Skip to main content

Η Γεωργία απέλυσε 700 δημοσίους υπαλλήλους επειδή υποστήριξαν τις διαδηλώσεις υπέρ της ΕΕ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο

REUTERS/Irakli Gedenidze/File Photo

Ο εκπρόσωπος της γεωργιανής κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο

Η Γεωργία έχει απολύσει περίπου 700 δημοσίους υπαλλήλους επειδή υποστήριξαν τις διαδηλώσεις υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το τοπικό τμήμα της οργάνωσης κατά της διαφθοράς Transparency International.

Μεγάλες διαμαρτυρίες ξέσπασαν τον Νοέμβριο, αφού η κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές κινείται σε φιλορωσική και αυταρχική κατεύθυνση, δήλωσε ότι παγώνει τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ μέχρι το 2028.

Η απότομη διακοπή ενός μακροχρόνιου και δημοφιλούς εθνικού στόχου προκάλεσε εκτεταμένη οργή στο έθνος των 3,7 εκατομμυρίων. Εργαζόμενοι αρκετών κυβερνητικών υπηρεσιών υπέγραψαν ανοιχτές επιστολές καταγγέλλοντας την κίνηση και ανώτεροι διπλωμάτες σε πολλές ξένες πρεσβείες παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε είπε ότι οι ανοιχτές επιστολές αντιπροσώπευαν μια «αυτοκάθαρση» όσων είπε ότι ήταν άπιστα στοιχεία στη δημόσια διοίκηση.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη, προκάλεσαν βίαιη καταστολή από τις γεωργιανές αρχές που οι δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει.

Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» έχει επανειλημμένα τροποποιήσει τους νόμους που διέπουν τη δημόσια διοίκηση, αποδυναμώνοντας τη νομική προστασία των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Η Διεθνής Διαφάνεια είπε ότι μεταξύ των υπηρεσιών που επλήγησαν περισσότερο από τις απολύσεις ήταν το υπουργείο Άμυνας και το δημαρχείο της Τιφλίδας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Οι σχέσεις της Γεωργίας με τη Δύση

Παραδοσιακά μεταξύ των πιο φιλοδυτικών από τα διάδοχα κράτη της Σοβιετικής Ένωσης, οι σχέσεις της Γεωργίας με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς η Τιφλίδα έχει προχωρήσει σε εμβάθυνση των δεσμών με τη Μόσχα, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο θεωρείται ότι ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο πρώην πρωθυπουργό Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, κέρδισε επανεκλογή σε εκλογές του Οκτωβρίου, που η αντιπολίτευση λέει ότι ήταν νοθευμένες.

Το κόμμα έχει εισαγάγει τα τελευταία χρόνια μια σειρά νόμων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στα δικαιώματα των LGBT και ένα αμφιλεγόμενο καταστατικό που απαιτεί από οργανώσεις που λαμβάνουν χρήματα από το εξωτερικό να εγγραφούν ως «ξένοι πράκτορες» διαφορετικά αντιμετωπίζουν σκληρές κυρώσεις.

Το «Γεωργιανό Όνειρο» λέει ότι εξακολουθεί να θέλει να ενταχθεί τελικά στην ΕΕ, αλλά ότι επίσης υποστηρίζει τις ισορροπημένες σχέσεις με την πρώην αυτοκρατορική δύναμη Ρωσία και τη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών.

Πηγή: Reuters