Skip to main content

Συρία: Συνάντηση του αλ Σάρα με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου – Στο επίκεντρο η οριοθέτηση των συνόρων

Dalati Nohra/Handout via REUTERS

Τι συζήτησαν οι δύο άνδρες

Ο Σύρος ηγέτης Αχμέντ αλ Σάρα και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Συρία, συζήτησαν για την οριοθέτηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και τον συντονισμό της ασφάλειας τη Δευτέρα, εβδομάδες μετά τη συμφωνία των δύο χωρών σε κατάπαυση του πυρός που τερμάτισε τις διασυνοριακές συγκρούσεις.

«Αυτή η επίσκεψη θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της καλής γειτονίας», είπε ο Σαλάμ σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Τα ορεινά σύνορα αποτέλεσαν σημείο ανάφλεξης τους μήνες από τότε που οι ισλαμιστές αντάρτες ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας, σύμμαχο της Τεχεράνης και της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ, και εγκατέστησαν τους δικούς τους θεσμούς και στρατό.

Ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων ήταν τον Μάρτιο, όταν συριακά στρατεύματα αντάλλαξαν πυρ με Λιβανέζους στρατιώτες και ένοπλες ομάδες στο βορειοανατολικό Λίβανο. Η Συρία κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι πέρασε στο συριακό έδαφος και απήγαγε και σκότωσε τρία μέλη του συριακού στρατού.

Η Χεζμπολάχ, ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε στο Reuters ότι τρεις Σύροι στρατιώτες πέρασαν πρώτα στον Λίβανο και σκοτώθηκαν από ένοπλα μέλη μιας φυλής που φοβόταν ότι η πόλη τους δεχόταν επίθεση.

Για τους αγνοούμενους και τους κρατουμένους στη Συρία

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζήτησαν επίσης την τύχη των Λιβανών αγνοουμένων και κρατουμένων στη Συρία, ένα θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την ανατροπή του Άσαντ, που οδήγησε στο άνοιγμα φυλακών και στην ανακάλυψη συλλογικών τάφων στη Συρία.

Ο Λίβανος λέει ότι περισσότεροι από 700 Λιβανέζοι κρατήθηκαν σε συριακές φυλακές λόγω της συριακής επιρροής στον Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου από το 1975 έως το 1990.

Για μεγάλο μέρος των πέντε δεκαετιών στην εξουσία της οικογένειας Άσαντ, η Συρία είχε σημαντική επιρροή στον Λίβανο, διατηρώντας στρατιωτική παρουσία εκεί για 29 χρόνια μέχρι το 2005, παρά την ευρεία αντίθεση πολλών Λιβανέζων.

Οι ηγέτες του Λιβάνου και της Συρίας συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στον οικονομικό τομέα και συμφώνησαν στη δημιουργία μιας υπουργικής επιτροπής για την παρακολούθηση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Λιβάνου.

Πηγή: Reuters