Ο σεβασμός της «εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός είναι πολύ ισχυρά αιτήματα των Ευρωπαίων», ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, μετά τo τελεσίγραφο του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για «εδαφικές ανταλλαγές» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Καθώς Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί συναντώνται με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, «ο στόχος παραμένει η οικοδόμηση μιας κοινής προσέγγισης που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ στους Ρώσους», τόνισε το Ελιζέ.
Από την Αγκρα της Ινδίας ο Βανς δήλωσε σήμερα ότι Μόσχα και Κίεβο πρέπει να επιτύχουν συμφωνία, διαφορετικά η Ουάσινγκτον θα σταματήσει τις προσπάθειες για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.
Από βρετανικής πλευράς, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως εναπόκειται «στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της». «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να τεθεί ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο. Νομίζω ότι αυτό θέλουμε όλοι. Στο τέλος, εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», είπε ο εκπρόσωπος.
Τζέι Ντι Βανς: Πρέπει να γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις
Οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει «πολύ ξεκάθαρη πρόταση» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος δήλωσε ότι είναι καιρός είτε το Κίεβο και η Μόσχα να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο για την ειρηνευτική συμφωνία είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία.
«Οι τρέχουσες γραμμές του μετώπου, κάπου κοντά τους, είναι εκεί που τελικά, νομίζω, θα χαράξουν τις νέες γραμμές στη σύγκρουση», είπε ο Βανς μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Ινδία την Τετάρτη.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε επίσης ότι αυτό θα σήμαινε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία θα πρέπει να παραχωρήσουν κάποια από τα εδάφη που ελέγχει αυτή τη στιγμή η κάθε πλευρά.
Το «πάγωμα» της σύγκρουσης κατά μήκος των υφιστάμενων γραμμών θα είναι, ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη θυσία για την Ουκρανία, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδοντας την είδηση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ προτείνουν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και να «παγώσουν» οι γραμμές του μετώπου με την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το ειρηνευτικό πλαίσιο που παρουσιάζει το Axios, προβλέπει de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO.
Όπως αναφέρει το Axios, το Κίεβο αναμένεται να απαντήσει για την αμερικανική πρόταση εντός της ημέρας. Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ουκρανικό έδαφος.
«Θα πρέπει να γίνουν κάποιες εδαφικές ανταλλαγές», είπε ο Βανς, προσθέτοντας ότι, ενώ τα σύνορα μπορεί να μην είναι ακριβώς οι πρώτες γραμμές όπως είναι αυτή τη στιγμή, για να σταματήσουν οι σκοτωμοί και οι δύο πλευρές πρέπει να «αφήσουν τα όπλα, να παγώσουν αυτό το πράγμα και να συνεχίσουν τη δουλειά της οικοδόμησης μιας καλύτερης Ρωσίας και μιας καλύτερης Ουκρανίας».
Ο Βανς δήλωσε πάντως ότι είναι «αισιόδοξος» για τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι βλέπει όλες τις πλευρές να έχουν διαπραγματευτεί καλή τη πίστη μέχρι στιγμής.
Απειλούν με αποχώρηση οι ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις
Μάλιστα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε από την Ινδία: «Παρουσιάσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση στους Ρώσους και τους Ουκρανούς και είναι καιρός να πουν ‘’ναι’’ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από την διαδικασία», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στους δημοσιογράφους έπειτα από επίσκεψή του στο Ταζ Μαχάλ στην Άγκρα.
Οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι συναντώνται στο Λονδίνο για έναν γύρο συνομιλιών.
«Είναι τώρα καιρός, πιστεύω, να ληφθεί, αν δεν είναι το τελευταίο μέτρο, ένα από τα τελευταία, δηλαδή, σε ένα γενικό επίπεδο, αυτό που λέει ότι θα σταματήσουμε τους σκοτωμούς, (…) θα παγώσουμε τις εδαφικές γραμμές σε ένα επίπεδο κοντά σε αυτές που είναι σήμερα (sic)», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς ολοκληρώνοντας τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία.
«Τώρα, φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι οφείλουν και οι δύο να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους που κατέχουν σήμερα», πρόσθεσε.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί αλλά όχι να παραδοθεί»
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί αλλά όχι να παραδοθεί, δήλωσε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Γιούλια Σβιρυντένκο, καθώς προέκυψαν λεπτομέρειες σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης για μια πρόταση των ΗΠΑ για μια συμφωνία που θα ωθούσε την Ουκρανία να παραιτηθεί από σχεδόν όλα τα εδάφη που κατέχει αυτή τη στιγμή η Ρωσία.
«Δεν θα υπάρξει συμφωνία που θα δώσει στη Ρωσία τα ισχυρότερα θεμέλια που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία», έγραψε ο Σβιρυντένκο στο X.
«Μια πλήρης κατάπαυση του πυρός – στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα – είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα», είπε, προσθέτοντας ότι εάν η Μόσχα επέλεγε μια περιορισμένη παύση, το Κίεβο θα απαντούσε με τον ίδιο τρόπο.
As Ukraine’s delegation meets with partners in London today, we reaffirm a principled position: Ukraine is ready to negotiate—but not to surrender.
There will be no agreement that hands Russia the stronger foundations it needs to regroup and return with greater violence. A full…
— Yulia Svyrydenko (@Svyrydenko_Y) April 23, 2025