Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Η Δύση όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πλέον – Η δεύτερη θητεία Τραμπ έχει φέρει «ιστορικές αλλαγές»

REUTERS/Christian Hartmann

Η «θετική παρενέργεια» του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος

Η Δύση, όπως την ξέραμε, δεν υπάρχει πλέον μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «ιστορικές» αλλαγές που συντελούνται ως αποτέλεσμα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ενώ χαρακτήρισε «θετική παρενέργεια» το γεγονός ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον από διάφορους παγκόσμιους εταίρους.

Όπως είπε, συμμετέχει σε πολυάριθμες συζητήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επικαλούμενη χώρες όπως η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, το Μεξικό – και επίσης η Νότια Αμερική.

«Αυτή τη στιγμή, θα μπορούσα να κάνω αυτές τις συνομιλίες 24 ώρες την ημέρα. Όλοι ζητούν περισσότερο εμπόριο με την Ευρώπη – και αυτό δεν αφορά μόνο τους οικονομικούς δεσμούς. Πρόκειται επίσης για τη θέσπιση κοινών κανόνων και αφορά την προβλεψιμότητα. Η Ευρώπη είναι γνωστή για την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία της, η οποία και πάλι αρχίζει να θεωρείται κάτι πολύτιμο. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει φυσικά και μια τεράστια ευθύνη στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε αδελφούς ή ολιγάρχες»

Στη συνέντευξη της, υπερασπίστηκε επίσης τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρύθμιση των αμερικανικών ψηφιακών υπηρεσιών, ακόμη και μπροστά στις απειλές για την αφαίρεση της πυρηνικής ομπρέλας των ΗΠΑ, καθώς «δεν έχουμε αδελφούς ή ολιγάρχες να φτιάχνουν τους κανόνες», όπως είπε.

Προσπαθώντας να τηρήσει μια λεπτή ισορροπία, εκθείασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ κάλεσε τις χώρες να παράγουν και να αγοράζουν περισσότερα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ολοένα και πιο κρίσιμες προμήθειες στον τομέα της άμυνας.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η φιλία μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων παραμένει. Αλλά η νέα πραγματικότητα περιλαμβάνει επίσης το γεγονός ότι πολλά άλλα κράτη επιδιώκουν να έρθουν πιο κοντά μας. Το 13% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι πολύ. Το 87% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται με άλλες χώρες. Και όλοι θέλουν προβλεψιμότητα και αξιόπιστους κανόνες. Η Ευρώπη μπορεί να το προσφέρει αυτό. Πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυναμική για να ανοίξουμε νέες αγορές για τις εταιρείες μας και να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με πολλές χώρες που έχουν τα ίδια συμφέροντα με εμάς», δήλωσε.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε ότι «ενώ ο Πούτιν μπορεί να σταματά κάθε τόσο, δεν υπάρχει όριο στις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του», γεγονός που υπογραμμίζει τους υπαρξιακούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΕΕ.