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα και σέβεται το δικαίωμα του Ιράν να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια ειρηνικά», είπε ο Γουάνγκ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει των περαιτέρω συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά αυτό το Σάββατο και μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον σε ορισμένα κινεζικά διυλιστήρια για αγορά ιρανικού πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Αραγτσί ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για την τελευταία κατάσταση των «έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ» και ευχαρίστησε την Κίνα για την παραγωγική της στάση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την άρση των κυρώσεων.

Πιέσεις Τραμπ στην Τεχεράνη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδίωξε να ασκήσει «μέγιστη πίεση» στην Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένου του μηδενισμού των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου.

Το 2015, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αλλά το 2018 ο Τραμπ, ένα χρόνο μετά την πρώτη του θητεία, αποχώρησε από τη συμφωνία.

Η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον ξεκίνησαν ξανά διαπραγματεύσεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα με στόχο να τεθούν όρια στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, έχει υποστηρίξει την Τεχεράνη καθώς η πίεση των ΗΠΑ αυξάνεται.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μέχρι στιγμής κυρώσεις σε δύο μικρά ανεξάρτητα διυλιστήρια με έδρα την Κίνα για την αγορά ιρανικού αργού.

Ιρανικό πετρέλαιο

Τον περασμένο μήνα οι κινεζικές εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι αγοραστές έκαναν αποθέματα εν μέσω ανησυχιών ότι οι περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τεχεράνη θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προμήθειες.

Η Κίνα αγοράζει περίπου το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, είπαν έμποροι και αναλυτές. Οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα συναλλαγών που χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον κινεζικό γουάν και ένα δίκτυο μεσαζόντων, αποφεύγοντας το δολάριο και την έκθεση στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Ο Γουάνγκ και ο Αραγτσί συζήτησαν επίσης τους δασμούς των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση της Τετάρτης.

«Η κατάχρηση των δασμών από τις ΗΠΑ έχει χάσει εντελώς τη δημοτικότητά της και έχει απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Γουάνγκ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι ενωμένη περισσότερο από ποτέ για να υποστηρίξει την πολυμερή προσέγγιση και να διαφυλάξει τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις», είπε στον Αραγτσί.

Πηγή: Reuters