Τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στις ουδέτερες ζώνες που έχουν δημιουργήσει στη Γάζα ακόμη και μετά από οποιαδήποτε πρόταση για τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς την Τετάρτη, καθώς οι προσπάθειες για αναβίωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός υποχώρησαν.
Από την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων τον περασμένο μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν χαράξει μια ευρεία «ζώνη ασφαλείας» που εκτείνεται βαθιά στη Γάζα και στριμώχνει περισσότερους από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους σε όλο και μικρότερες περιοχές στο νότο και κατά μήκος της ακτογραμμής.
«Σε αντίθεση με το παρελθόν, ο ισραηλινός στρατός δεν εκκενώνει περιοχές που έχουν εκκαθαριστεί και καταληφθεί», είπε ο Κατς σε δήλωση μετά από συνάντηση με στρατιωτικούς διοικητές.
«Τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στις ζώνες ασφαλείας ως ρυθμιστής μεταξύ του εχθρού και των κοινοτήτων σε οποιαδήποτε προσωρινή ή μόνιμη κατάσταση στη Γάζα – όπως στον Λίβανο και τη Συρία».
Ο IDF ελέγχει το 30% της Γάζας
Σε μια περίληψη των επιχειρήσεων του τον περασμένο μήνα, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ελέγχει πλέον το 30% της μικροσκοπικής παλαιστινιακής επικράτειας.
Μόνο στη νότια Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη συνοριακή πόλη Ράφα και ωθήθηκαν προς την ενδοχώρα μέχρι τον λεγόμενο «διάδρομο Morag» που εκτείνεται από το ανατολικό άκρο της Γάζας έως τη Μεσόγειο Θάλασσα, μεταξύ της Ράφα και της πόλης Χαν Γιουνίς.
Διατηρούσε ήδη έναν ευρύ διάδρομο στην κεντρική περιοχή Νετζερίμ και έχει επεκτείνει μια ουδέτερη ζώνη γύρω από τα σύνορα εκατοντάδες μέτρα (γιάρδες) στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Shejaia ακριβώς ανατολικά της πόλης της Γάζας στα βόρεια.
Το Ισραήλ αναφέρει ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανώτερων διοικητών της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας, από τις 18 Μαρτίου, αλλά η επιχείρηση έχει θορυβήσει τα Ηνωμένα Έθνη και τις ευρωπαϊκές χώρες.
Πάνω από 400.000 οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι
Περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από την επανέναρξη των εχθροπραξιών στις 18 Μαρτίου μετά από δύο μήνες σχετικής ηρεμίας, σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία OCHA του ΟΗΕ, και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.630 ανθρώπους.
Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανέφερε ότι η Γάζα έχει μετατραπεί σε «ομαδικό τάφο» με ανθρωπιστικές ομάδες που αγωνίζονται να παράσχουν βοήθεια. «Βρισκόμαστε μάρτυρες σε πραγματικό χρόνο της καταστροφής και της αναγκαστικής μετακίνησης ολόκληρου του πληθυσμού στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αμάντ Μπαζερόλ, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.
Ο Κατς είπε ότι το Ισραήλ, το οποίο έχει εμποδίσει την παράδοση των προμηθειών βοήθειας στην περιοχή από τις αρχές Μαρτίου, δημιουργεί υποδομές για να επιτρέψει τη διανομή μέσω μη στρατιωτικών εταιρειών αργότερα, αλλά ο αποκλεισμός της βοήθειας θα παραμείνει σε ισχύ.
Είπε ότι το Ισραήλ θα ακολουθήσει ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τον θύλακα να το κάνουν, αν και παραμένει ασαφές ποιες χώρες θα ήταν πρόθυμες να δεχτούν μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων.
«Κόκκινες γραμμές»
Τα σχόλια του Κατς, που επαναλαμβάνουν το αίτημα του Ισραήλ προς τη Χαμάς να αφοπλιστεί, υπογραμμίζουν πόσο μακριά παραμένουν οι δύο πλευρές από οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, παρά τις προσπάθειες των Αιγυπτίων μεσολαβητών να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας.
Η Χαμάς έχει επανειλημμένα περιγράψει τις εκκλήσεις για αφοπλισμό ως κόκκινη γραμμή που δεν θα περάσει, και έχει πει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από τη Γάζα υπό οποιαδήποτε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
«Οποιαδήποτε εκεχειρία στερείται πραγματικών εγγυήσεων για τη διακοπή του πολέμου, την επίτευξη πλήρους αποχώρησης, την άρση του αποκλεισμού και την έναρξη της ανοικοδόμησης θα είναι μια πολιτική παγίδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς την Τετάρτη.
Καμία πρόοδος στις συνομιλίες
Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για πιθανή εκεχειρία που θα επιτρέψει την ανταλλαγή μερικών από τους 59 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι η αυξημένη στρατιωτική πίεση θα αναγκάσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, αλλά η κυβέρνηση αντιμετώπισε μεγάλες διαδηλώσεις από Ισραηλινούς διαδηλωτές που απαιτούσαν συμφωνία για να σταματήσουν οι μάχες και να τους πάρουν πίσω.
Το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 στο νότιο Ισραήλ που σκότωσε 1.200 ανθρώπους και είδε 251 να κρατούνται όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.
Η επίθεση έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 51.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, και κατέστρεψε τον παράκτιο θύλακα, αναγκάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να μετακινηθεί πολλές φορές και μειώνοντας μεγάλες περιοχές σε ερείπια.
Την Τετάρτη, οι παλαιστινιακές ιατρικές αρχές δήλωσαν ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιους. Σε μια αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν 10 άτομα, μεταξύ των οποίων η Φατέμα Χασούνα, γνωστή συγγραφέας και φωτογράφος που είχε καταγράψει τον πόλεμο.
Μια άλλη αεροπορική επιδρομή σε καταυλισμό σκηνών στο Χαν Γιουνίς, νότια του θύλακα, σκότωσε τουλάχιστον 10 άλλους ανθρώπους, είπαν οι γιατροί. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές στρατιωτικές επιδρομές σε άλλες περιοχές.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς είπε ότι η αναστολή της εισόδου από το Ισραήλ σε προμήθειες καυσίμων, ιατρικών και τροφίμων είχε αρχίσει να εμποδίζει το έργο των λίγων εναπομεινάντων νοσοκομείων, με τις ιατρικές προμήθειες να εξαντλούνται.
«Εκατοντάδες ασθενείς και τραυματίες στερούνται βασικών φαρμάκων και η ταλαιπωρία τους επιδεινώνεται λόγω του κλεισίματος των συνοριακών διελεύσεων», ανέφερε το υπουργείο.
Πηγή: Reuters