Skip to main content

Η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν – Η πρόταση Τραμπ

REUTERS/Raheb Homavandi

Πώς σχολίασε το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν στο πλαίσιο μιας πιθανής μελλοντικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τεχεράνη να μεταφέρει το απόθεμά της εμπλουτισμένου ουρανίου σε τρίτη χώρα όπως η Ρωσία, ως μέρος μιας συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος. Η Τεχεράνη, ωστόοσομ αναμένεται να απορρίψει αυτή την πρόταση.

Ερωτηθείς κατά την χθεσινή ενημέρωση εάν η Ρωσία προτίθεται να πάρει τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν και εάν η Τεχεράνη είχε συζητήσει αυτό το θέμα με τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Θα αφήσω αυτό το ερώτημα χωρίς σχόλια».

Την Τρίτη, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας δεν τίθενται υπό συζήτηση.  «Η εθνική ασφάλεια, η άμυνα και η στρατιωτική ισχύς είναι μεταξύ των κόκκινων γραμμών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίες δεν μπορούν να συζητηθούν ή να διαπραγματευθούν σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο Αλί Μοχάμαντ Ναϊνί, εκπρόσωπος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

Το Σάββατο ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών Ιράν και ΗΠΑ

Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν ξανά στο Μουσκάτ το Σάββατο, μια εβδομάδα αφότου ανώτατοι αξιωματούχοι διεξήγαγαν τις πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε εκ νέου να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τη Δευτέρα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αποκαλώντας τις αρχές της Τεχεράνης «ριζοσπάστες» που δεν θα έπρεπε να έχουν πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν φόβους ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει πυρηνικό όπλο, πράγμα το οποίο αρνείται το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί ειρηνικούς σκοπούς και ειδικά την παραγωγή ενέργειας.

Η Ρωσία, που ήταν ένα από τα μέρη της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζει το δικαίωμα της Τεχεράνης σε πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς.

Πριν από τις νέες συνομιλίες στο Ομάν, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα «στα τέλη της εβδομάδας».

Ο Αραγτσί είχε έμμεσες συνομιλίες στο Ομάν το Σάββατο με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, τις οποίες και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν θετικές.