Skip to main content

Πάπας Φραγκίσκος: Ενα «ευχαριστώ» και ένα τελευταίο νεύμα

O Πάπας και ο νοσοκόμος του Massimiliano Strappetti EPA/ANGELO CARCONI

«Περίπου μία ώρα αργότερα, κάνοντας μια αποχαιρετιστήρια χειρονομία με το χέρι του στον Στραπέτι... ο ποντίφικας έπεσε σε κώμα»

Ένα «ευχαριστώ» προς τον νοσοκόμο που τον βοήθησε να κάνει τη σύντομη περιοδεία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την Κυριακή του Πάσχα με το ειδικά διασκευασμένο όχημα, ήταν μία από τις τελευταίες φράσεις του Πάπα.

«Ευχαριστώ που με φέρατε στην πλατεία», είπε ο Φραγκίσκος στον Μασιμιλιάνο Στραπέτι, ο οποίος παρείχε 24ωρη φροντίδα στον ποντίφικα, μετέδωσε την Τρίτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού.

Ο ποντίφικας είχε περάσει 38 ημέρες στο νοσοκομείο μέσα στη χρονιά, παλεύοντας με την πνευμονία, αλλά επέστρεψε στο Βατικανό πριν από σχεδόν ένα μήνα και φαινόταν να αναρρώνει.

Ο Φραγκίσκος, πέρασε την τελευταία του μέρα δουλεύοντας, αψηφώντας τις συμβουλές των γιατρών που του είχαν πει να ξεκουραστεί δύο μήνες για να επιτρέψει στο ταλαιπωρημένο σώμα του να ιαθεί.

Ειρηνικό δείπνο

Το υπόλοιπο της τελευταίας Κυριακής του Πάπα το πέρασε κανονικά, μετέδωσε το πρακτορείο του Βατικανού. Είχε ένα «ειρηνικό δείπνο», ανέφερε. Τα πρώτα σημάδια μιας «ξαφνικής ασθένειας» εμφανίστηκαν στις 5:30 π.μ τη Δευτέρα.

«Περίπου μία ώρα αργότερα, κάνοντας μια αποχαιρετιστήρια χειρονομία με το χέρι του στον Στραπέτι… ο ποντίφικας έπεσε σε κώμα», ανέφερε η εφημερίδα. «Δεν υπέφερε, και όλα έγιναν πολύ γρήγορα».