Skip to main content

Πώς θα είναι ο κόσμος μας το 2035; Μάλλον…πολύ πιο σκοτεινός

Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα έρευνας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η μεγάλη πλειονότητα βλέπει έναν χειρότερο κόσμο

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές και παγκόσμιες ανισότητες θα αμβλυνθούν ή θα οξυνθούν; Θα επιβιώσουν άραγε οι μορφές παγκόσμιας και πολυμερούς συνεργασίας; Ποιο πολιτικό σύστημα θα είναι κυρίαρχο, η δημοκρατία ή ο αυταρχισμός; Ποιες οι πιθανότητες να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο;

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν συμμετέχοντες (ομιλητές και σύνεδροι) του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο της έρευνας «Ο κόσμος το 2035», που πραγματοποίησε το ίδιο το Φόρουμ, σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών aboutpeople, και με την υποστήριξη της Deep Capital Group. Και ακόμη κλήθηκαν να απαντήσουν: Ποιες είναι οι επικρατέστερες μελλοντικές υπερδυνάμεις στο νέο πολυπολικό σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται; Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία και ποια θα είναι η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας και το εργασιακό περιβάλλον; Θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πορεία της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια;

Τα συμπεράσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι επικρατεί μεγάλη απαισιοδοξία.

  • Το 42,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα ζούμε σε έναν χειρότερο κόσμο, έναντι του 28,9% που εκτιμά ότι ο κόσμος θα είναι καλύτερος, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (24,1%) θεωρεί ότι τα πράγματα θα παραμείνουν περίπου ως έχουν σήμερα.
  • Μόλις το 14,7% των ερωτηθέντων εκτιμά το 2035 ότι θα υπάρξει βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας, ενώ η μεγάλη πλειονότητα (61,7%) προβλέπει επιδείνωση.
  • Όσον αφορά στις κοινωνικές ανισότητες, το 55,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πάνε προς το χειρότερο, ενώ μόλις το 15,8% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Αντίστοιχα, η ψαλίδα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών θεωρείται πιθανό να διευρυνθεί (42,9%) παρά να μειωθεί (31,2%).
  • Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το 74,8% των συμμετεχόντων, όπως και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για το δημόσιο συμφέρον (77,8%).
  • Αναφορικά με τον κίνδυνο ενός νέου παγκόσμιου πολέμου, το 35% θεωρεί αυτό το σενάριο αρκετά ή πολύ πιθανό – παραταύτα, παραμένει μειοψηφικό ποσοστό έναντι του 61,6% που θεωρεί ότι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος είναι ένα απίθανο ή σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο.
  • Σχετικά με τις μορφές διακυβέρνησης, το 2035, η πλειοψηφία (62,8%) εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση θα παραμείνει σχετικά αμετάβλητη, με τα καθεστώτα να παραμένουν ως έχουν. Μόνο το 18,8% θεωρεί ότι η δημοκρατία θα είναι κυρίαρχη, ενώ το 16,2% προβλέπει την άνοδο απολυταρχικών καθεστώτων.
  • Ένα 33,5% θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα έχει αποδυναμωθεί έως το 2035, ενώ το 32,3% εκτιμά ότι θα έχει ισχυροποιήσει τη θέση της. Το 30,5% προβλέπει στασιμότητα και μόλις το 2,6% πιστεύει ότι θα υπάρξει πλήρης διάλυση. ● Η εικόνα της παγκόσμιας ισχύος την επόμενη δεκαετία φαίνεται να μεταβάλλεται, με το 51,5% να βλέπει έναν πολυπολικό κόσμο. Η Κίνα εμφανίζεται ως η επικρατέστερη μελλοντική υπερδύναμη για το 23,3%, ενώ οι ΗΠΑ ακολουθούν με ποσοστό 18,8%.

Τεχνολογία και ιατρική

  • Το 94% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ιατρική και θα αναπτυχθούν θεραπείες ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.
  • Η συντριπτική πλειονότητα (89,1%) θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην καθημερινή ζωή τα επόμενα 10 χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκρηκτική ανάπτυξη και ενσωμάτωσή της σε διάφορους τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη έως τη διαχείριση δεδομένων και τις υπηρεσίες. Ακολουθεί η βιοτεχνολογία και γενετική μηχανική με 46,6% και οι ρομποτικές τεχνολογίες με 26,7%. ● Αναφορικά με το εργασιακό μέλλον, το 38% πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα εργάζονται λιγότερες ώρες το 2035, πιθανώς λόγω της αυτοματοποίησης και της αύξησης της παραγωγικότητας μέσω της τεχνολογίας. Ωστόσο, το 42,5% θεωρεί ότι οι ώρες εργασίας θα παραμείνουν περίπου οι ίδιες όπως σήμερα, ενώ το 18,8% εκτιμά ότι θα εργάζονται περισσότερες ώρες.
  • Το 64,7% πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις το 2035 θα λειτουργούν με ένα υβριδικό μοντέλο, όπου άνθρωποι και ρομπότ θα συνεργάζονται. Το 29,7% θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό όπως είναι σήμερα, ενώ μόνο το 3,0% προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
  • Όσον αφορά στις μορφές επιχειρηματικότητας, το 36,1% πιστεύει ότι οι ψηφιακές και αποκεντρωμένες επιχειρήσεις θα επικρατήσουν, ακολουθούμενες από τα συνδρομητικά επιχειρηματικά μοντέλα (18%) και την κυκλική οικονομία και βιώσιμες επιχειρήσεις (17,3%).
  • Το 15,8% θεωρεί ότι δεν θα επικρατήσουν νέα μοντέλα και ότι οι παραδοσιακές μορφές επιχειρηματικότητας θα παραμείνουν κυρίαρχες.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

  • Η πλειονότητα των συμμετεχόντων πιστεύει ότι στο μέλλον θα είναι δύσκολο να ζήσει κανείς σε κάποια μέρη της Ευρώπης λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, με το 53,8% να απαντά «ναι». Αντίθετα, το 39,8% θεωρεί ότι αυτό δεν θα συμβεί, υποδεικνύοντας μια μικρότερη, αλλά σημαντική, αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον.