Skip to main content

Νερό στο κρασί του ρίχνει ο Τραμπ – Πόσα ζητάει για την βοήθεια προς την Ουκρανία

EPA/OLEG MOVCHANIUK

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια συμφωνία για να μοιραστούν τα κέρδη από τα μελλοντικά επενδυτικά έργα της Ουκρανίας, ως αποζημίωση για την βοήθεια που έχουν προσφέρει- Το Κίεβο επιδιώκει καλύτερους όρους και αρνείται να αναγνωρίσει την βοήθεια που έχει λάβει ως χρέος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος της βοήθειας που έχουν παράσχει στην Ουκρανία- και άρα το χρηματικό ποσό που ζητούν να επιστρέψει-  για την υποστήριξή της στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Μετά από έναν γύρο διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ μείωσε το εκτιμώμενο κόστος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο σε 100 δισ. δολάρια, από 300 δισ. δολάρια που υπολόγιζε προηγουμένως, ανέφερε το Bloomberg News επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Η νέα εκτίμηση  τους κόστους της βοήθειας που έχει λάβει η Ουκρανία είναι πιο κοντά στην εκτίμηση του Κιέβου για περίπου από 90 δισ. δολάρια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας για τα ορυκτά της Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής προσπάθειας για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα. Ο Τραμπ βλέπει επίσης τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας ως τρόπο για να ανακτήσει δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν σε στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, αν και η βοήθεια αυτή δεν ήταν δάνειο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αποδέχεται ότι τον χαρακτηρισμό «χρέος» και αναζητά καλύτερους όρους στη μεταξύ τους συμφωνία, η οποία δεν παρέχει στην Ουκρανία μελλοντικές εγγυήσεις ασφάλειας.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε μια νέα, πιο εκτεταμένη συμφωνία με την Ουκρανία για τα ορυκτά, η οποία δεν δίνει στην Ουκρανία μελλοντικές εγγυήσεις για την ασφάλεια, αλλά απαιτεί από αυτή να βάλει σε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο όλα τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικών πόρων από το κράτος και από ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια.

Την Τρίτη δήλωσε πάντως ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία είναι «θετικές» και αναμένονται περισσότερες συναντήσεις.

Ακόμα πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg News ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί «ακόμη και αυτή την εβδομάδα».