Έχοντας περάσει περισσότερες από πέντε εβδομάδες στο νοσοκομείο ύστερα από μια κρίση διπλής πνευμονίας, οι γιατροί είχαν συστήσει στον Πάπα Φραγκίσκο δύο μήνες ανάπαυσης.
Πληροφορίες όμως που βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι ο ηγέτης των 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών ανά τον κόσμο συνέχισε να εργάζεται μέχρι τέλους.
Την Κυριακή του Πάσχα, μια μόλις ημέρα πριν από το θάνατό του, σε ηλικία 88 ετών, ο Φραγκίσκος έκανε την πρώτη του -μεγάλης διαρκείας- δημόσια εμφάνισή του από τον Φεβρουάριο και μετά, εισερχόμενος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό με το λευκό βαν για να χαιρετήσει τα πλήθη.
Την ίδια ημέρα, Κυριακή του Πάσχα, συναντήθηκε με ξένους ηγέτες, υποδεχόμενος μεταξύ άλλων τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στην κατοικία του για μια σύντομη συνάντηση.

«Χάρηκα που τον είδα χθες, αν και ήταν προφανώς πολύ άρρωστος», έγραψε ο Βανς στο X. «Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του».
I just learned of the passing of Pope Francis. My heart goes out to the millions of Christians all over the world who loved him.
I was happy to see him yesterday, though he was obviously very ill. But I’ll always remember him for the below homily he gave in the very early days…
— JD Vance (@JDVance) April 21, 2025
Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και η οικογένειά του είχε επίσης μια σύντομη συνάντηση με τον Φραγκίσκο την Κυριακή.
«Ήταν μια σύντομη, αλλά βαθιά συγκινητική στιγμή, μια συνάντηση καλοσύνης, χαμόγελων και ευλογίας», είπε ο Πλένκοβιτς τη Δευτέρα, μετά την είδηση του θανάτου του Πάπα.
Για κάποιον που θα έπρεπε να βρίσκεται σε ανάρρωση μετά από μια παρατεταμένη ασθένεια, ο Φραγκίσκος εργαζόταν σκληρά.
Ο καρδινάλιος Μισέλ Ζερνί, ανώτερος αξιωματούχος του Βατικανού που ήταν κοντά στον Φραγκίσκο, είπε: «Η απόλυτη ανάπαυση δεν είναι θεραπεία», προσθέτοντας: «Ισορροπούσε την ανάρρωση με τα καθήκοντά του ως Επισκόπου της Ρώμης».
Να ζείτε με την μυρωδιά των αμνών
Επικαλούμενος μια οδηγία που έδινε συχνά ο Φραγκίσκος στους Καθολικούς επισκόπους για να βεβαιώνεται ότι θα βρίσκονταν πάντα κοντά στο ποίμνιό του, ο Ζερνί λέει ότι ο Πάπας το τήρησε μέχρι τέλους: «Πέθανε με τη μυρωδιά των αμνών επάνω του».
Ο Οστιν Αϊβερι, βιογράφος του Φραγκίσκου λέει ότι ο ποντίφικας «άκουσε μεν προσεκτικά τις συμβουλές των γιατρών του, αλλά η πρώτη του προτεραιότητα παρέμεινε η αποστολή του».
Το Βατικανό δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την αιτία θανάτου του Πάπα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο, υπέστη σοβαρές αναπνευστικές κρίσεις, για τις οποίες οι γιατροί είπαν αργότερα ότι παραλίγο να του στοιχίσουν τη ζωή. Ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Πάπας μπορεί να πέθανε συνεπεία εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια του ύπνου του.
Η δήλωση του καρδιναλίου Κέβιν Φάρελ, επί τη ανακοινώσει του θανάτου του τηλεοπτικό κανάλι του Βατικανού τη Δευτέρα, είπε απλά ότι ο Φραγκίσκος πέθανε στις 7:35 π.μ
Ραγισμένη φωνή, ισχυρά μηνύματα
Από την ώρα που επέστρεψε από το νοσοκομείο, ο Φραγκίσκος λάμβανε 24ωρη φροντίδα από μια νοσοκόμα, είχε προηγουμένως ανακοινώσει το Βατικανό. Ο Πάπας λάμβανε οξυγόνο μέσω ενός μικρού σωλήνα κάτω από τη μύτη του κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο χρειαζόταν.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο, ο Πάπας χρησιμοποιούσε επίσης μη επεμβατική μηχανική οξυγόνωση, που περιελάμβανε την τοποθέτηση μιας μάσκας στο πρόσωπό του για να βοηθήσει στην ώθηση αέρα στους πνεύμονές του. Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, είχε πει το Βατικανό, δεν την χρησιμοποιούσε πλέον.
Στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του την Κυριακή, ο Φραγκίσκος είπε μόνο λίγα λόγια, ευχόμενος καλό Πάσχα με ραγισμένη φωνή στα περίπου 35.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Το παραδοσιακό πασχαλινό μήνυμα το διάβασε ένας βοηθός του. Σε αυτό ο Φραγκίσκος επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας την ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα «αξιοθρήνητη».
Ο Πάπας κάλεσε επίσης την Χαμάς να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους της αλλά καταδίκασε και την, όπως είπε, «ανησυχητική» τάση αντισημιτισμού στον κόσμο.
Ο πατέρας Γκάμπριλε Ρομανέλι, από μια ενορία της Γάζας, τον οποίο ο Πάπας καλούσε τακτικά κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, είπε στο Vatican News: «Ο Πάπας μας κάλεσε για τελευταία φορά το Σάββατο το βράδυ, λίγο πριν ξεκινήσει η Αγρυπνία του Πάσχα. Μας είπε ότι προσευχόταν για εμάς, μας ευλόγησε και μας ευχαρίστησε για την προσευχή μας».
Φρόντισε να έχουμε Πάπα το Πάσχα και μετά έφυγε
Την Κυριακή του Πάσχα, καθώς περιόδευε στην πλατεία με το ειδικά κατασκευασμένο όχημά του, πλήθος πιστών παρετάσσετο ένθεν κακείθεν για να τον πλησιάσει.
Πολλοί κρατώντας ψηλά τις εθνικές τους σημαίες και φωνάζοντας «viva il papa!» (ζήτω ο παπάς!).
Κάποιοι θέλησαν να τους προσφέρουν τα μικρά τους παιδιά για να τα ευλογήσει.
Λίγες ώρες ώρες αργότερα ο Πάπας έφευγε από τη ζωή.
Αλλωστε ο Φραγκίσκος, όπως λέει και ο προαναφερθείς βιογράφος του Όστιν Αϊβερι, ήταν ένας «μετρ του τάιμινγκ».
«Φρόντισε να έχουμε όλοι τον Πάπα μας για το Πάσχα. Και μετά συνέχισε την αποστολή του. Μέχρι τέλους».