Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι επιθέσεις εναντίον αιτούντων άσυλο και καταυλισμών προσφύγων, εν μέσω της απότομης αύξησης της ακροδεξιάς εγκληματικότητας και της σκλήρυνσης της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν κατόπιν αιτήματος δύο τοπικών βουλευτών του κόμματος των Πρασίνων έδειξαν ότι το 2024 σημειώθηκαν 77 επιθέσεις σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες και οκτώ περιπτώσεις εσκεμμένων ζημιών σε κατοικίες που τους φιλοξενούσαν. Αυτό συγκρίνεται με 32 στοχευμένες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων και καμία σε κατοικίες το 2023, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa ένας από τους βουλευτές, ο Ario Ebrahimpour Mirzaie.
Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, 34 άνθρωποι χρειάστηκαν θεραπεία στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 16 γυναίκες, 14 άνδρες, δύο κορίτσια και δύο άνδρες των οποίων η ηλικία δεν αναφέρθηκε. Ταυτοποιήθηκαν 37 ύποπτοι για τις άμεσες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, 11 εκ των οποίων ήταν γνωστοί στην αστυνομία. Οι αρχές δεν ανέφεραν συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιθέσεις σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.
«Καμπανάκι κινδύνου»
Ο Jian Omar, ο άλλος βουλευτής των Πρασίνων που ζήτησε τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων, χαρακτήρισε την έκθεση «καμπανάκι κινδύνου». «Απαιτούμε ένα σαφές σχέδιο προστασίας των προσφύγων, ορατή αστυνομική παρουσία στις απειλούμενες κατοικίες, ολοκληρωμένο έργο πρόληψης και πάνω απ’ όλα πολιτικές που αναγνωρίζουν σαφώς τη δεξιά βία και την καταπολεμούν αποφασιστικά», δήλωσε.
Το Βερολίνο έχει περίπου 35.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες σε επίσημα κέντρα υποδοχής και κοιτώνες και άλλους 10.000 σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα στα πρώην αεροδρόμια Τέγκελ και Τέμπελχοφ, όπου οι συνθήκες έχουν συχνά επικριθεί ως υποβαθμισμένες και υπερπλήρεις.
Αξιωματούχοι του κρατικού γραφείου για θέματα προσφύγων (LAF) δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι όλες οι κατοικίες του διαθέτουν σχέδια για την πρόληψη της βίας, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού ασφαλείας όλο το εικοσιτετράωρο στις περισσότερες εγκαταστάσεις.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το LAF ανέφερε μια απότομη πτώση του αριθμού των νέων αφίξεων στο Βερολίνο σε 1.761 άτομα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, μειωμένος κατά περισσότερο από 35% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2024, εν μέσω μιας μείωσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περισσότερες αφίξεις στη γερμανική πρωτεύουσα προήλθαν από το Βιετνάμ, τη Μολδαβία, το Αφγανιστάν, την Τουρκία και τη Συρία.
Οι Ουκρανοί, οι οποίοι εξαιρούνται από τις γερμανικές απαιτήσεις για την υποβολή αίτησης ασύλου, έφτασαν επίσης σε μικρότερο αριθμό κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2025, σε 1.722. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, 2.611 Ουκρανοί πολίτες που διέφευγαν από τη ρωσική εισβολή αναζήτησαν καταφύγιο στο Βερολίνο.
Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια εθνική τάση που ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών τον Φεβρουάριο, αποκαλύπτοντας 218 επιθέσεις με «πολιτικά κίνητρα» σε δομές φιλοξενίας προσφύγων πέρυσι με βάση προκαταρκτικά στοιχεία, σε σύγκριση με 167 περιπτώσεις το 2023.
Τα ομοσπονδιακά στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα κατά μεμονωμένων αιτούντων άσυλο, ωστόσο, έδειξαν μείωση πέρυσι σε 1.905, από 2.488 το 2023 – τον υψηλότερο αριθμό από την εισροή προσφύγων το 2016 υπό την τότε καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Η Clara Bünger, βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke, το οποίο κατέθεσε το αίτημα για τα στοιχεία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως το πρόβλημα.
Πηγή: Guardian