«Θεωρητικά όλα τα τμήματα του αεροσκάφους μπορούν να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν ξανά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Πρόκειται για το πρώτο F-35 “Frankin-bird” που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Για μια ιστορική στιγμή».
Αυτή ήταν η δήλωση του Σκοτ Τέιλορ, επικεφαλής μηχανολόγου μηχανικού της Lockheed Martin, το 2023. Περίπου δυόμισι χρόνια, μετά το «Frankenjet» είναι πλήρως λειτουργικό, και έτοιμο να συνδράμει τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Πρόκειται για μαχητικό stealth που κατασκευάστηκε από τα μέρη δύο F-35 που είχαν ατυχήματα.
Το 2014, ένα F-35A -γνωστό ως AF-27- που ετοιμαζόταν να απογειωθεί για εκπαιδευτική αποστολή από την αεροπορική βάση Eglin της Φλόριντα υπέστη «καταστροφική βλάβη στον κινητήρα», σύμφωνα με την έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας για το περιστατικό. Υπέστη επίσης σημαντικές ζημιές στο πίσω μέρος του.
Κομμάτια από σπασμένο βραχίονα ρότορα του κινητήρα «διέσπασαν το περίβλημα του ανεμιστήρα του κινητήρα, το χώρο του κινητήρα, την εσωτερική δεξαμενή καυσίμων και τις σωληνώσεις υδραυλικών συστημάτων προτού διαπεράσουν την ανώτερη άτρακτο του αεροσκάφους», σύμφωνα με την έρευνα.
Η πυρκαγιά που προκλήθηκε, έκαψε τα πίσω δύο τρίτα του αεροσκάφους.
Στις 8 Ιουνίου 2020, το μπροστινό σύστημα προσγείωσης ενός άλλου F-35A, γνωστού ως AF-211, υπέστη βλάβη κατά την προσγείωση στην αεροπορική βάση Hill στη Γιούτα, με αποτέλεσμα να προκληθούν επίσης σοβαρές ζημιές.
Η ζημιά των 75 εκατ. δολλαρίων
Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία έμεινε με δύο κομμάτια μαχητικών αεροσκαφών αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων – το ρύγχος του AF-27 και το πίσω μέρος του AF-211.
Αντί να χάσει και τα δύο αεροσκάφη, η ομάδα πήρε μια τολμηρή απόφαση το 2022 να αφαιρέσει το ρύγχος από το AF-27 και να το τοποθετήσει στο AF-211 για να εξοικονομήσει χρήματα και να θέσει ξανά ένα λειτουργικό αεροσκάφος στο στόλο».
Σχεδόν δυόμισι χρόνια εργασιών επισκευής απέδωσαν καρπούς τον Ιανουάριο, όταν το Frankenjet πέταξε για πρώτη φορά, από την Hill AFB στις εγκαταστάσεις του F-35 της Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας.
«Σαν να βγήκε μόλις από την γραμμή παραγωγής»
«Οι επιδόσεις του ήταν σαν να βγήκε μόλις από την γραμμή παραγωγής», δήλωσε ο Τζέφρι Τζένσεν, επικεφαλής μηχανικός της παραλλαγής του F-35A.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Frankenjet επέστρεψε αεροπορικώς στην Hill AFB και τοποθετήθηκε στην 338η Πτέρυγα Μαχητικών, την ίδια μονάδα στην οποία ανήκε αρχικά το AF-211.
Γλύτωσαν 63 εκατ. δολάρια
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής αεροπορίας, το κόστος του εγχειρήματος Frankenjet ήταν 11,7 εκατομμύρια δολάρια, με το Πεντάγωνο και τους φορολογούμενους να εξοικονομούν 63 εκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με το κόστος ενός νέου αεροσκάφους.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει 383 αεροσκάφη F-35A στο στόλο της, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Το F-35A είναι μία από τις τρεις εκδόσεις του μαχητικού stealth του αμερικανικού στρατού.
naftemporiki.gr