Skip to main content

Ο Σι χτίζει την «ασιατική οικογένεια» ως ασπίδα απέναντι στον Τραμπ

Η υποδοχή του Σι στην Καμπότζη – Agence Kampuchea Press/Handout via REUTERS

«Μαζί πρέπει να σταθούμε ενάντια στον ηγεμονισμό» είναι το μήνυμα που στέλνει στις ασιατικές χώρες όσο οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο

Την ιδέα μιας «ασιατικής οικογένειας» προώθησε ο Σι Τζινπίνγκ, ενώ κάλεσε για περιφερειακή ενότητα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Νοτιοανατολική Ασία.

Είναι μία προφανής προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πίεση των ΗΠΑ στα έθνη να περιορίσουν τους εμπορικούς δεσμούς με το Πεκίνο, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Ο Σι προσγειώθηκε στην Πνομ Πενχ την Πέμπτη, ξεκινώντας το τελευταίο σκέλος της περιοδείας του σε τρία έθνη, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζεται να επιδιώξει τη συνεργασία των εμπορικών εταίρων στην περικύκλωση του Πεκίνου.

Ο Κινέζος ηγέτης τόνισε τη σπουδαιότητα της αλληλεγγύης σε ομιλία του σε κρατικό δείπνο στη Μαλαισία μια ημέρα νωρίτερα, όταν τα δύο έθνη υπέγραψαν ευρείες συμφωνίες σε ένδειξη εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών.

«Η Κίνα και η Μαλαισία θα σταθούν στο πλευρό των χωρών της περιοχής για την καταπολέμηση των υπόγειων ρευμάτων της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Σι στη διοικητική πρωτεύουσα της Μαλαισίας Πουτρατζάγια. «Μαζί θα διαφυλάξουμε τις λαμπρές προοπτικές της ασιατικής μας οικογένειας».

Κοινές δηλώσεις και δεσμεύσεις

Αυτή η διπλωματική ώθηση ενισχύθηκε από κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, στην οποία η Κίνα και η Μαλαισία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στη βιομηχανία, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τα δεδομένα και το ταλέντο. Δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν το Πενταετές Πρόγραμμα Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας και να οικοδομήσουν μια «στρατηγική κοινότητα Μαλαισίας-Κίνας υψηλού επιπέδου».

Ο Κινέζος ηγέτης επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για καταπολέμηση της μονομερούς δράσης σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σε μέσα ενημέρωσης της Καμπότζης πριν από την άφιξή του στην πρωτεύουσα.

«Μαζί πρέπει να σταθούμε ενάντια στον ηγεμονισμό, την πολιτική εξουσίας», έγραψε, προσθέτοντας ότι οι δύο γείτονες θα πρέπει «να αντιταχθούν αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια εξωτερικών δυνάμεων να παρέμβουν στις εσωτερικές μας υποθέσεις, να σπείρουν διχόνοια».

Η ανταπόκριση από Μαλαισία και Βιετνάμ

Τα σχόλια του Σι ήρθαν καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Το Bloomberg News ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ζητήσει από τις χώρες να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν την παραγωγική ισχύ της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής των λεγόμενων δευτερογενών δασμών σε κινεζικά προϊόντα, με αντάλλαγμα δασμολογικές παραχωρήσεις.

Σε μια επίδειξη της πρώιμης διπλωματικής επιτυχίας του Σι, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δημοσίευσε μία ανακοίνωση που υποδηλώνει ότι έχει την πλήρη υποστήριξη της Μαλαισίας. Ο πρωθυπουργός Ανουάρ Ιμπραήμ επαίνεσε τον Σι ως «εξαιρετικό ηγέτη» και εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν, της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας που διεκδικεί το Πεκίνο.

Ο Ανουάρ είπε επίσης ότι τα μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας «δεν θα υποστηρίξουν μονομερείς εμπορικούς δασμούς», καθώς το έθνος του κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ, σύμφωνα με την κινεζική δήλωση.

Η περιφερειακή περιοδεία του Σι ξεκίνησε στο Βιετνάμ τη Δευτέρα. Το Ανόι εξέδωσε κοινή δήλωση λέγοντας ότι οι δύο πλευρές «αντιτίθενται στη μονομερή δράση» και σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα – τηρώντας σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.