Skip to main content

«Εποικοδομητική η ατμόσφαιρα» στις συνομιλίες Ιράν και ΗΠΑ – Νέα συνάντηση το επόμενο Σάββατο

Τόσο οι Ιρανοί όσο και οι Αμερικανοί έδειξαν συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τις νέες έμμεσες συνομιλίες στη Ρώμη

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί μίλησε με συγκρατημένη αισιοδοξία για τον δεύτερο γύρο των έμμεσων συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, λέγοντας ότι τα δύο μέρη «κατάφεραν να καταλήξουν σε καλύτερη κατανόηση για ορισμένες αρχές και στόχους».

Αντίστοιχο είναι το κλίμα στην αμερικανική πλευρά μετά την συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο μερών στη Ρώμη.

«Σημειώσαμε πολλή πρόοδο στις άμεσες και έμμεσες συνομιλίες», διαβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάστηκε σε γραπτή δήλωσή του. Επιβεβαίωσε πως οι δυο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση «την επόμενη εβδομάδα».

«Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί, μετά τη δεύτερη συνάντηση με μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν. «Ήταν καλή συνάντηση», διαβεβαίωσε.

«Θα ξανασυναντηθούμε το επόμενο Σάββατο στο Ομάν», έκανε γνωστό ο Αραγτσί στην ιρανική κρατική τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι ήδη από την Τετάρτη θα αρχίσουν «τεχνικές συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».

Οι συνομιλίες, που κατευθύνουν ο κ. Αραγτσί και ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, διήρκεσαν χθες κάπου τέσσερις ώρες.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαεΐ δήλωσε πως οι δυο αντιπροσωπείες βρίσκονταν «σε χωριστές αίθουσες» στην κατοικία του πρεσβευτή του Ομάν στη Ρώμη και ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας του σουλτανάτου του Κόλπου ήταν ο ενδιάμεσος.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση, όπως και το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, έκανε λόγο για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα».

Χωρίς διπλωματικές σχέσεις από το 1980

Η συνάντηση στη Ρώμη έγινε μια εβδομάδα μετά τις πρώτες συνομιλίες στο Ομάν ανάμεσα στις δυο χώρες, ορκισμένους εχθρούς μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, χωρίς διπλωματικές σχέσεις από το 1980. Οι συνομιλίες έρχονται μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, οι οποίες εντάθηκαν μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών με τις ΗΠΑ να κατηγορούν την Ισλαμική Δημοκρατία ότι επιδιώκει να αναπτύξει την τεχνολογία για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και έχει απειλήσει να βομβαρδίσει το Ιράν εάν δεν επιτευχθεί διπλωματική λύση.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί υπό πίεση και έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει μόνο πολιτικούς σκοπούς. Το Ιράν επιμένει πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ περιορίζονται στο πυρηνικό πρόγραμμά του και στην άρση των κυρώσεων και θεωρεί «κόκκινη γραμμή» την ιδέα της πλήρους διακοπής των δραστηριοτήτων του στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, τόνισε πάντως πως το Ιράν δεν είναι «μακριά» από την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με τη διπλωματία του Ομάν, οι δυο πλευρές επιδιώκουν να κλείσουν συμφωνία «δίκαιη, διαρκή και δεσμευτική» που θα εγγυάται ότι το Ιράν «δεν θα έχει πυρηνικά όπλα» ούτε θα υφίσταται «κυρώσεις».

Οι τελευταίες συνομιλίες έρχονται λίγες μόλις ημέρες αφότου το Ιράν πραγματοποίησε μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση την Παρασκευή, στην οποία παρουσιάστηκαν τανκς, πύραυλοι και στρατεύματα. Την προηγούμενη μέρα, ο Τραμπ, σχολίασε δημοσίευμα των NYT ότι είχε αποθαρρύνει το Ισραήλ να προχωρήσει σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν μέσα στον Μάιο, αναφέροντας ότι δεν απέκλεισε την στρατιωτική επιλογή αλλά απλα προτιμάει τη διπλωματία.

«Νομίζω ότι το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζήσει ευτυχισμένα χωρίς θάνατο, και θα ήθελα να το δω αυτό. Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.