Αμερικανός δικαστής στο Βερμόντ διέταξε τη Δευτέρα την κυβέρνηση Τραμπ να μην απελάσει έναν φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια και φιλοπαλαιστίνιο ακτιβιστή, ο οποίος συνελήφθη κατά την άφιξή του σε συνέντευξη για την αίτηση χορήγησης αμερικανικής υπηκοότητας.
Ο περιφερειακός δικαστής Ουίλιαμ Σέσιονς διέταξε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους να μην απομακρύνουν τον Μοχσέν Μαχντάουι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μην τον απομακρύνουν από την πολιτεία του Βερμόντ.
Οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα παροχής πληροφοριών.
Ο Μαχντάουι, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε καταυλισμό προσφύγων στη Δυτική Όχθη, ήταν φοιτητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος σχεδιάζει να επιστρέψει για μεταπτυχιακό το φθινόπωρο του 2025, σύμφωνα με το αίτημα των δικηγόρων του να παραμείνει στο Βερμόντ. «Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να προβεί σε αντίποινα και να τιμωρήσει άτομα όπως ο κ. Μαχντάουι που τάχθηκαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και του τερματισμού της αιματοχυσίας στη Γάζα», ανέφεραν οι δικηγόροι του στη δικαστική κατάθεση.
Παρόμοιες συνθήκες με την σύλληψη του Χαλίλ
Οι περιστάσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες του Παλαιστίνιου φοιτητή ακτιβιστή Μαχμούντ Χαλίλ, φοιτητή του Κολούμπια, ο οποίος συνελήφθη στην περιοχή της Νέας Υόρκης στις 8 Μαρτίου και μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης στη Λουιζιάνα για απέλαση.
Αμερικανός δικαστής μετανάστευσης στη Λουιζιάνα αποφάσισε την Παρασκευή ότι ο Χαλίλ μπορεί να απελαθεί, επιτρέποντας στην κυβέρνηση Τραμπ να προχωρήσει στην προσπάθειά της να απελάσει τους αλλοδαπούς φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές που βρίσκονται νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα.
Οι αξιωματούχοι του Τραμπ δήλωσαν ότι οι κάτοχοι φοιτητικής βίζας υπόκεινται σε απέλαση λόγω της υποστήριξής τους προς τους Παλαιστίνιους και της κριτικής τους για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές τους απειλή για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οι επικριτές του Τραμπ έχουν αποκαλέσει την προσπάθεια αυτή επίθεση στα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου βάσει της πρώτης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος.
«Δεν μπορείς να εξαφανίζεις ανθρώπους επειδή ασκούν τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν από το Μέριλαντ σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του τη Δευτέρα.
Πηγή: Reuters